Buteljholmen 1: Champagne

Här får du tre stycken olika champagner från Hugues de La Bourdonnaye.

En perfekt låda för att prova olika stilar på champagne och hitta sin favorit.

Mer om vinerna i lådan

– En Brut Nature som är gjord på 90% pinot meunier och 10% chardonnay och har legat 4,5 år på sin jästfällning.

– En Blanc de Blancs Brut Nature gjord på 100% chardonnay från Chouilly och den har legat 7 år på sin jästfällning.

– En Rosé Brut Nature gjord på 60% chardonnay och 40% pinot meunier som har legat 4 år på sin jästfällning.

Buteljholmen 5: Champagne

Comtes Hugues de La Bourdonnaye Blanc de Blancs Brut Nature

Storleken har betydelse En magnum är perfekt för två – så länge bara en dricker!
Gammalt ordspråk i Champagne.

Magnum gjord på chardonnay från Chouilly som legat 10 år på sin jästfällning.

Buteljholmen 6: Marcel Joubert

Marcel är en av legenderna i Beaujolais och som fjärde generationens vinbonde har han gjort ekologiska viner sedan 1972.

Hans farfar Petrus var med och skapade appellationen Brouilly och det är just inom den deras Domaine nu ligger.

Mer om vinerna i lådan

I den här lådan får du sex av Marcels viner från två olika Cru’er och ett av hans vita viner.

Lådan innehåller

  • 2st Morgon Côte du Py 2017.
  • 1st Brouilly Vieilles Vignes 2016.
  • 2st Beaujolais-Villages 2016.
  • 1st Bourgogne Blanc 2016.

Buteljholmen 11:

Denna låda innhåller två vita viner och ett rött vin.
Det röda vinet kommer från Les Foulards Rouges som gör mjuka fruktiga viner på druvan grenache i regionen Roussillon.

Mer om vinerna i lådan

Ett av de vita vinerna är från Vouvray och gjort på chenin blanc. I regionen Vouvray görs traditionellt vinerna sec och den lilla naturliga restsötma som finns i vinet tar fram frukten, men balansen med syran finns där och lyfter vinet till lyxiga höjder.

Det andra vita kommer från Languedoc och är gjort på flera lokala druvor med minimal yttre påverkan och uttrycket blir fin balans mellan frukt och den kalkhaltiga jorden.

Les Foulards Rouges – Soif du Mal Rouge 2018
Druva: Grenache

Domaine du Facteur – Facteur su l’Velo 2018
Druva: Chenin blanc

La Bancale – Chair Blanche Marnes Noires 2016
Druvor: Macabeau, grenache gris, carignan blanc

Buteljholmen 14:

Loiredalen erbjuder en mångfald av viner och den här lådan innehåller tre viner från regionen Loire.

Du hittar två röda viner och ett vitt vin i lådan och alla vinerna kommer från området Anjou som räknas till hjärtat av Loire.

Mer om vinerna i lådan

Jean-Christophe Garnier
Les Tailles 2017
Cabernet franc och Cabernet sauvignon
Jordmånen består mestadels av lera och jäsningen sker endast med naturlig jäst. Efter skörden som görs för hand får druvorna macerera under tre veckor. Vinet mognar sedan på glasfibertankar och buteljeras ofiltrerat utan tillsatta sulfiter.

Damien Bureau
Paloma 2018
Gamay 1/3 och Groulleau 2/3
Druvorna växer på kalkrik lerjord och efter skörden, som sker för hand, blandar Damien druvorna och låter de macerera i hela klasar under 10-12 dagar. Vinifieringen görs med minimal yttre påverkan i glasfibertankar. Vinet buteljeras ofiltrerat utan tillsatta sulfiter.

Julien Delrieu
Pont Bourceau 2018
Chenin blanc
Vinstockarna planterades 1973 där jordmånen består av skiffer. Vid skörden som skedde för hand hade druvorna perfekt mognad med 0% botrytis. Vinifieringen gjordes med 75% i tank och resten i använda fat. Vinet buteljeras ofiltrerat och utan tillsatta sulfiter.

Buteljholmen 15:

Nicolas Carmarans bor i Aveyron och gör vin. I denna låda hittar du tre röda viner gjorda på den lokala druvsorten Fer Servadou och lite Cabernet Franc i ett av vinerna.

Nicolas flyttade tillbaka till sina hemtrakter i Aveyron efter att ha drivit sin vinbar i Paris under flera år med fokus på ”naturliga” viner. I den lilla byn Izagues, som ligger vid Campouriez, hittade Nicolas sin domaine, som ligger mycket vackert på de branta sluttningarna vid floden La Selves och idag jobbar han med ca 4 hektar vinmarker.

Mer om vinerna i lådan

Maximus 2018 – 100% Fer Servadou
Druvorna till detta vin kommer från vinstockar som är 20-50 år gamla och de är planterade över röd lera på branta terrasser. När alla druvorna skördats för hand genomgår de en macération i hela klasar under två veckor och fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får mogna på använda ekfat och buteljeras ofiltrerat.

Mauvais Temps 2018 – 20% Cabernet Franc & 80% Fer Servadou
Vinstockarna som druvorna växer på är 40 år gamla och planterade över granit på branta terrasser. När druvorna nått full mognad skördas de för hand och genomgår macération under två veckor i hela klasar. Jäsningen kommer igång med den naturlig jästen och efter pressningen mognar vinet på använda ekfat innan det buteljeras ofiltrerat.

Fer de Sang 2018 – 100% Fer Servadou
Druvorna växer på vinstockar som är mycket gamla och de är planterade över kalksten på branta terasser. Alla druvorna skördas för hand och i källaren genomgår de en macération i hela klasar under två veckor och jäsningen sker endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får mogna på använda ekfat och sedan buteljeras det ofiltrerat.

Buteljholmen 16:

Thierry Hesnault bor i Chahaignes, Loire och gör vin sedan 2009. Hans egendom har en yta på 2,68 ha, planterad med sekelgamla vinstockar. Jordmånen är sand, järnhaltig lera och flintsten och klimatet är maritimt. 

Vinkällaren är grävd djupt ned i kalktuffen, varför jäsningen av musten sker långsamt vid låg temperatur, något som också begränsar avdunstningen. Detta ger möjligheten för Thierry att arbeta vid låg temperatur på ett helt naturligt sätt. I källaren finns ingen elektricitet och inget rinnande vatten.
Jäsningen och vinberedningen sker utan brådska, i synnerhet när det gäller
chenin-druvorna. Alla viner framställs utan tillsatta sulfiter och de färdigjästa vinerna filtreras inte, utan får klarna i stillhet.

Mer om vinerna i lådan

Denna låda innehåller två röda viner och ett vitt vin från vinbonden Thierry Hesnault.

Le Blanc de La Fosse Vineuse 2015
Det här vinet är gjort på druvan Chenin blanc från klonal selektering vilka planterades år 1910. Odlingslotten på 0,3 ha är belägen mitt i skogen på en jordmån bestående av sandig lera och flintsten. Thierry har valt att inte fylla upp faten då avdunstningen sker så långsamt och det bildas inget flour täcke över detta vin. Årgången från 2015 tappades upp på flaska år 2017. Det tillsätts inga sulfiter i vinet och de färdigjästa vinerna filtreras inte, utan får klarna i stillhet.
Tveka inte att dekantera vinet före servering, eftersom det visar sin fulla potential flera timmar efter upphällning. Det är mycket solida viner skapade av artisten Thierry Hesnault.

La Centenaire du Vauperroux 2017
”Pineau d’aunis” är en varietet av vinstockar med röda grenar, som planterades år 1902 och
den har inte ympats. Ytan på lotten är 0,6 ha och jordmånen är sandig med
inslag av järnsalter. Årgången 2017 fick mogna på ekfat 228 l i två år och
buteljerades i februari 2019. Jäsningen sker med hela klasar, 3 veckors
urlakning, följt av försiktig omrörning. Det tillsätts inget svavel i vinerna och de
färdigjästa vinerna filtreras inte, utan får klarna i stillhet.
Detta vin visar sin fulla potential först flera timmar efter att det blivit dekanterat. Det är mycket solida viner skapade av artisten Thierry Hesnault.

L’Artinoise 2017
”Pineau d’aunis”, är en varietet av vinstockar med röda grenar, som planterades år 1902 och
som inte har ympats. Området där druvorna odlas kallas ”Artins”. Ytan på vingården
är 0,6 ha och jordmånen är främst lera och sand med inslag av järnsalter.
Årgången 2017 fick mogna på 228 liters ekfat under två år och buteljerades i februari
2019. Jäsningen sker med hela klasar, 3 veckors urlakning, följt av försiktig
omrörning. Det tillsätts inget svavel i vinerna och de färdigjästa vinerna filtreras
inte, utan får klarna i stillhet.
Detta vin visar sin fulla potential först flera timmar efter att det blivit dekanterat. Det är mycket solida viner skapade av artisten Thierry Hesnault.

Buteljholmen 17:

Jean-Marc Dreyer bor i Rosheim, som ligger 25 km sydväst om Strasbourg.

Han tog över familjegården, omfattande 6 hektar vinodlingar, år 2003 och började omgående införa de första biodynamiska metoderna. Framåt 2014 blev han certifierad som biodynamisk odlare. Vinmarkerna ligger utspridda över 25 olika parceller på kullarna runt Rosheim. Jordmånen består främst av lera, lagrad över kalksten.

Jean-Marc arbetar med den största respekten för naturen och är minimal i sin påverkan av vinet, ”zéro, zéro, zéro” som han själv säger. Han är en artist som verkligen gör naturliga viner fulla med energi.

Mer om vinerna i lådan

Buteljholmen 17 fokuserar på viner med skalkontakt gjorda från vita druvor.
Årgången 2018 lät Jean-Marc skalen vara i kontakt med josen mellan 10-12 dagar.

Riesling Origin 2018
Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera 10 – 12 dagar. Efter maceration har vinet mognat 11 månader helt utan påverkan i äldre använda foudres. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Sylvaner Origin 2018
Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera mellan 10 – 12 dagar, lite beroende på årgång. Efter maceration får det mogna minst ett år helt utan påverka i äldre använda ekfat. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Auxerrois Origin 2018
Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera mellan 10-12 dagar, lite beroende på årgång. Efter maceration får det mogna minst ett år helt utan påverka i äldre använda ekfat. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Buteljholmen 18:

Här får du möjligheten prova tre viner från olika cru-lägen i Beaujolais.
Vinerna kommer från Domaine Joubert som har sin gård i Quincie-en-Beaujolais som är beläget i Broulliy. Marcel har gjort viner med minimal yttre påverkan sedan 1972 och nu är det dottern Carine som tar över och hon fortsätter i samma spår. Vinerna är lätt filtrerade genom fin lera och inga sulfiter är tillsatt.

Mer om vinerna i lådan

Domaine Joubert – Broulliy Vieilles Vignes 2016
Vinstockarna till det här vinet är mellan 70 – 100 år gamla och dom växer på sluttningar där jordmånen har bildats av granit och vulkaniska bergsarter.

Druvorna genomgår ”maceration carbonique” vid låg temperatur under två veckor och jäsningen drivs enbart av den naturliga jästen som finns på druvorna. Efter att druvorna pressats, lagras vinet i stora ”foudres” och senare under vintern mognar det på små, tidigare använda

Domaine Joubert – Morgon Côte du Py 2017
Vinstockarna bakom det här vinet växer i Côte du Py på en höjd av 350 meter. Det är den finaste sydväst-sluttningen i Morgon. Jordmånen består av en blandning av lera och skiffer med inslag av kalk, vilket ger vinet en mycket specifik karaktär.

Druvorna genomgår sedan ”maceration carbonique” vid låg temperatur under två veckor och jäsningen drivs enbart genom den inhemska jästen som finns på druvorna. Efter att druvorna pressats, lagras vinet i stora ”foudres” och senare under vintern mognar det på små, tidigare använda fat.

Domiane Joubert – Chiroubles 2017
Detta är den högsta höjden AOC i Beaujolias och vinstockarna är planterade på en brant sluttning med full sydlig exponering, i siltig terräng med stenar och grus.

Druvorna genomgår sedan ”maceration carbonique” vid låg temperatur under två veckor och jäsningen drivs enbart genom den inhemska jästen som finns på druvorna. Efter att druvorna pressats, lagras vinet i stora ”foudres” och senare under vintern mognar det på små, tidigare använda fat.

Buteljholmen 19:

Buteljholmen 19 innehåller tre viner från Jean-Christophe Garnier som bor och gör vin i Loire.
Efter tio år som sommelier ville Jean-Christophe Garnier börja göra egna viner.

Nästan tomhänt, men med en lång praktik hos Mark Angeli, kom han år 2002 till Anjou och installerade sig i byn Saint-Lambert-du-Lattay. Hans mål var tydliga: att producera naturliga viner. JC fick med sig en gammal vertikalpress från Mark och den använder han fortfarande till sina druvor. Ekologisk odling har alltid varit en självklarhet och han använder även en hel del biodynamiska metoder. Viktigast är JC:s egna filosofi, kort sagt: Du måste respektera druvan! Det är lite av en kliché bland vinbönder men det är verkligen det viktigaste. Det svåraste arbetet ska utföras i vingården: att vårda druvorna.

Mer om vinerna i lådan

Grolleau Gamay Aunis 2019
Det här vinet är gjort på en blandning av druvorna grolleau, gamay och aunis. Vinstockar är mellan 40 – 55 år gamla och jordmånen är mestadels av lera och sand. Respekten för naturen är total och han är ekologiskt certifierad. JC använder glasfibertankar till det här vinet och det är jäst med sin naturliga jäst ”macération carbonique” under två veckor, sen är druvorna pressade i hans gamla vertikalpress. När vinet mognat ut buteljeras det ofiltrerat och utan tillsatta sulfiter.

Les Tailles 2017
Vinet är gjort på cabernet franc och cabernet sauvignon som växer på vinstockar som är mellan 10 – 55 år gamla och där jordmånen mestadels är av lera. Respekten för naturen är total och han är ekologiskt certifierad.
JC använder glasfibertankar till det här vinet och det är jäst ”macération carbonique” under tre veckor, sen är druvorna pressade i vertikalpress. Vinet är buteljerad ofiltrerad och utan tillsatta sulfiter.

La Roche Bézigon 2018
Druvan för detta vin är chenin blanc och den kommer från två parceller på endast 1,1 ha och vinstockarna är mellan 30-60 år gamla där jordmånen är skiffer. Respekten för naturen är total och han är ekologiskt certifierad.
Druvorna är långsamt pressade i en gammal vertikalpress under 2-3 dagar. Vinet jäser med sin naturliga jäst och sen lagrats det ett år på stora foudres. Vinet buteljeras med svag jordfiltrering och inga sulfiter är tillsatta.

Buteljholmen 21:

Jean-François Nicq var tidigare chef för det berömda, kvalitetsinriktade kooperativet “Cave d’Estézargues” i departementet Gard i sydligaste Frankrike.

Han ville börja göra viner från egenodlade druvor och 2002 fann han vad han letade efter. Då tog han över en domaine på 14 hektar som ligger i Montesquieu des Albères i Pyrénées Orientales, vid spanska gränsen. Hans vingård, Les Foulards Rouges, är uppkallad efter en historisk roman, som utspelar sig under Ludvig XIVs dagar: ”Les Foulards Rouges” var ett gäng upprorsmän men Jean-François Nicq är en fredens man.

Jean-François blev en av de ledande vinmakarna i Roussillon med att göra vin på ett naturligt sätt. På sin vingård gör han sina snygga naturliga viner från druvor som är ekologiskt odlade och gården är ekologiskt certifierad. Åsnan Uma är till stor hjälp i vingården och hennes jobb ger goda resultat, därför används hon mer och mer.

Mer om vinerna i lådan

Buteljholmen 21 innehåller tre olika Soif du Mal viner från Les Foulards Rouges.

Soif du Mal Blanc 2019
Druvorna för detta vin är 80% Macabeo och 20% Muscat d’Alexandrie.
Jordmånen där druvorna växer är sand över granit och vinstockarna har en ålder mellan 15-60 år. Druvorna är pressade direkt och får sedan jäsa med sin naturliga jäst på låg temperatur runt 15 grader. Vinet utvecklas 4 månader på ståltank och buteljeras utan filtrering.

Soif du Mal Rosé 2019
Vinet är gjort på grenache och carignan från unga vinstockar och jordmånen där vinstockarna växer är granit. Druvorna är direktpressade och fermenteringen varar i 15 dagar med största omsorg i tank. Jäsningen sker bara med naturlig jäst och inga sulfiter är tillsatta. Vinet mognar under 6 månader i gamla ekfat innan det buteljeras ofiltrerat.

Soif du Mal Rouge 2019
Vinet är gjort på grenache och lite mourvedre från unga vinstockar och jordmånen där vinstockarna växer över är granit. Druvorna är vinfierade macération carbonique i 15 dagar med största omsorg. Jäsningen sker bara med naturlig jäst och inga sulfiter är tillsatta. Vinet vilar 6 månader i tank innan det buteljeras ofiltrerat.

Buteljholmen 22:

Familjen Lindenlaub har varit aktiva med att odla vin i Alsace sedan 1759.
Deras gård är belägen i Dorlisheim, en by som ligger 20 km väster om Strasbourg.

Nu är det Christophe som tar sig an arbetet på gården och han utstrålar verkligen positiv energi. Han är full av entusiasm och har siktet inställt på vad morgondagen kommer att ge. Christophe arbetar idag med ca 10 hektar vingårdar spridda över sluttningarna i Dorlisheim och Mutzig. Under 2009 övergick Christophe till ekologisk odling och efter det positiva resultat han uppnådde, ställde han om alla sina vingårdar till ekologiskt jordbruk; han fick sin AB-certifiering år 2012. Detta är bara det första steget i en utmaning som Christophe ställde sig inför: lära sig att producera högkvalitativa viner samtidigt som han visar total respekt för natur och miljö.

Mer om vinerna i lådan

Buteljholmen 22 innehåller ett rött vin och två vita viner från Christophe Lindenlaub.

A pas de velours Pinot Noir 2017
Vinet är gjort på pinot noir druvor som vuxit över lera och kalksten. Efter att druvorna skördats för hand drivs fermenteringen endast med den naturliga jästen som finns på druvans skal. Vinet jäser ut på rostfria ståltankar och buteljeras ofiltrerat utan tillsatta sulfiter.

Matin fou Sylvaner 2018
Druvorna växer på kullarna runt Dorlisheim och är skördade för hand vid perfekt mognad. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen. Vinet får jäsa ut och mogna på ståltank för att bevara fräschör och energin i vinet. När Christophe anser att vinet är klart för buteljering görs det utan filtrering och inga sulfiter är tillsatta. Allt arbete sker med största respekten för naturen.

En équilibre Riesling 2018
Druvorna växer på kullarna runt Dorlisheim över kalkrika jordar. Alla druvorna är skördade för hand vid perfekt mognad. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen. Vinet får jäsa ut och mogna på ståltank för att bevara fräschör och energin i vinet. När Christophe anser att vinet är klart för buteljering görs det utan filtrering och inga sulfiter är tillsatta. Allt arbete sker med största respekten för naturen.