Buteljholmen 1: Champagne

Här får du tre stycken olika champagner från Hugues de La Bourdonnaye. 
En perfekt låda för att prova olika stilar på champagne och hitta sin favorit. 

Hugues har gjort champagne över 30 år och han har alltid velat göra rena friska champagner med största respekten för naturen. Han odlar sina pinot meunier druvor i Monthelon och chardonnay druvorna odlar han på sydsluttningarna i Chouilly. Här är jordmånen rik på kalk vilket ger vinerna mycket mineraler och elegans.

Hugues koncentrerar sig på att göra ”mikro-blandningar” men sedan långt tid tillbaka har han baserat sig på användning av viner som åldrats för att slippa tillsätta någon liqueur vid degorgering och han använder inte heller några sulfiter.

”Det är således frågan om äkta ”natur-champagne”, något som väldigt få champagnemakare gör” enligt Hugues och vidare berättar han att
”Verkliga champagnekännare uppskattar detta och blir mycket trogna kunder”.

Det här sättet att göra Champagne på ger en genuin smak av champagnens ursprung med fina små bubblor.

Mer Om Vinerna I Lådan

 En Brut Nature
Denna champagne är gjord på 90% pinot meunier och 10% chardonnay och har legat 5 år på sin jästfällning. När vinet degorgerats tillsätts ingen liqueur utan han använder bara äldre viner för att fylla upp flaskorna. Brut Nature är full med mineraler och har en fin utvecklad frukt med små mjuka porlande bubblor.

En Blanc de Blancs Brut Nature
Denna champagne är gjord på 100% chardonnay från Chouilly och den har legat 7 år på sin jästfällning. När vinet degorgerats tillsätts ingen liqueur utan han använder bara äldre viner för att fylla upp flaskorna. Brut Nature Blanc de Blancs är full med mineraler och har en elegant utvecklad frukt med små mjuka porlande bubblor.

 En Rosé Brut Nature
Den är gjord på 60% chardonnay och 40% pinot meunier som har legat 5 år på sin jästfällning. När vinet degorgerats tillsätts ingen liqueur utan han använder bara äldre viner för att fylla upp flaskorna. Brut Nature Rosé är full med mineraler och har en bra utvecklad frukt med små mjuka porlande bubblor.

Buteljholmen 5: Champagne

Comtes Hugues de La Bourdonnaye Blanc de Blancs Brut Nature

Storleken har betydelse En magnum är perfekt för två – så länge bara en dricker!
Gammalt ordspråk i Champagne.

Magnum gjord på chardonnay från Chouilly som legat 10 år på sin jästfällning.

Buteljholmen 6: Marcel Joubert

Marcel är en av legenderna i Beaujolais och som fjärde generationens vinbonde har han gjort ekologiska viner sedan 1972.

Hans farfar Petrus var med och skapade appellationen Brouilly och det är just inom den deras Domaine ligger  i Quincie-en-Beaujolais. Marcel har gjort viner med minimal yttre påverkan sedan 1972 och nu är det dottern Carine som tar över och hon fortsätter i samma spår. Vinerna är lätt filtrerade genom fin lera och inga sulfiter är tillsatt..

Mer Om Vinerna I Lådan

I den här lådan får du sex av Marcels viner från två olika Cru’er och ett av hans vita viner.

Lådan innehåller

 2st Morgon Côte du Py 2018.

1st Brouilly Vieilles Vignes 2018.

2st Beaujolais-Villages 2018.

 1st Bourgogne Blanc 2019.

Buteljholmen 15:

Nicolas Carmarans bor i Aveyron och gör vin. I denna låda hittar du tre röda viner gjorda på den lokala druvsorten Fer Servadou och lite Cabernet Franc i ett av vinerna.

Nicolas flyttade tillbaka till sina hemtrakter i Aveyron efter att ha drivit sin vinbar i Paris under flera år med fokus på ”naturliga” viner. I den lilla byn Izagues, som ligger vid Campouriez, hittade Nicolas sin domaine, som ligger mycket vackert på de branta sluttningarna vid floden La Selves och idag jobbar han med ca 4 hektar vinmarker.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Maximus 2019 – 100% Fer Servadou
Druvorna till detta vin kommer från vinstockar som är 20-50 år gamla och de är planterade över röd lera på branta terrasser. När alla druvorna skördats för hand genomgår de en macération i hela klasar under två veckor och fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får mogna på använda ekfat och buteljeras ofiltrerat.

Mauvais Temps 2019 – 20% Négret de Banhars & 80% Fer Servadou
Vinstockarna som druvorna växer på är 40 år gamla och planterade över granit på branta terrasser. När druvorna nått full mognad skördas de för hand och genomgår macération under två veckor i hela klasar. Jäsningen kommer igång med den naturlig jästen och efter pressningen mognar vinet på använda ekfat innan det buteljeras ofiltrerat.

Fer de Sang 2019 – 100% Fer Servadou
Druvorna växer på vinstockar som är mycket gamla och de är planterade över kalksten på branta terasser. Alla druvorna skördas för hand och i källaren genomgår de en macération i hela klasar under två veckor och jäsningen sker endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får mogna på använda ekfat och sedan buteljeras det ofiltrerat.

Buteljholmen 17: SLUTSÅLD

Jean-Marc Dreyer bor i Rosheim, som ligger 25 km sydväst om Strasbourg.
Han tog över familjegården, omfattande 6 hektar vinodlingar, år 2003 och började omgående införa de första biodynamiska metoderna. Framåt 2014 blev han certifierad som biodynamisk odlare.

Vinmarkerna ligger utspridda över 25 olika parceller på kullarna runt Rosheim. Jordmånen består främst av lera, lagrad över kalksten. Jean-Marc arbetar med den största respekten för naturen och är minimal i sin påverkan av vinet, ”zéro, zéro, zéro” som han själv säger. Han är en artist som verkligen gör naturliga viner fulla med energi.

Buteljholmen 17 fokuserar på viner med skalkontakt gjorda från vita druvor.
Jean-Marc låter skalen vara i kontakt med josen mellan 10-12 dagar.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Riesling ”Origin” 2019 – Orange
Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera 10 – 12 dagar. Efter maceration har vinet mognat 11 månader helt utan påverkan i äldre använda foudres. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Sylvaner ”Origin” 2019 – Orange

Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera mellan 10 – 12 dagar, lite beroende på årgång. Efter maceration får det mogna under 11 månader helt utan påverka i äldre använda demi muid. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Auxerrois ”Origin” 2019 –Orange

Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera mellan 10-12 dagar, lite beroende på årgång. Efter maceration får det mogna under 11 månader helt utan påverka i äldre använda barriquer. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Buteljholmen 18:

Här får du möjligheten prova tre viner från olika cru-lägen i Beaujolais.
Vinerna kommer från Domaine Joubert som har sin gård i Quincie-en-Beaujolais som är beläget i Broulliy. Marcel har gjort viner med minimal yttre påverkan sedan 1972 och nu är det dottern Carine som tar över och hon fortsätter i samma spår. Vinerna är lätt filtrerade genom fin lera och inga sulfiter är tillsatt.

Druvorna genomgår sedan ”maceration carbonique” vid låg temperatur under två veckor och jäsningen drivs enbart genom den inhemska jästen som finns på druvorna. Efter att druvorna pressats, lagras vinet i stora ”foudres” och senare under vintern mognar det på små, tidigare använda fat.

Mer Om Vinerna I Lådan

Domaine Joubert – Brouilly Vieilles Vignes 2018
Vinstockarna till det här vinet är mellan 70 – 100 år gamla och dom växer på sluttningar där jordmånen har bildats av granit och vulkaniska bergsarter.

Domaine Joubert – Morgon Côte du Py 2018
Vinstockarna bakom det här vinet växer i Côte du Py på en höjd av 350 meter. Det är den finaste sydväst-sluttningen i Morgon. Jordmånen består av en blandning av lera och skiffer med inslag av kalk, vilket ger vinet en mycket specifik karaktär.

Domiane Joubert – Chiroubles 2018
Detta är den högsta höjden AOC i Beaujolias och vinstockarna är planterade på en brant sluttning med full sydlig exponering, i siltig terräng med stenar och grus.

Buteljholmen 19:

Efter tio år som sommelier ville Jean-Christophe Garnier börja göra egna viner. Nästan tomhänt, men med en lång praktik hos Mark Angeli, kom han år 2002 till Anjou och installerade sig i byn Saint-Lambert-du-Lattay.

Hans mål var tydliga: att producera naturliga viner. JC fick med sig en gammal vertikalpress från Mark och den använder han fortfarande till sina druvor. Ekologisk odling har alltid varit en självklarhet och han använder även en hel del biodynamiska metoder. Viktigast är JC:s egna filosofi, kort sagt: Du måste respektera druvan! Det är lite av en kliché bland vinbönder men det är verkligen det viktigaste. Det svåraste arbetet ska utföras i vingården: att vårda druvorna.

Skörden sker för hand när druvorna är fullt mogna och hans chenin kan gärna få en liten touch av botrytis då han gillar komplexiteten det ger till druvan. Han föredrar en lång, mjuk pressning som bidrar till att behålla delikatessen hos saften. Han filtrerar aldrig sina viner och tillsättere inget svavel.

Mer Om Vinerna I Lådan

Les Nouettes 2020
Det här vinet är gjort på en blandning av druvorna grolleau, gamay och aunis. Vinstockar är lite äldre och jordmånen är mestadels av lera och sand. Respekten för naturen är total och JC använder glasfibertankar till det här vinet och det är jäst med sin naturliga jäst ”macération carbonique” under två veckor, sen är druvorna pressade i hans gamla vertikalpress. När vinet mognat ut buteljeras det ofiltrerat och utan tillsatta sulfiter.

Les Tailles 2018
Vinet är gjort på cabernet franc och cabernet sauvignon som växer på vinstockar som är mellan 10 – 55 år gamla och där jordmånen mestadels är av lera. Respekten för naturen är total och JC använder glasfibertankar till det här vinet och det är jäst ”macération carbonique” under tre veckor, sen är druvorna pressade i vertikalpress. Vinet är buteljerad ofiltrerad och utan tillsatta sulfiter.

Vit Bézigon & Co 2019
Druvan för detta vin är chenin blanc och den kommer från två parceller på endast 1,1 ha och vinstockarna är mellan 30-60 år gamla där jordmånen är skiffer och respekten för naturen är total. Druvorna är långsamt pressade i en gammal vertikalpress under 2-3 dagar. Vinet jäser med sin naturliga jäst och sen lagrats det ett år på stora foudres. Vinet buteljeras med svag jordfiltrering och inga sulfiter är tillsatta.

Buteljholmen 23: SLUTSÅLD

Jean-Marc Dreyer bor i Rosheim, som ligger 25 km sydväst om Strasbourg.
Han tog över familjegården, omfattande 6 hektar vinodlingar, år 2003 och började omgående införa de första biodynamiska metoderna. Framåt 2014 blev han certifierad som biodynamisk odlare.

Vinmarkerna ligger utspridda över 25 olika parceller på kullarna runt Rosheim. Jordmånen består främst av lera, lagrad över kalksten. Jean-Marc arbetar med den största respekten för naturen och är minimal i sin påverkan av vinet, ”zéro, zéro, zéro” som han själv säger. Han är en artist som verkligen gör naturliga viner fulla med energi.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Pinot Gris ”Weg” 2018
Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är av granit. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad och sedan pressas de direkt i hela klasar. Vinet har fått jäsa långsamt under två år på stora fat, demi muid, och när vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

 Pink Pong 2019 Pinot gris – Pinot Noir
Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och sedan får de macerera 10 – 12 dagar. Efter maceration får det mogna minst ett år helt utan påverkan i äldre använda foudres. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Pinot Noir ”Ellios” 2018
Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera under två veckor. Efter maceration får det mogna minst ett år helt utan påverka i äldre använda foudres. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Buteljholmen 25:

Julien Delrieu bor i Anjou och gör viner med största omsorg och passion. Han hyr en ladugård på baksidan av en gård i vilken han inrättat ett vineri där vildjäsningar utförs i glasfibertankar och ekfat.

Vinstockarna Julien jobbar med är planterade 1955 och 1973 som ligger utspridda över fem stycken små parceller i Coteaux du Layon och de har odlats ekologiskt under många år och är ekologiskt certifierade . Uttagen är väldigt låga vilket ger högklassiga druvor som i gengäld producerar karakteristiska viner. Julien är verkligen en ”Grand Vigneron” Denna låda innehåller två röda viner och ett vitt vin.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Pont Bourceau 2018 – 100% Chenin blanc
Vinstockarna planterades 1973 uppe på en kulle som liknar en liten kupol och exponeringen är därför mot alla fyra vädersträcken. Jordmånen är av skiffer och klassificerad Coteaux du Layon. Vid skörden, som skedde för hand, hade druvorna perfekt mognad med 0% botrytis. Vinfiferingen gjordes med 75% i tank och resterande 25% i fat. Efter att vinet jäst ut med sin naturliga jäst buteljerades ofiltrerat och utan tillsatt svavel.

 Le Jeau 2019 – 50% Cabernet Franc – 50% Grolleau
Vinet är gjort på vinstockar som planterades 1955 över en jordmån med mycket skiffer. Parcellen där druvorna växer ligger högst upp på platån i området. Vid skörden, som görs för hand, hade druvorna perfekt mognad. Vinifieringen sker endast i tank och efter att vinet jäst ut med sin naturliga sin jäst buteljerades det ofiltrerat.

Les Saint Martin 2019 – 100% Grolleau
Detta vin är gjort på vinstockar som planterades 1955 på en jordmån med grus och mycket skiffer. Parcellen där druvorna växer ligger högst upp på platån i området. Vid skörden, som görs för hand, hade druvorna perfekt mognad. Vinifieringen sker endast i tank och när vinet jäst ut med sin naturliga jäst buteljeras det ofiltrerat.

Buteljholmen 26:

Den här lådan innehåller tre viner från tre olika vinbönderna med samma filosofi bakom hantverket.

Vinerna är spontanjästa med minimal yttre påverkan och inget svavel är tillsatt i vinerna och buteljeringen sker utan filtrering. Resultatet är rena viner med perfekt balans mellan struktur och frukt vilket ger en ren njutning dricka dessa viner. I lådan hittar ni ett vitt vin och två röda viner från regionerna Loire, Auvergne och Jura.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Julien Delrieu – Le Jeau Blanc 2018 – 100% Chenin Blanc – Loire
Druvorna till detta vin kommer från vinstockar som planterades 1956 på en jordmån av skiffer som är klassificerad Coteauax du Layon. Sluttningen där vinstockarna växer är mycket brant och den är exponerad mot väster. Vid skörden, som sker för hand, så hade druvorna perfekt mognad med 0% botrytis. Efter skörd så pressades 60% av druvorna direkt och vinifieringen skedde i tank. De resterande 40% av druvorna macererades i hela klasar under 4 dagar innan de fick mogna ut helt i använda fat.

 Jean Maupertuis – Neyrou-Plage 2019 – Pinot Noir & Gamay d’Auvergne – Auvergne
Neyrou-Plage har 2/3 Pinot Noir från vinstockar på 25 år som växer över en kiselhaltig jordmån där man även hittar märgel. Uttaget här är mycket lågt, endast 10 hl/ha vilket ger en härlig koncentration till druvan och vinet. Resterande druvor i vinet är Gamay d’Auvergne från sandjordar. Alla druvor skördas för hand i mindre lådor, maceration och pressning gör Jean med hela klasar.

 Valentin Morel – Les Pieds sur Terre – Poulsard En Trouillots Bâtard 2018 – Jura
Det här vinet gjort på druvan poulsard kommer från vinstockar som är över 40 år gamla, planterade på jordar från epoken Trias vilka består av kalkhaltig märgel. Vingården ligger väl exponerad i söderläge och alla druvorna skördas för hand när det nått full mognad. Efter skörden sker maceration med hela klasar i rostfria ståltankar under 15 dagar. Vinet får utvecklas i rostfria kärl under 8 månader.

Buteljholmen 27: SLUTSÅLD

Familjen Lindenlaub har varit aktiva med att odla vin i Alsace sedan 1759. Deras gård är belägen i Dorlisheim, en by som ligger 20 km väster om Strasbourg. Nu är det Christophe som tar sig an arbetet på gården och han utstrålar verkligen positiv energi. Han är full av entusiasm och har siktet inställt på vad morgondagen kommer att ge.

Christophe arbetar idag med ca 10 hektar vingårdar spridda över sluttningarna i Dorlisheim och Mutzig. Under 2009 övergick Christophe till ekologisk odling och efter det positiva resultat han uppnådde, ställde han om alla sina vingårdar till ekologiskt jordbruk; han fick sin AB-certifiering år 2012. Detta är bara det första steget i en utmaning som Christophe ställde sig inför: lära sig att producera högkvalitativa viner samtidigt som han visar total respekt för natur och miljö.

Buteljholmen 27 innehåller tre friska vita viner från Christophe Lindenlaub

Mer Om Vinerna I Lådan

 Matin Fou Sylvaner 2018
Druvorna växer på kullarna runt Dorlisheim och är skördade för hand vid perfekt mognad. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen. Vinet får jäsa ut och mogna på ståltank för att bevara fräschör och energin i vinet. När Christophe anser att vinet är klart för buteljering görs det utan filtrering och inga sulfiter är tillsatta. Allt arbete sker med största respekten för naturen.

 En équilibre Riesling 2018
Druvorna växer på kullarna runt Dorlisheim över kalkrika jordar. Alla druvorna är skördade för hand vid perfekt mognad. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen och vinet får jäsa ut och mogna på ståltank för att bevara fräschör och energin i vinet. När vinet är klart för buteljering görs det utan filtrering och inga sulfiter är tillsatta. Allt arbete sker med största respekten för naturen.

De L’Autre Côté Auxerrois 2019
Druvorna växer på kullarna runt Dorlisheim över kalkrika jordar. Alla druvorna är skördade för hand vid perfekt mognad. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen och vinet får jäsa ut och mogna på ståltank för att bevara fräschör och energin i vinet. När vinet är klart för buteljering görs det utan filtrering och inga sulfiter är tillsatta. Allt arbete sker med största respekten för naturen.

Buteljholmen 28:

Här är den perfekta lådan för en trevlig middag med tre viner från tre olika regioner.

Lådan innehåller en flaska Bourgogne blanc som passar bra till förrätter från havet och växtriket. På den röda sidan ligger det en flaska lätt kryddigt rött vin från Aveyron. Sist men inte minst en flaska Champagne som kan korkas upp när gästerna anländer.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Domaine Joubert – Bourgogne Blanc 2019. Druvor: 100% Chardonnay
Vinet kommer från vinrankor som är mellan 15 – 20 år gamla och dom växer på sluttningar med en jordmån bildad av granit som är rik på lera. Jäsningen drivs enbart av den naturliga jästen som finns på druvorna. Efter att druvorna pressats direkt efter skörden som sker för hand, lagras vinet i stora ”foudres” och senare under vintern mognar det på små, tidigare använda fat. Det här vinet har karaktär av en generös, fruktig chardonnay från Beaujolais.

 Nicoals Carmarans – Mauvais Temps 2019. Druvor: 80% Fer Servadou och 20% Négret de Banhars
Druvorna bakom detta vin kommer från vinstockar som är 40 år gamla och de är planterade över granit på branta terasser. Druvorna skördas för hand när de är fullt mogna. När druvorna kommer in till källaren genomgår de en macération i hela klasar under två veckor och jäsningen drivs enbart av den naturliga jästen som finns på druvorna. Efter pressningen av druvorna lagras vinet i använda ekfat och när det mognad klart görs buteljeringen utan filtrering. Det här vinet har fina kryddiga toner balanserat med bra frukt och struktur.

 Comte Hugues de La Bourdonnaye – Brut Nature Druvor: 90% Pinot Meunier och 10% Chardonnay.
Brut Nature är full med mineraler och har en elegant utvecklad frukt med små mjuka porlande bubblor. Hugues har sina vinstockar huvudsakligen på sydsluttningar runt staden Épernay. Han odlar sin Chardonnay i Chouilly, vilket är ett Grand Cru läge och Pinot Meunier odlar han i Monthelon. Jordmånen är mycket rik på kalk vilket ger fina mineraler till vinet. Hugues koncentrerar sig på att göra ”mikro-blandningar” men sedan långt tid tillbaka har han baserat sig på användning av viner som åldrats för att slippa tillsätta någon liqueur vid degorgering och han använder inte heller några sulfiter. Den jästa druvsaften åldras minst 5 år på sin jästfällning innan degorgering. Det här är en helt ren Champagne med genuin smak från sitt ursprung.

Buteljholmen 30:

Denna låda innehåller fyra röda viner och två vita viner från olika regioner i Frankrike.
Blandningen på vinerna är allt från eleganta lite kryddiga viner med struktur till lättare fruktiga viner fulla med energi. Vinbönder som representeras i lådan jobbar alla med samma filosofi som är att minimera den yttre påverkan och använda minimalt med tillsatser.
Lådan är en perfekt blandning för att upptäcka några nya och några klassiska vinregioner.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Patrice Beguet – Go Together White 2019 Jura med en del köpta druvor

Domainen består idag av 4 hektar vinmarker runt byn Mesnay och Pupillin i regionen Jura. Patrice jobbar efter biodynamiska metoder och hans viner är Demeter-certifierade. De flesta druvor till detta vin kommer från hans vänner runt om i Frankrike. Druvorna är skördade för hand och sedan transporterade till Patrice, där pressas 80% direkt och resterande 20% får macerera med skalen. Fermenteringen drivs enbart med naturliga jästsvampar i ståltankar och buteljeringen sker utan tillsatt svavel eller filtrering.

Druvor: 10% Ploussard – 50% Pinot Gris – 20% Grenache Blanc – 20% Melon de Bourgogne

 Julien Delrieu – Pont Bourceau 2018 – Loire

Vinstockarna planterades 1973 uppe på en kulle som liknar en liten kupol och exponeringen är därför mot alla fyra vädersträcken. Jordmånen är av skiffer och klassificerad Coteaux du Layon. Vid skörden, som skedde för hand, hade druvorna perfekt mognad med 0% botrytis. Vinfiferingen gjordes med 75% i tank och resterande 25% i fat. Vinet buteljerades ofiltrerat och utan tillsatt svavel.

Druvor: 100% Chenin Blanc

Patrice Beguet – Go Together Red 2019 Jura med en del köpta druvor.
Domainen består idag av 4 hektar vinmarker runt byn Mesnay och Pupillin i regionen Jura. Patrice jobbar efter biodynamiska metoder och hans viner är Demeter-certifierade. De flesta druvor till detta vin kommer från hans vänner runt om i Frankrike. Druvorna är skördade för hand och sedan transporterade till Patrice, där pressas 80% direkt och resterande 20% får macerera med skalen. Fermenteringen drivs enbart med naturliga jästsvampar i ståltankar och buteljeringen sker utan tillsatt svavel eller filtrering.

Druvor: 10% Ploussard – 60% Grenache Rouge – 30% Gamay

 Nicolas Carmarans – Maximus 2019 – Aveyron
Druvorna bakom detta vin kommer från vinstockar som är 20-50 år gamla och de är planterade över röd lera på branta terasser. Druvorna skördas för hand när de är fullt mogna. När druvorna kommer in till källaren genomgår de en macération i hela klasar under nästan två veckor och jäsningen drivs enbart av den naturliga jästen som finns på druvorna. Efter pressningen av druvorna lagras vinet i använda ekfat och när det mognad klart görs buteljeringen utan filtrering.

Druvor: 100% Fer Servadou 

 Ostal Levant – Regain 2019 – Cahros
För detta vin använder Louis druvan côt från kommunen Baran à Duravel där jordmånen innehåller sand-blandad lera och kalksten. Fermenteringen sker med hela klasar och jäsningen drivs enbart med den naturliga jästen som finns runt druvornas skal. Vinerna görs i stora öppna fat, i rostfria tankar och även i glasfibertankar när det gäller små volymer. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen på vinerna, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan där de långsamt jäser klart i äldre fat. Alla Louis viner buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.

Druvor: 100% Côt

 Ostal Levant – Les Trilles 2019 – Cahors
Till detta vin har Louis har använt druvan merlot från kommunen Prayssac där jordmånen innehåller sand-blandad röd lera över kalksten. Skörden görs alltid för hand när druvorna nått en perfekt mognad och sen drivs fermenteringen, efter att druvorna avstjälkats, med den naturliga jästen som finns runt druvornas skal. Vinerna görs i stora öppna fat och får mogna ut i äldre använda ekfat. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen på vinerna, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan där de långsamt jäser klart. Alla vinerna buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.

Druvor: 100% Merlot

Buteljholmen 32:

Lådan innehåller tre röda viner från Ostal Levant som bor och gör vin i regionen Cahors. Vinerna är fulla med frukt och är väl balanserade med ett friskt och fräscht avslut som i kombination med den låga alkoholen vinerna har för regionen sett ger stor drick-glädje.

Louis och Charlotte Pérot är två underbara människor som bor i sydvästra Frankrike, närmare bestämt i Puy l’Evêque 30 minuter väster om Cahors. De har en liten gård med ekologiska vinodlingar som heter L’Ostal och en sval, mörk källare i en kalkstensgrotta.

Fram till för några år sedan jobbade Louis och Charlotte i Paris. Båda två sysslade med litteratur, Louis arbetade i den mycket kända bokhandeln ”Le Divan” och Charlotte för litteraturredaktören ”Classiques Garnier”. Ingen av dom är från Paris ursprungligen och de bestämde sig för att lämna staden och börja om på landsbygden.

Louis tillbringade ett år med att studera vinodling och jordbruk i Beaune. År 2012 hittade Louis och Charlotte en mycket charmig fastighet att köpa, belägen på en höjd i Duravel. Där odlar de för närvarande lite över två hektar de lokala druvsorterna Côt (Malbec) och Merlot, spridda över flera parceller.

Vingårdarna är alltså belägna inom tre olika kommuner och därmed på tre mycket olika typer av mark. Sandig lera på bergknallen vid Duravel och flera typer av jord med inblandning av kalksten i Prayssac eller röda leror vid Puy l’Evêque. Arbetet i vingårdarna utförs med så skonsamma metoder som möjligt, ex.-vis eftersträvar man att reducera antalet och doserna av behandlingar och även att begränsa passagerna med traktorn i vingården.

Vinifieringen sker i öppna halvfat, i rostfria ståltankar och, när det gäller små volymer, i fibertankar. De använder inte energi för att styra temperaturen utan anpassar sig till väderförhållandena och behållarnas storlek. Alla viner åldras i fat mellan 6 och 12 månader i en gammal kalkstensgrotta, där villkoren för vinframställning är ideala.

Vinproduktionen bedrivs med enkla medel men väldigt metodiskt. Druvorna väljs noggrant, skördas för hand, fermenteras långsamt och tillbringar hösten i en synnerligen imponerande underjordisk kalkstensgrotta, som Louis har förvärvat. Louis och Charlotte har valt att belysa grottan bara med stearinljus, d.v.s. har bestämt sig för att inte använda el-belysning.

Svavel tillsätts aldrig till vinerna och de är inte heller filtrerade.
Jag tycker det är väldigt spännande att ha träffat och kan arbeta med det här paret; de är väldigt seriösa och arbetar med stor uppmärksamhet på detaljer för att framställa ett briljant vin.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Les Trilles 2019
Till detta vin har Louis har använt druvan merlot från kommunen Prayssac där jordmånen innehåller sand-blandad röd lera över kalksten. Skörden görs alltid för hand när druvorna nått en perfekt mognad och sen drivs fermenteringen, efter att druvorna avstjälkats, med den naturliga jästen som finns runt druvornas skal. Vinerna görs ofta i stora öppna fat och får mogna ut i äldre använda ekfat. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen på vinerna, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan där de långsamt jäser klart. Alla vinerna buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.

Druvor Merlot

 Fioretti 2019
Louis har använt druvan ”cot” från kommunen Prayssac där jordmånen innehåller röd lera över kalksten för detta vin. Druvorna växer på vinstockar som är över 40 år gamla och skörden görs alltid för hand när druvorna nått en perfekt mognad. När druvorna kommer in till källaren avstjälkas dem innan fermenteringen startar med den naturliga jästen som finns runt druvornas skal. Vinet görs i tankar och får sedan mogna ut i större äldre använda ekfat, demi muids. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen på vinerna, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan där de långsamt jäser klart. Alla vinerna buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.

Druvor: Côt

 Zamble 2019
Här använder Louis druvan ”cot” från kommunen Duravel där jordmånen innehåller sand-blandad röd lera över kalksten. Skörden görs alltid för hand när druvorna nått en perfekt mognad och sen drivs fermenteringen i hela klasar enbart med den naturliga jästen som finns runt druvornas skal. Vinerna görs ofta i stora öppna fat och får mogna ut i äldre använda ekfat. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen på vinerna, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan där de långsamt jäser klart. Alla vinerna buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.

Druvor: Côt

Buteljholmen 33:

Denna låda innehåller tre friska, fruktiga levande röda viner!
Vinerna är väl balanserade och alkoholen klockar in runt 11% vilken ger ren drickglädje. Alla vinerna är gjorda med samma filosofi vilket är minimal yttre påverkan. Inget tillsatt och inget borttaget.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Jean-Christophe Garnier – Les Nouettes 2020
Det här vinet är gjort på en blandning av druvorna grolleau och pineau d’aunis. Vinstockar är lite äldre och jordmånen är mestadels av lera och sand. Respekten för naturen är total och JC använder glasfibertankar till det här vinet och det är jäst med sin naturliga jäst ”macération carbonique” under två veckor, sen är druvorna pressade i hans gamla vertikalpress. När vinet mognat ut buteljeras det ofiltrerat och utan tillsatta sulfiter.

Druvor Grolleau & Pineau d’Aunis

 Domaine des Grottes – Brut de Cuve 2018
Romains gård ligger i Saint-Étienne des Ouillières söder om Brouilly och täcker över 6,5 hektar vinmarker. Druvorna är skördade för hand innan de genomgår maceration carbonique i hela klasar under fem dagar. Sedan pressas druvorna och vinet får mogna ut i glasfiber-kärl. Inget tillsatt svavel eller filtrering vid buteljeringen. Druvorna är ekologiskt certifierade och allt arbete sker med största respekten för naturen.

Druvor: Gamay

 Damien Bureau – Paloma 2018
Druvorna till detta vin växer över en jordmån bestående av kalkrik lera. Efter skörd, som görs för hand, blandar Damien druvorna och låter de macerera i hela klasar under 10-12 dagar. Vinifieringen görs med minimal yttre påverkan i fibertankar. När vinet mognad klart buteljeras det utan filtrering och inga tillsatta sulfiter. Buteljeringen gjordes i början av mars 2019.
Druvor: 1/3 Gamay & 2/3 Grolleau

Buteljholmen 36:

Patrice Béguet föddes i Jura och efter ha bott flera år i Paris beslöt han att ge upp storstadslivet för att, tillsammans med sin dåvarande fru, återvända till landsbygden i Jura.

Året var 2009 och de fick möjlighet att köpa vinmarker på bästa terroir för att bedriva vinodling. De inrättade en liten vingård vid sitt hus i Mesnay och redan från början startade de med hållbar odlingsteknik och vinframställning. Domainen är idag biodynamisk certifierad och den består av 4 hektar i appellationerna Arbois och Arbois Pupillin där druvorna växer på 300 meters höjd över havet.

Domainen består idag av 4 hektar vinmarker runt byn Mesnay och Pupillin.
Patrice jobbar efter biodynamiska metoder och hans viner är Demeter-certifierade.
Patrice har vinmark på en av de mest eftertraktade sluttningarna av Arbois, Les Corvées och en parcell på den berömda Côte de Feule i Pupillin. De flesta av hans vinrankor är runt 40 år gamla men han har också en del äldre rankor som fortfarande producerar druvor.

Vägledande för det arbete Patrice gör i vingården är att i största möjliga utsträckning respektera naturen och utnyttja de förutsättningar den ger, vilket på ett naturligt sätt resulterar i rena, friska viner fyllda med energi.

Mer Om Vinerna I Lådan

 I’m Forever Blowing Bubbles Pet’Nat 2019
De flesta druvor till denna Pet’Nat kommer från hans vänner runt om i Frankrike.
Druvorna är skördade för hand och sedan transporterade till Patrice, där pressas 80% direkt och resterande 20% får macerera med skalen. Fermenteringen drivs enbart med naturliga jästsvampar i ståltankar och vinet buteljeras innan det jäst helt klart så den slutliga jäsningen sker i flaskan. Efter att vinet vilat någon månad på sin jästfällning degorgeras det för hand. Inget tillsatt, inget borttaget.
Druvor: 10% Ploussard – Beguet, 50% Pinot Gris – Marc Humbrecht, 20% Grenache Blanc – Claude Ughetto, 20% Melon de Bourgogne – Benoit Landron

 Orange was the color of her dress 2019Det här är ett skalmacererat vin gjort på vita druvor. Alla druvorna är skördade för hand och sedan har de macererat med skalen under 6 månader. Fermenteringen drivs enbart med naturliga jästsvampar och vinet mognar i upptoppade fat. Buteljering sker utan tillsatt svavel eller filtrering. Patrice jobbar efter biodynamiska metoder och hans viner är Demeter-certifierade.
Druvor: 100% Savagnin ouillé

 Silk Blue 2019
Druvorna till det här vinet är skördade för hand och efter skörd har hälften av druvorna genomgått kortare maceration i hela klasar. Resterande druvor har fått macerera under 6 månader utan stjälkar i äldre fat. Fermenteringen drivs enbart med naturliga jästsvampar och 20% av vinet har mognad ut i akacia-fat. Buteljering sker utan tillsatt svavel eller filtrering. Patrice jobbar efter biodynamiska metoder och hans viner är Demeter-certifierade.
Druvor: 75% Ploussard, 15% Trousseau, 5% Savagnin

Buteljholmen 38:

Raphaël har sina vingårdar i Mérignat beläget i kommunen Cerdon. Cerdon betecknar också själva metoden som används vid framställningen av detta vin – Méthode Ancestrale. Cerdon-vinerna certifierades 1997 av Eccocert. Raphaël har 2,1 ha odlingsmark utspridd på 10 parceller.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Bugey Cerdon Demi-Sec 2020
Lådan innehåller 3st flaskor.
När druvorna mognat skördas de för hand och transporteras i
25-kg lådor till vinmakeriet. Pressningen utförs med ganska mycket kraft för att uppnå den fina färgen på druvsaften. Musten får sedan vila under 24 timmar och fermenteringen drivs enbart av den naturliga jästen som finns på druvskalen. När ca 80 g restsocker återstår i druvjosen görs en grov filtrering varpå vinet fylls på butelj, som försluts med kapsyl. Buteljerna placeras stående i den svala källaren för att fullborda jäsningen under tre månader. Det är då som vinet utvecklar sina fina mjuka bubblor.

När jäsningen avstannar av sig själv återstår ca 65 g naturligt socker per liter vilket alltid ger Cerdon-vinet karaktären demi-sec.
Vinet filtreras innan buteljerna försluts med kork och grimma.
Druvor: 90% Gamay 10% Poulsard

Buteljholmen 22:

Familjen Lindenlaub har varit aktiva med att odla vin i Alsace sedan 1759.
Deras gård är belägen i Dorlisheim, en by som ligger 20 km väster om Strasbourg.

Nu är det Christophe som tar sig an arbetet på gården och han utstrålar verkligen positiv energi. Han är full av entusiasm och har siktet inställt på vad morgondagen kommer att ge. Christophe arbetar idag med ca 10 hektar vingårdar spridda över sluttningarna i Dorlisheim och Mutzig. Under 2009 övergick Christophe till ekologisk odling och efter det positiva resultat han uppnådde, ställde han om alla sina vingårdar till ekologiskt jordbruk; han fick sin AB-certifiering år 2012. 

Detta är bara det första steget i en utmaning som Christophe ställde sig inför: lära sig att producera högkvalitativa viner samtidigt som han visar total respekt för natur och miljö.

När Christophe anser att vinet är klart för buteljering görs det utan filtrering och inga sulfiter är tillsatta. Allt arbete sker med största respekten för naturen.

Mer Om Vinerna I Lådan

Buteljholmen 22 innehåller ett rött vin och två vita viner från Christophe Lindenlaub.

A pas de velours Pinot Noir 2017
Vinet är gjort på pinot noir druvor som vuxit över lera och kalksten. Efter att druvorna skördats för hand drivs fermenteringen endast med den naturliga jästen som finns på druvans skal. Vinet jäser ut på rostfria ståltankar och buteljeras ofiltrerat utan tillsatta sulfiter.

Matin fou Sylvaner 2018
Druvorna växer på kullarna runt Dorlisheim och är skördade för hand vid perfekt mognad. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen. Vinet får jäsa ut och mogna på ståltank för att bevara fräschör och energin i vinet.

En équilibre Riesling 2018
Druvorna växer på kullarna runt Dorlisheim över kalkrika jordar. Alla druvorna är skördade för hand vid perfekt mognad. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen. Vinet får jäsa ut och mogna på ståltank för att bevara fräschör och energin i vinet.