Buteljholmen 1: Champagne

Här får du tre stycken olika champagner från Hugues de La Bourdonnaye.

En perfekt låda för att prova olika stilar på champagne och hitta sin favorit.

Mer Om Vinerna I Lådan

 En Brut Nature
Den är gjord på 90% pinot meunier och 10% chardonnay och har legat 4,5 år på sin jästfällning.

En Blanc de Blancs Brut Nature
Den är gjord på 100% chardonnay från Chouilly och den har legat 7 år på sin jästfällning.

 En Rosé Brut Nature
Den är gjord på 60% chardonnay och 40% pinot meunier som har legat 4 år på sin jästfällning.

Buteljholmen 5: Champagne

Comtes Hugues de La Bourdonnaye Blanc de Blancs Brut Nature

Storleken har betydelse En magnum är perfekt för två – så länge bara en dricker!
Gammalt ordspråk i Champagne.

Magnum gjord på chardonnay från Chouilly som legat 10 år på sin jästfällning.

Buteljholmen 6: Marcel Joubert

Marcel är en av legenderna i Beaujolais och som fjärde generationens vinbonde har han gjort ekologiska viner sedan 1972.

Hans farfar Petrus var med och skapade appellationen Brouilly och det är just inom den deras Domaine ligger  i Quincie-en-Beaujolais. Marcel har gjort viner med minimal yttre påverkan sedan 1972 och nu är det dottern Carine som tar över och hon fortsätter i samma spår. Vinerna är lätt filtrerade genom fin lera och inga sulfiter är tillsatt..

Mer Om Vinerna I Lådan

I den här lådan får du sex av Marcels viner från två olika Cru’er och ett av hans vita viner.

Lådan innehåller

 2st Morgon Côte du Py 2017.

1st Brouilly Vieilles Vignes 2018.

2st Beaujolais-Villages 2018.

 1st Bourgogne Blanc 2018.

Buteljholmen 15:

Nicolas Carmarans bor i Aveyron och gör vin. I denna låda hittar du tre röda viner gjorda på den lokala druvsorten Fer Servadou och lite Cabernet Franc i ett av vinerna.

Nicolas flyttade tillbaka till sina hemtrakter i Aveyron efter att ha drivit sin vinbar i Paris under flera år med fokus på ”naturliga” viner. I den lilla byn Izagues, som ligger vid Campouriez, hittade Nicolas sin domaine, som ligger mycket vackert på de branta sluttningarna vid floden La Selves och idag jobbar han med ca 4 hektar vinmarker.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Maximus 2019 – 100% Fer Servadou
Druvorna till detta vin kommer från vinstockar som är 20-50 år gamla och de är planterade över röd lera på branta terrasser. När alla druvorna skördats för hand genomgår de en macération i hela klasar under två veckor och fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får mogna på använda ekfat och buteljeras ofiltrerat.

Mauvais Temps 2019 – 20% Négret de Banhars & 80% Fer Servadou
Vinstockarna som druvorna växer på är 40 år gamla och planterade över granit på branta terrasser. När druvorna nått full mognad skördas de för hand och genomgår macération under två veckor i hela klasar. Jäsningen kommer igång med den naturlig jästen och efter pressningen mognar vinet på använda ekfat innan det buteljeras ofiltrerat.

Fer de Sang 2019 – 100% Fer Servadou
Druvorna växer på vinstockar som är mycket gamla och de är planterade över kalksten på branta terasser. Alla druvorna skördas för hand och i källaren genomgår de en macération i hela klasar under två veckor och jäsningen sker endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får mogna på använda ekfat och sedan buteljeras det ofiltrerat.

Buteljholmen 17:

Jean-Marc Dreyer bor i Rosheim, som ligger 25 km sydväst om Strasbourg.
Han tog över familjegården, omfattande 6 hektar vinodlingar, år 2003 och började omgående införa de första biodynamiska metoderna. Framåt 2014 blev han certifierad som biodynamisk odlare.

Vinmarkerna ligger utspridda över 25 olika parceller på kullarna runt Rosheim. Jordmånen består främst av lera, lagrad över kalksten. Jean-Marc arbetar med den största respekten för naturen och är minimal i sin påverkan av vinet, ”zéro, zéro, zéro” som han själv säger. Han är en artist som verkligen gör naturliga viner fulla med energi.

Buteljholmen 17 fokuserar på viner med skalkontakt gjorda från vita druvor.
Jean-Marc låter skalen vara i kontakt med josen mellan 10-12 dagar.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Riesling ”Origin” 2019 – Orange
Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera 10 – 12 dagar. Efter maceration har vinet mognat 11 månader helt utan påverkan i äldre använda foudres. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Sylvaner ”Origin” 2019 – Orange

Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera mellan 10 – 12 dagar, lite beroende på årgång. Efter maceration får det mogna under 11 månader helt utan påverka i äldre använda demi muid. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Auxerrois ”Origin” 2019 –Orange

Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera mellan 10-12 dagar, lite beroende på årgång. Efter maceration får det mogna under 11 månader helt utan påverka i äldre använda barriquer. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Buteljholmen 18:

Här får du möjligheten prova tre viner från olika cru-lägen i Beaujolais.
Vinerna kommer från Domaine Joubert som har sin gård i Quincie-en-Beaujolais som är beläget i Broulliy. Marcel har gjort viner med minimal yttre påverkan sedan 1972 och nu är det dottern Carine som tar över och hon fortsätter i samma spår. Vinerna är lätt filtrerade genom fin lera och inga sulfiter är tillsatt.

Druvorna genomgår sedan ”maceration carbonique” vid låg temperatur under två veckor och jäsningen drivs enbart genom den inhemska jästen som finns på druvorna. Efter att druvorna pressats, lagras vinet i stora ”foudres” och senare under vintern mognar det på små, tidigare använda fat.

Mer Om Vinerna I Lådan

Domaine Joubert – Brouilly Vieilles Vignes 2018
Vinstockarna till det här vinet är mellan 70 – 100 år gamla och dom växer på sluttningar där jordmånen har bildats av granit och vulkaniska bergsarter.

Domaine Joubert – Morgon Côte du Py 2017
Vinstockarna bakom det här vinet växer i Côte du Py på en höjd av 350 meter. Det är den finaste sydväst-sluttningen i Morgon. Jordmånen består av en blandning av lera och skiffer med inslag av kalk, vilket ger vinet en mycket specifik karaktär.

Domiane Joubert – Chiroubles 2018
Detta är den högsta höjden AOC i Beaujolias och vinstockarna är planterade på en brant sluttning med full sydlig exponering, i siltig terräng med stenar och grus.

Buteljholmen 23:

Jean-Marc Dreyer bor i Rosheim, som ligger 25 km sydväst om Strasbourg.
Han tog över familjegården, omfattande 6 hektar vinodlingar, år 2003 och började omgående införa de första biodynamiska metoderna. Framåt 2014 blev han certifierad som biodynamisk odlare.

Vinmarkerna ligger utspridda över 25 olika parceller på kullarna runt Rosheim. Jordmånen består främst av lera, lagrad över kalksten. Jean-Marc arbetar med den största respekten för naturen och är minimal i sin påverkan av vinet, ”zéro, zéro, zéro” som han själv säger. Han är en artist som verkligen gör naturliga viner fulla med energi.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Pinot Gris ”Weg” 2018
Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är av granit. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad och sedan pressas de direkt i hela klasar. Vinet har fått jäsa långsamt under två år på stora fat, demi muid, och när vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

 Pink Pong 2019 Pinot gris – Pinot Noir
Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och sedan får de macerera 10 – 12 dagar. Efter maceration får det mogna minst ett år helt utan påverkan i äldre använda foudres. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Pinot Noir ”Ellios” 2018
Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera under två veckor. Efter maceration får det mogna minst ett år helt utan påverka i äldre använda foudres. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Buteljholmen 25:

Julien Delrieu bor i Anjou och gör viner med största omsorg och passion. Han hyr en ladugård på baksidan av en gård i vilken han inrättat ett vineri där vildjäsningar utförs i glasfibertankar och ekfat.

Vinstockarna Julien jobbar med är planterade 1955 och 1973 som ligger utspridda över fem stycken små parceller i Coteaux du Layon och de har odlats ekologiskt under många år och är ekologiskt certifierade . Uttagen är väldigt låga vilket ger högklassiga druvor som i gengäld producerar karakteristiska viner. Julien är verkligen en ”Grand Vigneron” Denna låda innehåller två röda viner och ett vitt vin.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Pont Bourceau 2018 – 100% Chenin blanc
Vinstockarna planterades 1973 uppe på en kulle som liknar en liten kupol och exponeringen är därför mot alla fyra vädersträcken. Jordmånen är av skiffer och klassificerad Coteaux du Layon. Vid skörden, som skedde för hand, hade druvorna perfekt mognad med 0% botrytis. Vinfiferingen gjordes med 75% i tank och resterande 25% i fat. Efter att vinet jäst ut med sin naturliga jäst buteljerades ofiltrerat och utan tillsatt svavel.

 Le Jeau 2019 – 50% Cabernet Franc – 50% Grolleau
Vinet är gjort på vinstockar som planterades 1955 över en jordmån med mycket skiffer. Parcellen där druvorna växer ligger högst upp på platån i området. Vid skörden, som görs för hand, hade druvorna perfekt mognad. Vinifieringen sker endast i tank och efter att vinet jäst ut med sin naturliga sin jäst buteljerades det ofiltrerat.

Les Saint Martin 2019 – 100% Grolleau
Detta vin är gjort på vinstockar som planterades 1955 på en jordmån med grus och mycket skiffer. Parcellen där druvorna växer ligger högst upp på platån i området. Vid skörden, som görs för hand, hade druvorna perfekt mognad. Vinifieringen sker endast i tank och när vinet jäst ut med sin naturliga jäst buteljeras det ofiltrerat.

Buteljholmen 26:

Den här lådan innehåller tre viner från tre olika vinbönderna med samma filosofi bakom hantverket.

Vinerna är spontanjästa med minimal yttre påverkan och inget svavel är tillsatt i vinerna och buteljeringen sker utan filtrering. Resultatet är rena viner med perfekt balans mellan struktur och frukt vilket ger en ren njutning dricka dessa viner. I lådan hittar ni ett vitt vin och två röda viner från regionerna Loire, Auvergne och Jura.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Julien Delrieu – Le Jeau Blanc 2018 – 100% Chenin Blanc – Loire
Druvorna till detta vin kommer från vinstockar som planterades 1956 på en jordmån av skiffer som är klassificerad Coteauax du Layon. Sluttningen där vinstockarna växer är mycket brant och den är exponerad mot väster. Vid skörden, som sker för hand, så hade druvorna perfekt mognad med 0% botrytis. Efter skörd så pressades 60% av druvorna direkt och vinifieringen skedde i tank. De resterande 40% av druvorna macererades i hela klasar under 4 dagar innan de fick mogna ut helt i använda fat.

 Jean Maupertuis – Neyrou-Plage 2019 – Pinot Noir & Gamay d’Auvergne – Auvergne
Neyrou-Plage har 2/3 Pinot Noir från vinstockar på 25 år som växer över en kiselhaltig jordmån där man även hittar märgel. Uttaget här är mycket lågt, endast 10 hl/ha vilket ger en härlig koncentration till druvan och vinet. Resterande druvor i vinet är Gamay d’Auvergne från sandjordar. Alla druvor skördas för hand i mindre lådor, maceration och pressning gör Jean med hela klasar.

 Valentin Morel – Les Pieds sur Terre – Poulsard En Trouillots Bâtard 2018 – Jura
Det här vinet gjort på druvan poulsard kommer från vinstockar som är över 40 år gamla, planterade på jordar från epoken Trias vilka består av kalkhaltig märgel. Vingården ligger väl exponerad i söderläge och alla druvorna skördas för hand när det nått full mognad. Efter skörden sker maceration med hela klasar i rostfria ståltankar under 15 dagar. Vinet får utvecklas i rostfria kärl under 8 månader.

Buteljholmen 28:

Nu lanseras den perfekta jul och nyårslådan med tre viner från olika regioner.

Lådan innehåller en flaska Bourgogne Blanc som fixar både laxen och lutfisken på julafton. På den röda sidan ligger det en flaska kryddigt rött från Aveyron i lådan som matchar upp med alla julsmakerna eller välj att servera den till nyårssupé!
Sist men inte minst en flaska Champagne som kan korkas upp under nyårsafton!

Mer Om Vinerna I Lådan

 Domaine Joubert – Bourgogne Blanc 2019. Druvor: 100% Chardonnay
Vinet kommer från vinrankor som är mellan 15 – 20 år gamla och dom växer på sluttningar med en jordmån bildad av granit som är rik på lera. Jäsningen drivs enbart av den naturliga jästen som finns på druvorna. Efter att druvorna pressats direkt efter skörden som sker för hand, lagras vinet i stora ”foudres” och senare under vintern mognar det på små, tidigare använda fat. Det här vinet har karaktär av en generös, fruktig chardonnay från Beaujolais.

 Nicoals Carmarans – Mauvais Temps 2019. Druvor: 80% Fer Servadou och 20% Négret de Banhars
Druvorna bakom detta vin kommer från vinstockar som är 40 år gamla och de är planterade över granit på branta terasser. Druvorna skördas för hand när de är fullt mogna. När druvorna kommer in till källaren genomgår de en macération i hela klasar under två veckor och jäsningen drivs enbart av den naturliga jästen som finns på druvorna. Efter pressningen av druvorna lagras vinet i använda ekfat och när det mognad klart görs buteljeringen utan filtrering. Det här vinet har fina kryddiga toner balanserat med bra frukt och struktur.

 Comte Hugues de La Bourdonnaye – Brut Nature Druvor: 90% Pinot Meunier och 10% Chardonnay.
Brut Nature är full med mineraler och har en elegant utvecklad frukt med små mjuka porlande bubblor. Hugues har sina vinstockar huvudsakligen på sydsluttningar runt staden Épernay. Han odlar sin Chardonnay i Chouilly, vilket är ett Grand Cru läge och Pinot Meunier odlar han i Monthelon. Jordmånen är mycket rik på kalk vilket ger fina mineraler till vinet. Hugues koncentrerar sig på att göra ”mikro-blandningar” men sedan långt tid tillbaka har han baserat sig på användning av viner som åldrats för att slippa tillsätta någon liqueur vid degorgering och han använder inte heller några sulfiter. Den jästa druvsaften åldras minst 5 år på sin jästfällning innan degorgering. Det här är en helt ren Champagne med genuin smak från sitt ursprung.

Buteljholmen 29:

Nu lanseras den andra perfekta vinlådan för jul och nyår med viner från tre olika regioner.

Lådan innehåller en flaska Vouvray sec som passar fint till både laxen och lutfisken på julafton. Ett rött vin från Loiredalen gjort på druvan Grolleau som glider med över mellandagarna när det sista från julbordet ska ätas upp. Sist men inte minst en flaska Crémant som kan korkas upp under nyårsafton!

Mer Om Vinerna I Lådan

 Lindenlaub – Crémant d’Alsace Brut – Alsace

Druvorna växer på kullarna runt Dorlisheim över en jordmån som består av lera och kalksten. Alla druvorna är skördade för hand och efter pressningen som sker direkt är vinet är gjort enligt méthode traditionelle med en andra jäsning i flaskan. Domainen är ekologiskt certifierad, allt arbete sker med största respekt för naturen. Denna Crémant är väldigt elegant och generös med sin frukt kombinerat med krämiga små bubblor.

Druvor: 40% Pinot Blanc, 40% Auxerrois, 20% Pinot Gris

 Domaine du Facteur – Facteur su’l’Velo 2018 – Loire, Vouvray
Druvorna kommer från 60 år gamla vinstockar som växer på kalkrika lerjordar. Efter skörden som sker manuellt så pressas druvorna direkt och får sedan jäsa ut med sin naturliga jäst. Vinet får mogna under sex månader på franska 400 liters fat och buteljeras med några få gram restsocker kvar (c.a 6g). Vinet är aromatiskt och har fin utvecklad frukt som balanseras ut med frisk syra och naturlig restsötma som kickar in mot slutet.

Druvor: 100% Chenin Balnc

 Julien Delrieu – Les Saint Martin 2019 – Loire, Anjou
Detta vin är gjort på vinstockar som planterades 1955 över en jordmån med grus och mycket skiffer. Parcellen där druvorna växer ligger högst upp på platån i området. Vid skörden, som görs för hand, hade druvorna perfekt mognad. Vinifieringen sker endast i tank och när vinet jäst ut med sin naturliga jäst buteljeras det ofiltrerat. Domainen är ekologiskt certifierad och Julien arbetar med största respekt för naturen. Vinet har mjuka tanniner med en fin blå frukt och bra längd balanserat med en integrerad syra.

Druvor: 100% Grolleau

Buteljholmen 22:

Familjen Lindenlaub har varit aktiva med att odla vin i Alsace sedan 1759.
Deras gård är belägen i Dorlisheim, en by som ligger 20 km väster om Strasbourg.

Nu är det Christophe som tar sig an arbetet på gården och han utstrålar verkligen positiv energi. Han är full av entusiasm och har siktet inställt på vad morgondagen kommer att ge. Christophe arbetar idag med ca 10 hektar vingårdar spridda över sluttningarna i Dorlisheim och Mutzig. Under 2009 övergick Christophe till ekologisk odling och efter det positiva resultat han uppnådde, ställde han om alla sina vingårdar till ekologiskt jordbruk; han fick sin AB-certifiering år 2012. 

Detta är bara det första steget i en utmaning som Christophe ställde sig inför: lära sig att producera högkvalitativa viner samtidigt som han visar total respekt för natur och miljö.

När Christophe anser att vinet är klart för buteljering görs det utan filtrering och inga sulfiter är tillsatta. Allt arbete sker med största respekten för naturen.

Mer Om Vinerna I Lådan

Buteljholmen 22 innehåller ett rött vin och två vita viner från Christophe Lindenlaub.

A pas de velours Pinot Noir 2017
Vinet är gjort på pinot noir druvor som vuxit över lera och kalksten. Efter att druvorna skördats för hand drivs fermenteringen endast med den naturliga jästen som finns på druvans skal. Vinet jäser ut på rostfria ståltankar och buteljeras ofiltrerat utan tillsatta sulfiter.

Matin fou Sylvaner 2018
Druvorna växer på kullarna runt Dorlisheim och är skördade för hand vid perfekt mognad. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen. Vinet får jäsa ut och mogna på ståltank för att bevara fräschör och energin i vinet.

En équilibre Riesling 2018
Druvorna växer på kullarna runt Dorlisheim över kalkrika jordar. Alla druvorna är skördade för hand vid perfekt mognad. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen. Vinet får jäsa ut och mogna på ståltank för att bevara fräschör och energin i vinet.