Buteljholmen 1: Champagne

Här får du tre stycken olika champagner från Hugues de La Bourdonnaye. 
En perfekt låda för att prova olika stilar på champagne och hitta sin favorit. 

Hugues har gjort champagne över 30 år och han har alltid velat göra rena friska champagner med största respekten för naturen. Han odlar sina pinot meunier druvor i Monthelon och chardonnay druvorna odlar han på sydsluttningarna i Chouilly. Här är jordmånen rik på kalk vilket ger vinerna mycket mineraler och elegans.

Hugues koncentrerar sig på att göra ”mikro-blandningar” men sedan långt tid tillbaka har han baserat sig på användning av viner som åldrats för att slippa tillsätta någon liqueur vid degorgering och han använder inte heller några sulfiter.

”Det är således frågan om äkta ”natur-champagne”, något som väldigt få champagnemakare gör” enligt Hugues och vidare berättar han att
”Verkliga champagnekännare uppskattar detta och blir mycket trogna kunder”.

Det här sättet att göra Champagne på ger en genuin smak av champagnens ursprung med fina små bubblor.

Mer Om Vinerna I Lådan

 En Brut Nature
Denna champagne är gjord på 90% pinot meunier och 10% chardonnay och har legat 5 år på sin jästfällning. När vinet degorgerats tillsätts ingen liqueur utan han använder bara äldre viner för att fylla upp flaskorna. Brut Nature är full med mineraler och har en fin utvecklad frukt med små mjuka porlande bubblor.

En Blanc de Blancs Brut Nature
Denna champagne är gjord på 100% chardonnay från Chouilly och den har legat 7 år på sin jästfällning. När vinet degorgerats tillsätts ingen liqueur utan han använder bara äldre viner för att fylla upp flaskorna. Brut Nature Blanc de Blancs är full med mineraler och har en elegant utvecklad frukt med små mjuka porlande bubblor.

 En Rosé Brut Nature
Den är gjord på 60% chardonnay och 40% pinot meunier som har legat 5 år på sin jästfällning. När vinet degorgerats tillsätts ingen liqueur utan han använder bara äldre viner för att fylla upp flaskorna. Brut Nature Rosé är full med mineraler och har en bra utvecklad frukt med små mjuka porlande bubblor.

Buteljholmen 5: Champagne

Comtes Hugues de La Bourdonnaye Blanc de Blancs Brut Nature

Storleken har betydelse En magnum är perfekt för två – så länge bara en dricker!
Gammalt ordspråk i Champagne.

Magnum gjord på chardonnay från Chouilly som legat 10 år på sin jästfällning.

Buteljholmen 6: Marcel Joubert

Marcel är en av legenderna i Beaujolais och som fjärde generationens vinbonde har han gjort ekologiska viner sedan 1972.

Hans farfar Petrus var med och skapade appellationen Brouilly och det är just inom den deras Domaine ligger  i Quincie-en-Beaujolais. Marcel har gjort viner med minimal yttre påverkan sedan 1972 och nu är det dottern Carine som tar över och hon fortsätter i samma spår. Vinerna är lätt filtrerade genom fin lera och inga sulfiter är tillsatt..

Mer Om Vinerna I Lådan

I den här lådan får du sex av Marcels viner från två olika Cru’er och ett av hans vita viner.

Lådan innehåller

 2st Morgon Côte du Py 2019.

1st Brouilly Vieilles Vignes 2018.

2st Beaujolais-Villages 2019.

 1st Bourgogne Blanc 2019.

Buteljholmen 15:

Nicolas Carmarans bor i Aveyron och gör vin. I denna låda hittar du tre röda viner gjorda på den lokala druvsorten Fer Servadou och lite Cabernet Franc i ett av vinerna.

Nicolas flyttade tillbaka till sina hemtrakter i Aveyron efter att ha drivit sin vinbar i Paris under flera år med fokus på ”naturliga” viner. I den lilla byn Izagues, som ligger vid Campouriez, hittade Nicolas sin domaine, som ligger mycket vackert på de branta sluttningarna vid floden La Selves och idag jobbar han med ca 4 hektar vinmarker.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Maximus 2019 – 100% Fer Servadou
Druvorna till detta vin kommer från vinstockar som är 20-50 år gamla och de är planterade över röd lera på branta terrasser. När alla druvorna skördats för hand genomgår de en macération i hela klasar under två veckor och fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får mogna på använda ekfat och buteljeras ofiltrerat.

Mauvais Temps 2019 – 20% Négret de Banhars & 80% Fer Servadou
Vinstockarna som druvorna växer på är 40 år gamla och planterade över granit på branta terrasser. När druvorna nått full mognad skördas de för hand och genomgår macération under två veckor i hela klasar. Jäsningen kommer igång med den naturlig jästen och efter pressningen mognar vinet på använda ekfat innan det buteljeras ofiltrerat.

Fer de Sang 2019 – 100% Fer Servadou
Druvorna växer på vinstockar som är mycket gamla och de är planterade över kalksten på branta terasser. Alla druvorna skördas för hand och i källaren genomgår de en macération i hela klasar under två veckor och jäsningen sker endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får mogna på använda ekfat och sedan buteljeras det ofiltrerat.

Buteljholmen 17: SLUTSÅLD

Jean-Marc Dreyer bor i Rosheim, som ligger 25 km sydväst om Strasbourg.
Han tog över familjegården, omfattande 6 hektar vinodlingar, år 2003 och började omgående införa de första biodynamiska metoderna. Framåt 2014 blev han certifierad som biodynamisk odlare.

Vinmarkerna ligger utspridda över 25 olika parceller på kullarna runt Rosheim. Jordmånen består främst av lera, lagrad över kalksten. Jean-Marc arbetar med den största respekten för naturen och är minimal i sin påverkan av vinet, ”zéro, zéro, zéro” som han själv säger. Han är en artist som verkligen gör naturliga viner fulla med energi.

Buteljholmen 17 fokuserar på viner med skalkontakt gjorda från vita druvor.
Jean-Marc låter skalen vara i kontakt med josen mellan 10-12 dagar.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Riesling ”Origin” 2019 – Orange
Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera 10 – 12 dagar. Efter maceration har vinet mognat 11 månader helt utan påverkan i äldre använda foudres. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Sylvaner ”Origin” 2019 – Orange

Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera mellan 10 – 12 dagar, lite beroende på årgång. Efter maceration får det mogna under 11 månader helt utan påverka i äldre använda demi muid. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Auxerrois ”Origin” 2019 –Orange

Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera mellan 10-12 dagar, lite beroende på årgång. Efter maceration får det mogna under 11 månader helt utan påverka i äldre använda barriquer. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Buteljholmen 18:

Här får du möjligheten prova tre viner från olika cru-lägen i Beaujolais.
Vinerna kommer från Domaine Joubert som har sin gård i Quincie-en-Beaujolais som är beläget i Broulliy. Marcel har gjort viner med minimal yttre påverkan sedan 1972 och nu är det dottern Carine som tar över och hon fortsätter i samma spår. Vinerna är lätt filtrerade genom fin lera och inga sulfiter är tillsatt.

Druvorna genomgår sedan ”maceration carbonique” vid låg temperatur under två veckor och jäsningen drivs enbart genom den inhemska jästen som finns på druvorna. Efter att druvorna pressats, lagras vinet i stora ”foudres” och senare under vintern mognar det på små, tidigare använda fat.

Mer Om Vinerna I Lådan

Domaine Joubert – Brouilly Vieilles Vignes 2018
Vinstockarna till det här vinet är mellan 70 – 100 år gamla och dom växer på sluttningar där jordmånen har bildats av granit och vulkaniska bergsarter.

Domaine Joubert – Morgon Côte du Py 2019
Vinstockarna bakom det här vinet växer i Côte du Py på en höjd av 350 meter. Det är den finaste sydväst-sluttningen i Morgon. Jordmånen består av en blandning av lera och skiffer med inslag av kalk, vilket ger vinet en mycket specifik karaktär.

Domiane Joubert – Chiroubles 2018
Detta är den högsta höjden AOC i Beaujolias och vinstockarna är planterade på en brant sluttning med full sydlig exponering, i siltig terräng med stenar och grus.

Buteljholmen 19:

Efter tio år som sommelier ville Jean-Christophe Garnier börja göra egna viner. Nästan tomhänt, men med en lång praktik hos Mark Angeli, kom han år 2002 till Anjou och installerade sig i byn Saint-Lambert-du-Lattay.

Hans mål var tydliga: att producera naturliga viner. JC fick med sig en gammal vertikalpress från Mark och den använder han fortfarande till sina druvor. Ekologisk odling har alltid varit en självklarhet och han använder även en hel del biodynamiska metoder. Viktigast är JC:s egna filosofi, kort sagt: Du måste respektera druvan! Det är lite av en kliché bland vinbönder men det är verkligen det viktigaste. Det svåraste arbetet ska utföras i vingården: att vårda druvorna.

Skörden sker för hand när druvorna är fullt mogna och hans chenin kan gärna få en liten touch av botrytis då han gillar komplexiteten det ger till druvan. Han föredrar en lång, mjuk pressning som bidrar till att behålla delikatessen hos saften. Han filtrerar aldrig sina viner och tillsättere inget svavel.

Mer Om Vinerna I Lådan

Les Nouettes 2020
Det här vinet är gjort på en blandning av druvorna grolleau, gamay och aunis. Vinstockar är lite äldre och jordmånen är mestadels av lera och sand. Respekten för naturen är total och JC använder glasfibertankar till det här vinet och det är jäst med sin naturliga jäst ”macération carbonique” under två veckor, sen är druvorna pressade i hans gamla vertikalpress. När vinet mognat ut buteljeras det ofiltrerat och utan tillsatta sulfiter.

Les Tailles 2018
Vinet är gjort på cabernet franc och cabernet sauvignon som växer på vinstockar som är mellan 10 – 55 år gamla och där jordmånen mestadels är av lera. Respekten för naturen är total och JC använder glasfibertankar till det här vinet och det är jäst ”macération carbonique” under tre veckor, sen är druvorna pressade i vertikalpress. Vinet är buteljerad ofiltrerad och utan tillsatta sulfiter.

Vit Bézigon & Co 2019
Druvan för detta vin är chenin blanc och den kommer från två parceller på endast 1,1 ha och vinstockarna är mellan 30-60 år gamla där jordmånen är skiffer och respekten för naturen är total. Druvorna är långsamt pressade i en gammal vertikalpress under 2-3 dagar. Vinet jäser med sin naturliga jäst och sen lagrats det ett år på stora foudres. Vinet buteljeras med svag jordfiltrering och inga sulfiter är tillsatta.

Buteljholmen 23: SLUTSÅLD

Jean-Marc Dreyer bor i Rosheim, som ligger 25 km sydväst om Strasbourg.
Han tog över familjegården, omfattande 6 hektar vinodlingar, år 2003 och började omgående införa de första biodynamiska metoderna. Framåt 2014 blev han certifierad som biodynamisk odlare.

Vinmarkerna ligger utspridda över 25 olika parceller på kullarna runt Rosheim. Jordmånen består främst av lera, lagrad över kalksten. Jean-Marc arbetar med den största respekten för naturen och är minimal i sin påverkan av vinet, ”zéro, zéro, zéro” som han själv säger. Han är en artist som verkligen gör naturliga viner fulla med energi.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Pinot Gris ”Weg” 2018
Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är av granit. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad och sedan pressas de direkt i hela klasar. Vinet har fått jäsa långsamt under två år på stora fat, demi muid, och när vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

 Pink Pong 2019 Pinot gris – Pinot Noir
Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och sedan får de macerera 10 – 12 dagar. Efter maceration får det mogna minst ett år helt utan påverkan i äldre använda foudres. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Pinot Noir ”Ellios” 2018
Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera under två veckor. Efter maceration får det mogna minst ett år helt utan påverka i äldre använda foudres. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Buteljholmen 25:

Julien Delrieu bor i Anjou och gör viner med största omsorg och passion. Han hyr en ladugård på baksidan av en gård i vilken han inrättat ett vineri där vildjäsningar utförs i glasfibertankar och ekfat.

Vinstockarna Julien jobbar med är planterade 1955 och 1973 som ligger utspridda över fem stycken små parceller i Coteaux du Layon och de har odlats ekologiskt under många år och är ekologiskt certifierade . Uttagen är väldigt låga vilket ger högklassiga druvor som i gengäld producerar karakteristiska viner. Julien är verkligen en ”Grand Vigneron” Denna låda innehåller två röda viner och ett vitt vin.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Pont Bourceau 2018 – 100% Chenin blanc
Vinstockarna planterades 1973 uppe på en kulle som liknar en liten kupol och exponeringen är därför mot alla fyra vädersträcken. Jordmånen är av skiffer och klassificerad Coteaux du Layon. Vid skörden, som skedde för hand, hade druvorna perfekt mognad med 0% botrytis. Vinfiferingen gjordes med 75% i tank och resterande 25% i fat. Efter att vinet jäst ut med sin naturliga jäst buteljerades ofiltrerat och utan tillsatt svavel.

 Le Jeau 2019 – 50% Cabernet Franc – 50% Grolleau
Vinet är gjort på vinstockar som planterades 1955 över en jordmån med mycket skiffer. Parcellen där druvorna växer ligger högst upp på platån i området. Vid skörden, som görs för hand, hade druvorna perfekt mognad. Vinifieringen sker endast i tank och efter att vinet jäst ut med sin naturliga sin jäst buteljerades det ofiltrerat.

Les Saint Martin 2019 – 100% Grolleau
Detta vin är gjort på vinstockar som planterades 1955 på en jordmån med grus och mycket skiffer. Parcellen där druvorna växer ligger högst upp på platån i området. Vid skörden, som görs för hand, hade druvorna perfekt mognad. Vinifieringen sker endast i tank och när vinet jäst ut med sin naturliga jäst buteljeras det ofiltrerat.

Buteljholmen 27: SLUTSÅLD

Familjen Lindenlaub har varit aktiva med att odla vin i Alsace sedan 1759. Deras gård är belägen i Dorlisheim, en by som ligger 20 km väster om Strasbourg. Nu är det Christophe som tar sig an arbetet på gården och han utstrålar verkligen positiv energi. Han är full av entusiasm och har siktet inställt på vad morgondagen kommer att ge.

Christophe arbetar idag med ca 10 hektar vingårdar spridda över sluttningarna i Dorlisheim och Mutzig. Under 2009 övergick Christophe till ekologisk odling och efter det positiva resultat han uppnådde, ställde han om alla sina vingårdar till ekologiskt jordbruk; han fick sin AB-certifiering år 2012. Detta är bara det första steget i en utmaning som Christophe ställde sig inför: lära sig att producera högkvalitativa viner samtidigt som han visar total respekt för natur och miljö.

Buteljholmen 27 innehåller tre friska vita viner från Christophe Lindenlaub

Mer Om Vinerna I Lådan

 Matin Fou Sylvaner 2018
Druvorna växer på kullarna runt Dorlisheim och är skördade för hand vid perfekt mognad. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen. Vinet får jäsa ut och mogna på ståltank för att bevara fräschör och energin i vinet. När Christophe anser att vinet är klart för buteljering görs det utan filtrering och inga sulfiter är tillsatta. Allt arbete sker med största respekten för naturen.

 En équilibre Riesling 2018
Druvorna växer på kullarna runt Dorlisheim över kalkrika jordar. Alla druvorna är skördade för hand vid perfekt mognad. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen och vinet får jäsa ut och mogna på ståltank för att bevara fräschör och energin i vinet. När vinet är klart för buteljering görs det utan filtrering och inga sulfiter är tillsatta. Allt arbete sker med största respekten för naturen.

De L’Autre Côté Auxerrois 2019
Druvorna växer på kullarna runt Dorlisheim över kalkrika jordar. Alla druvorna är skördade för hand vid perfekt mognad. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen och vinet får jäsa ut och mogna på ståltank för att bevara fräschör och energin i vinet. När vinet är klart för buteljering görs det utan filtrering och inga sulfiter är tillsatta. Allt arbete sker med största respekten för naturen.

Buteljholmen 32:

Lådan innehåller tre röda viner från Ostal Levant som bor och gör vin i regionen Cahors. Vinerna är fulla med frukt och är väl balanserade med ett friskt och fräscht avslut som i kombination med den låga alkoholen vinerna har för regionen sett ger stor drick-glädje.

Louis och Charlotte Pérot är två underbara människor som bor i sydvästra Frankrike, närmare bestämt i Puy l’Evêque 30 minuter väster om Cahors. De har en liten gård med ekologiska vinodlingar som heter L’Ostal och en sval, mörk källare i en kalkstensgrotta.

Fram till för några år sedan jobbade Louis och Charlotte i Paris. Båda två sysslade med litteratur, Louis arbetade i den mycket kända bokhandeln ”Le Divan” och Charlotte för litteraturredaktören ”Classiques Garnier”. Ingen av dom är från Paris ursprungligen och de bestämde sig för att lämna staden och börja om på landsbygden.

Louis tillbringade ett år med att studera vinodling och jordbruk i Beaune. År 2012 hittade Louis och Charlotte en mycket charmig fastighet att köpa, belägen på en höjd i Duravel. Där odlar de för närvarande lite över två hektar de lokala druvsorterna Côt (Malbec) och Merlot, spridda över flera parceller.

Vingårdarna är alltså belägna inom tre olika kommuner och därmed på tre mycket olika typer av mark. Sandig lera på bergknallen vid Duravel och flera typer av jord med inblandning av kalksten i Prayssac eller röda leror vid Puy l’Evêque. Arbetet i vingårdarna utförs med så skonsamma metoder som möjligt, ex.-vis eftersträvar man att reducera antalet och doserna av behandlingar och även att begränsa passagerna med traktorn i vingården.

Vinifieringen sker i öppna halvfat, i rostfria ståltankar och, när det gäller små volymer, i fibertankar. De använder inte energi för att styra temperaturen utan anpassar sig till väderförhållandena och behållarnas storlek. Alla viner åldras i fat mellan 6 och 12 månader i en gammal kalkstensgrotta, där villkoren för vinframställning är ideala.

Vinproduktionen bedrivs med enkla medel men väldigt metodiskt. Druvorna väljs noggrant, skördas för hand, fermenteras långsamt och tillbringar hösten i en synnerligen imponerande underjordisk kalkstensgrotta, som Louis har förvärvat. Louis och Charlotte har valt att belysa grottan bara med stearinljus, d.v.s. har bestämt sig för att inte använda el-belysning.

Svavel tillsätts aldrig till vinerna och de är inte heller filtrerade.
Jag tycker det är väldigt spännande att ha träffat och kan arbeta med det här paret; de är väldigt seriösa och arbetar med stor uppmärksamhet på detaljer för att framställa ett briljant vin.

Mer Om Vinerna I Lådan

 Les Trilles 2019
Till detta vin har Louis har använt druvan merlot från kommunen Prayssac där jordmånen innehåller sand-blandad röd lera över kalksten. Skörden görs alltid för hand när druvorna nått en perfekt mognad och sen drivs fermenteringen, efter att druvorna avstjälkats, med den naturliga jästen som finns runt druvornas skal. Vinerna görs ofta i stora öppna fat och får mogna ut i äldre använda ekfat. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen på vinerna, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan där de långsamt jäser klart. Alla vinerna buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.

Druvor Merlot

 Fioretti 2019
Louis har använt druvan ”cot” från kommunen Prayssac där jordmånen innehåller röd lera över kalksten för detta vin. Druvorna växer på vinstockar som är över 40 år gamla och skörden görs alltid för hand när druvorna nått en perfekt mognad. När druvorna kommer in till källaren avstjälkas dem innan fermenteringen startar med den naturliga jästen som finns runt druvornas skal. Vinet görs i tankar och får sedan mogna ut i större äldre använda ekfat, demi muids. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen på vinerna, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan där de långsamt jäser klart. Alla vinerna buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.

Druvor: Côt

 Zamble 2019
Här använder Louis druvan ”cot” från kommunen Duravel där jordmånen innehåller sand-blandad röd lera över kalksten. Skörden görs alltid för hand när druvorna nått en perfekt mognad och sen drivs fermenteringen i hela klasar enbart med den naturliga jästen som finns runt druvornas skal. Vinerna görs ofta i stora öppna fat och får mogna ut i äldre använda ekfat. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen på vinerna, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan där de långsamt jäser klart. Alla vinerna buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.

Druvor: Côt

Buteljholmen 41:

Denna låda innehåller två röda viner och ett vitt vin. De röda vinerna är gjorda på druvan gamay från Auvergne och Beaujolais som är två helt olika regioner men med samma energi. De vita vinet har sitt ursprung från Loire med druvan chenin blanc. Vinerna är generösa med fin frukt och det dricks bra tillsammans med höstens och vinterns alla smaker.

Mer Om Vinerna I Lådan

Vitt vin JC Garnier – 13 Vents 2020 – Loire
JC Garnier är vinbonde från Saint-Lambert du Lattay som ligger i hjärtat av Anjou och här har han gjort vin sedan 2002. Vinstockarna växer i St Aubin de Luigné över en jordmån med schist. Han visar full respekt för naturen och han arbetar efter ekologiska principer ute i vingården. Druvorna pressas långsamt i hans vertikalpress under 2-3 dagar. Vinet jäser ut på sin naturliga jäst utan tillsatta sulfiter och mognar i 9 månader på större använda foudres. Vinet buteljeras sedan ofiltrerat.

Druvor Chenin blanc

 Jean Maupertuis – La Plage 2020 – Auvergne
Det här vinet är gjort på Gamay från 40 år gamla vinstockar som växer över sandjordar, feldspar i Madargues, vars gamla rykte är att producera de bästa vinerna från Auvergne. Alla druvor skördas för hand i mindre lådor, maceration och pressning gör han med hela klasar. Naturlig fermentering, ingen filtrering, inga tillsatta sulfiter. Jean Maupertuis jobbar i skymundan och gör inte så mycket väsen av sig men hans viner visar styrkan i hans naturliga arbete med sina vinmarker.

Druvor: Gamay

 Domaine Joubert – Fleurie 2020 – Beaujolais
Fleurie är idag en av de mest uppskattade Beaujolais Cru och den ligger uppe i norra delen av Beaujolais. Den specifika jordmånen har bildats på en blandning av skiffer och löst berg och ger fin karaktär till vinet. Det här vinet kommer från vinstockar som är runt 60 – 80 år gamla och dom växer på 220 till 430 meters höjd över havet. Marcel jobbar med ekologiska metoder i vingården och alla druvor skördas för hand när dom är fullt mogna. Druvorna genomgår ”maceration carbonique” vid låg temperatur och jäsningen sker bara genom den naturliga jästen som finns på druvorna. Efter att druvorna pressats, lagras vinet i stora ”foudres” och senare under vintern mognar det på små gamla fat.
Vinet är helt utan tillsatta sulfiter och det buteljeras efter lätt filtrering genom lera.

Druvor: Gamay

Buteljholmen 42:

Denna fina blandlåda innehåller två röda viner och ett vitt vin som fångar upp höstens alla eleganta härliga smaker. Vinerna är levande med en generös frukt och visar verkligen upp sitt ursprung med en tydlig kommunikation. Här får ni rena viner fulla med energi som är ren glädja att dra upp korken på!

Mer Om Vinerna I Lådan

Vitt vin JC Garnier – Rouchefert 2020 – Loire
JC Garnier är vinbonde från Saint-Lambert du Lattay som ligger i hjärtat av Anjou och här har han gjort vin sedan 2002. Vinstockarna som är väldigt unga växer över en jordmån av kalkhaltig lera. Han visar full respekt för naturen och han arbetar efter ekologiska principer ute i vingården. Druvorna pressas långsamt i hans vertikalpress under 2-3 dagar. Vinet jäser ut på sin naturliga jäst utan tillsatta sulfiter och mognar i 6 månader på större använda foudres. Vinet buteljeras sedan ofiltrerat.

Druvor Chenin Blanc

 Damien Bureau – Paloma 2019 – Loire
Damien Bureau är en av de mest noggranna och rigorösa vinbönder som vi träffat. Han är verkligen på jakt efter naturlig perfektion uttryckt genom druvorna. Hans vingård ligger i Champ-sur-Layon, inte långt ifrån den eleganta staden Angers.
Damien vilar inte förrän han säkerställt att varje vin är så nära perfektion som möjligt.
Han visar sig vara en sann perfektionist vid sitt arbete i vinkällaren.
Druvorna för detta vin växer över en jordmån bestående av kalkrik lera.
Efter skörd, som görs för hand, blandar Damien druvorna och låter de macerera i hela klasar under 10-12 dagar. Vinifieringen görs med minimal yttre påverkan i fibertankar och fermenteringen drivs enbart med den naturliga jästen som finns på druvorna. När vinet mognad klart buteljeras det utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Druvor: Gamay 1/3 och 2/3 Grolleau

 Domaine Joubert – Brouilly Vieilles Vignes 2019 – Beaujolais
Marcel är fjärde generationens vinmakare och hans farfar, som hette Petrus, var en av grundarna till appellationen Brouilly. Vinstockarna bakom det här vinet är mellan 70 – 100 år gamla och de växer på sluttningar där jordmånen har bildats av granit och vulkaniska bergsarter. Marcel och hans dotter Carine jobbar ekologiskt i vingården och alla druvor skördas för hand när de är fullt mogna. Druvorna genomgår ”maceration carbonique” vid låg temperatur under två veckor och jäsningen drivs enbart av den naturliga jästen som finns på druvorna. Efter att druvorna pressats, lagras vinet i stora ”foudres” som senare under vintern får mognar ut på små tidigare använda fat. Vinet är helt fritt från tillsatta sulfiter och det buteljeras efter lätt filtrering genom lera. Stram fin Brouilly i bästa stil.

Druvor: Gamay

Buteljholmen 22:

Familjen Lindenlaub har varit aktiva med att odla vin i Alsace sedan 1759.
Deras gård är belägen i Dorlisheim, en by som ligger 20 km väster om Strasbourg.

Nu är det Christophe som tar sig an arbetet på gården och han utstrålar verkligen positiv energi. Han är full av entusiasm och har siktet inställt på vad morgondagen kommer att ge. Christophe arbetar idag med ca 10 hektar vingårdar spridda över sluttningarna i Dorlisheim och Mutzig. Under 2009 övergick Christophe till ekologisk odling och efter det positiva resultat han uppnådde, ställde han om alla sina vingårdar till ekologiskt jordbruk; han fick sin AB-certifiering år 2012. 

Detta är bara det första steget i en utmaning som Christophe ställde sig inför: lära sig att producera högkvalitativa viner samtidigt som han visar total respekt för natur och miljö.

När Christophe anser att vinet är klart för buteljering görs det utan filtrering och inga sulfiter är tillsatta. Allt arbete sker med största respekten för naturen.

Mer Om Vinerna I Lådan

Buteljholmen 22 innehåller ett rött vin och två vita viner från Christophe Lindenlaub.

A pas de velours Pinot Noir 2017
Vinet är gjort på pinot noir druvor som vuxit över lera och kalksten. Efter att druvorna skördats för hand drivs fermenteringen endast med den naturliga jästen som finns på druvans skal. Vinet jäser ut på rostfria ståltankar och buteljeras ofiltrerat utan tillsatta sulfiter.

Matin fou Sylvaner 2018
Druvorna växer på kullarna runt Dorlisheim och är skördade för hand vid perfekt mognad. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen. Vinet får jäsa ut och mogna på ståltank för att bevara fräschör och energin i vinet.

En équilibre Riesling 2018
Druvorna växer på kullarna runt Dorlisheim över kalkrika jordar. Alla druvorna är skördade för hand vid perfekt mognad. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen. Vinet får jäsa ut och mogna på ståltank för att bevara fräschör och energin i vinet.