Buteljholmen 1: Champagne

Här får du tre stycken olika champagner från Hugues de La Bourdonnaye.

En perfekt låda för att prova olika stilar på champagne och hitta sin favorit.

Mer Om Vinerna I Lådan

– En Brut Nature som är gjord på 90% pinot meunier och 10% chardonnay och har legat 4,5 år på sin jästfällning.

– En Blanc de Blancs Brut Nature gjord på 100% chardonnay från Chouilly och den har legat 7 år på sin jästfällning.

– En Rosé Brut Nature gjord på 60% chardonnay och 40% pinot meunier som har legat 4 år på sin jästfällning.

Buteljholmen 5: Champagne

Comtes Hugues de La Bourdonnaye Blanc de Blancs Brut Nature

Storleken har betydelse En magnum är perfekt för två – så länge bara en dricker!
Gammalt ordspråk i Champagne.

Magnum gjord på chardonnay från Chouilly som legat 10 år på sin jästfällning.

Buteljholmen 6: Marcel Joubert

Marcel är en av legenderna i Beaujolais och som fjärde generationens vinbonde har han gjort ekologiska viner sedan 1972.

Hans farfar Petrus var med och skapade appellationen Brouilly och det är just inom den deras Domaine nu ligger.

Mer Om Vinerna I Lådan

I den här lådan får du sex av Marcels viner från två olika Cru’er och ett av hans vita viner.

Lådan innehåller

2st Morgon Côte du Py 2017.
1st Brouilly Vieilles Vignes 2016.
2st Beaujolais-Villages 2016.
1st Bourgogne Blanc 2016.

Buteljholmen 11:

Denna låda innhåller två vita viner och ett rött vin.
Det röda vinet kommer från Les Foulards Rouges som gör mjuka fruktiga viner på druvan grenache i regionen Roussillon.

Mer Om Vinerna I Lådan

Ett av de vita vinerna är från Vouvray och gjort på chenin blanc. I regionen Vouvray görs traditionellt vinerna sec och den lilla naturliga restsötma som finns i vinet tar fram frukten, men balansen med syran finns där och lyfter vinet till lyxiga höjder.

Det andra vita kommer från Languedoc och är gjort på flera lokala druvor med minimal yttre påverkan och uttrycket blir fin balans mellan frukt och den kalkhaltiga jorden.

Les Foulards Rouges – Soif du Mal Rouge 2018
Druva: Grenache

Domaine du Facteur – Facteur su l’Velo 2018
Druva: Chenin blanc

La Bancale – Chair Blanche Marnes Noires 2016
Druvor: Macabeau, grenache gris, carignan blanc

Buteljholmen 15:

Nicolas Carmarans bor i Aveyron och gör vin. I denna låda hittar du tre röda viner gjorda på den lokala druvsorten Fer Servadou och lite Cabernet Franc i ett av vinerna.

Nicolas flyttade tillbaka till sina hemtrakter i Aveyron efter att ha drivit sin vinbar i Paris under flera år med fokus på ”naturliga” viner. I den lilla byn Izagues, som ligger vid Campouriez, hittade Nicolas sin domaine, som ligger mycket vackert på de branta sluttningarna vid floden La Selves och idag jobbar han med ca 4 hektar vinmarker.

Mer Om Vinerna I Lådan

Maximus 2019 – 100% Fer Servadou
Druvorna till detta vin kommer från vinstockar som är 20-50 år gamla och de är planterade över röd lera på branta terrasser. När alla druvorna skördats för hand genomgår de en macération i hela klasar under två veckor och fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får mogna på använda ekfat och buteljeras ofiltrerat.

Mauvais Temps 2019 – 20% Négret de Banhars & 80% Fer Servadou
Vinstockarna som druvorna växer på är 40 år gamla och planterade över granit på branta terrasser. När druvorna nått full mognad skördas de för hand och genomgår macération under två veckor i hela klasar. Jäsningen kommer igång med den naturlig jästen och efter pressningen mognar vinet på använda ekfat innan det buteljeras ofiltrerat.

Fer de Sang 2019 – 100% Fer Servadou
Druvorna växer på vinstockar som är mycket gamla och de är planterade över kalksten på branta terasser. Alla druvorna skördas för hand och i källaren genomgår de en macération i hela klasar under två veckor och jäsningen sker endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får mogna på använda ekfat och sedan buteljeras det ofiltrerat.

Buteljholmen 16:

Thierry Hesnault bor i Chahaignes, Loire och gör vin sedan 2009. Hans egendom har en yta på 2,68 ha, planterad med sekelgamla vinstockar. Jordmånen är sand, järnhaltig lera och flintsten och klimatet är maritimt.

Vinkällaren är grävd djupt ned i kalktuffen, varför jäsningen av musten sker långsamt vid låg temperatur, något som också begränsar avdunstningen. Detta ger möjligheten för Thierry att arbeta vid låg temperatur på ett helt naturligt sätt. I källaren finns ingen elektricitet och inget rinnande vatten.
Jäsningen och vinberedningen sker utan brådska, i synnerhet när det gäller
chenin-druvorna. Alla viner framställs utan tillsatta sulfiter och de färdigjästa vinerna filtreras inte, utan får klarna i stillhet.

Tveka inte att dekantera dessa viner före servering, eftersom det visar sin fulla potential flera timmar efter upphällning. Det är mycket solida viner skapade av artisten Thierry Hesnault.

Mer Om Vinerna I Lådan

Denna låda innehåller två röda viner och ett vitt vin från vinbonden Thierry Hesnault.

Le Blanc de La Fosse Vineuse 2015
Det här vinet är gjort på druvan Chenin blanc från klonal selektering vilka planterades år 1910. Odlingslotten på 0,3 ha är belägen mitt i skogen på en jordmån bestående av sandig lera och flintsten. Thierry har valt att inte fylla upp faten då avdunstningen sker så långsamt och det bildas inget flour täcke över detta vin. Årgången från 2015 tappades upp på flaska år 2017. 

La Centenaire du Vauperroux 2017
”Pineau d’aunis” är en varietet av vinstockar med röda grenar, som planterades år 1902 och
den har inte ympats. Ytan på lotten är 0,6 ha och jordmånen är sandig med
inslag av järnsalter. Årgången 2017 fick mogna på ekfat 228 l i två år och
buteljerades i februari 2019. Jäsningen sker med hela klasar, 3 veckors
urlakning, följt av försiktig omrörning.

L’Artinoise 2017
”Pineau d’aunis”, är en varietet av vinstockar med röda grenar, som planterades år 1902 och
som inte har ympats. Området där druvorna odlas kallas ”Artins”. Ytan på vingården
är 0,6 ha och jordmånen är främst lera och sand med inslag av järnsalter.
Årgången 2017 fick mogna på 228 liters ekfat under två år och buteljerades i februari
2019. Jäsningen sker med hela klasar, 3 veckors urlakning, följt av försiktig
omrörning.

Buteljholmen 18:

Här får du möjligheten prova tre viner från olika cru-lägen i Beaujolais.
Vinerna kommer från Domaine Joubert som har sin gård i Quincie-en-Beaujolais som är beläget i Broulliy. Marcel har gjort viner med minimal yttre påverkan sedan 1972 och nu är det dottern Carine som tar över och hon fortsätter i samma spår. Vinerna är lätt filtrerade genom fin lera och inga sulfiter är tillsatt.

Druvorna genomgår sedan ”maceration carbonique” vid låg temperatur under två veckor och jäsningen drivs enbart genom den inhemska jästen som finns på druvorna. Efter att druvorna pressats, lagras vinet i stora ”foudres” och senare under vintern mognar det på små, tidigare använda fat.

Mer Om Vinerna I Lådan

Domaine Joubert – Broulliy Vieilles Vignes 2016
Vinstockarna till det här vinet är mellan 70 – 100 år gamla och dom växer på sluttningar där jordmånen har bildats av granit och vulkaniska bergsarter.

Domaine Joubert – Morgon Côte du Py 2017
Vinstockarna bakom det här vinet växer i Côte du Py på en höjd av 350 meter. Det är den finaste sydväst-sluttningen i Morgon. Jordmånen består av en blandning av lera och skiffer med inslag av kalk, vilket ger vinet en mycket specifik karaktär.

Domiane Joubert – Chiroubles 2017
Detta är den högsta höjden AOC i Beaujolias och vinstockarna är planterade på en brant sluttning med full sydlig exponering, i siltig terräng med stenar och grus.

Buteljholmen 21:

Jean-François Nicq var tidigare chef för det berömda, kvalitetsinriktade kooperativet “Cave d’Estézargues” i departementet Gard i sydligaste Frankrike.

Han ville börja göra viner från egenodlade druvor och 2002 fann han vad han letade efter. Då tog han över en domaine på 14 hektar som ligger i Montesquieu des Albères i Pyrénées Orientales, vid spanska gränsen. Hans vingård, Les Foulards Rouges, är uppkallad efter en historisk roman, som utspelar sig under Ludvig XIVs dagar: ”Les Foulards Rouges” var ett gäng upprorsmän men Jean-François Nicq är en fredens man.

Jean-François blev en av de ledande vinmakarna i Roussillon med att göra vin på ett naturligt sätt. På sin vingård gör han sina snygga naturliga viner från druvor som är ekologiskt odlade och gården är ekologiskt certifierad. Åsnan Uma är till stor hjälp i vingården och hennes jobb ger goda resultat, därför används hon mer och mer.

Mer Om Vinerna I Lådan

Buteljholmen 21 innehåller tre olika Soif du Mal viner från Les Foulards Rouges.

Soif du Mal Blanc 2019
Druvorna för detta vin är 80% Macabeo och 20% Muscat d’Alexandrie.
Jordmånen där druvorna växer är sand över granit och vinstockarna har en ålder mellan 15-60 år. Druvorna är pressade direkt och får sedan jäsa med sin naturliga jäst på låg temperatur runt 15 grader. Vinet utvecklas 4 månader på ståltank och buteljeras utan filtrering.

Soif du Mal Rosé 2019
Vinet är gjort på grenache och carignan från unga vinstockar och jordmånen där vinstockarna växer är granit. Druvorna är direktpressade och fermenteringen varar i 15 dagar med största omsorg i tank. Jäsningen sker bara med naturlig jäst och inga sulfiter är tillsatta. Vinet mognar under 6 månader i gamla ekfat innan det buteljeras ofiltrerat.

Soif du Mal Rouge 2019
Vinet är gjort på grenache och lite mourvedre från unga vinstockar och jordmånen där vinstockarna växer över är granit. Druvorna är vinfierade macération carbonique i 15 dagar med största omsorg. Jäsningen sker bara med naturlig jäst och inga sulfiter är tillsatta. Vinet vilar 6 månader i tank innan det buteljeras ofiltrerat.

Buteljholmen 22:

Familjen Lindenlaub har varit aktiva med att odla vin i Alsace sedan 1759.
Deras gård är belägen i Dorlisheim, en by som ligger 20 km väster om Strasbourg.

Nu är det Christophe som tar sig an arbetet på gården och han utstrålar verkligen positiv energi. Han är full av entusiasm och har siktet inställt på vad morgondagen kommer att ge. Christophe arbetar idag med ca 10 hektar vingårdar spridda över sluttningarna i Dorlisheim och Mutzig. Under 2009 övergick Christophe till ekologisk odling och efter det positiva resultat han uppnådde, ställde han om alla sina vingårdar till ekologiskt jordbruk; han fick sin AB-certifiering år 2012. 

Detta är bara det första steget i en utmaning som Christophe ställde sig inför: lära sig att producera högkvalitativa viner samtidigt som han visar total respekt för natur och miljö.

När Christophe anser att vinet är klart för buteljering görs det utan filtrering och inga sulfiter är tillsatta. Allt arbete sker med största respekten för naturen.

Mer Om Vinerna I Lådan

Buteljholmen 22 innehåller ett rött vin och två vita viner från Christophe Lindenlaub.

A pas de velours Pinot Noir 2017
Vinet är gjort på pinot noir druvor som vuxit över lera och kalksten. Efter att druvorna skördats för hand drivs fermenteringen endast med den naturliga jästen som finns på druvans skal. Vinet jäser ut på rostfria ståltankar och buteljeras ofiltrerat utan tillsatta sulfiter.

Matin fou Sylvaner 2018
Druvorna växer på kullarna runt Dorlisheim och är skördade för hand vid perfekt mognad. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen. Vinet får jäsa ut och mogna på ståltank för att bevara fräschör och energin i vinet.

En équilibre Riesling 2018
Druvorna växer på kullarna runt Dorlisheim över kalkrika jordar. Alla druvorna är skördade för hand vid perfekt mognad. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen. Vinet får jäsa ut och mogna på ståltank för att bevara fräschör och energin i vinet. 

Buteljholmen 23:

Jean-Marc Dreyer bor i Rosheim, som ligger 25 km sydväst om Strasbourg.

Han tog över familjegården, omfattande 6 hektar vinodlingar, år 2003 och började omgående införa de första biodynamiska metoderna. Framåt 2014 blev han certifierad som biodynamisk odlare. Vinmarkerna ligger utspridda över 25 olika parceller på kullarna runt Rosheim. Jordmånen består främst av lera, lagrad över kalksten.

Jean-Marc arbetar med den största respekten för naturen och är minimal i sin påverkan av vinet, ”zéro, zéro, zéro” som han själv säger. Han är en artist som verkligen gör naturliga viner fulla med energi.

Mer Om Vinerna I Lådan

Pinot Gris ”Weg” 2017
Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är av granit.
Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad och sedan pressas de direkt i hela klasar. Vinet har fått jäsa långsamt under två år på stora fat och när vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Pink Pong 2018 Pinot gris – Pinot Noir
Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera 10 – 12 dagar. Efter maceration får det mogna minst ett år helt utan påverkan i äldre använda foudres. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Pinot Noir ”Ellios” 2018
Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera under två veckor. Efter maceration får det mogna minst ett år helt utan påverka i äldre använda foudres. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Buteljholmen 25:

Julien Delrieu bor i Anjou och gör viner med största omsorg och passion. Han hyr en ladugård på baksidan av en gård i vilken han inrättat ett vineri där vildjäsningar utförs i glasfibertankar och ekfat.

Vinstockarna Julien jobbar med är planterade 1955 och 1973 som ligger utspridda över fem stycken små parceller i Coteaux du Layon och de har odlats ekologiskt under många år och är ekologiskt certifierade . Uttagen är väldigt låga vilket ger högklassiga druvor som i gengäld producerar karakteristiska viner. Julien är verkligen en ”Grand Vigneron” Denna låda innehåller två röda viner och ett vitt vin.

Mer Om Vinerna I Lådan

Pont Bourceau 2018 – 100% Chenin blanc
Vinstockarna planterades 1973 uppe på en kulle som liknar en liten kupol och exponeringen är därför mot alla fyra vädersträcken. Jordmånen är av skiffer och klassificerad Coteaux du Layon. Vid skörden, som skedde för hand, hade druvorna perfekt mognad med 0% botrytis. Vinfiferingen gjordes med 75% i tank och resterande 25% i fat. Efter att vinet jäst ut med sin naturliga jäst buteljerades ofiltrerat och utan tillsatt svavel.

Le Jeau 2019 – 50% Cabernet Franc – 50% Grolleau
Vinet är gjort på vinstockar som planterades 1955 över en jordmån med mycket skiffer. Parcellen där druvorna växer ligger högst upp på platån i området. Vid skörden, som görs för hand, hade druvorna perfekt mognad. Vinifieringen sker endast i tank och efter att vinet jäst ut med sin naturliga sin jäst buteljerades det ofiltrerat.

Les Saint Martin 2019 – 100% Grolleau
Detta vin är gjort på vinstockar som planterades 1955 på en jordmån med grus och mycket skiffer. Parcellen där druvorna växer ligger högst upp på platån i området. Vid skörden, som görs för hand, hade druvorna perfekt mognad. Vinifieringen sker endast i tank och när vinet jäst ut med sin naturliga jäst buteljeras det ofiltrerat.