KONTAKT: NIKLAS LANDNER: 070-994 62 08 NIKLAS@BUTELJHOLMEN.SE

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

Thierry Hesnault

Thierry bor i Chahaignes och gör vin sedan 2009. Hans egendom har en yta på 2,68 ha, planterad med sekelgamla vinstockar, utom när det gäller hybriderna, som är 50 år gamla. Jordmånen är sand, järnhaltig lera och flintsten.

Klimatet är maritimt. Vinkällaren är grävd djupt ned i kalktuffen, varför jäsningen av musten sker långsamt vid låg temperatur, som också begränsar avdunstningen. Detta ger möjligheten för Thierry att arbeta vid låg temperatur på ett helt naturligt sätt.

Jäsningen och vinberedningen sker utan brådska, i synnerhet när det gäller chenin-druvorna.

I källaren finns ingen elektricitet och inget rinnande vatten.
Jäsningen och vinberedningen sker utan brådska, i synnerhet när det gäller
chenin-druvorna. Alla viner är utan tillsatta sulfiter och de färdigjästa vinerna filtreras inte, utan får klarna i stillhet.

Vinerna utbjuds till försäljning först efter lagring, när de är färdiga att dricka, något som faktiskt är mindre och mindre vanligt. Vad mera kan man säga – detta är frågan om verkliga kvalitets-viner skapade av artisten Thierry Hesnault.

Thierry Hesnault sortiment

La Centenaire du Vauperroux 2019

Produkt: La Centenaire du Vauperroux
Producent: Thierry Hesnault
Vinmakare: Thierry Hesnault
Region: Loire, Vin de table de France
Jordmån: Sand och järn
Årgång: 2019
Druvor: Pineau d’aunis
Alkohol: 12,5%

Vinkällaren är grävd djupt ned i kalktuffen, varför jäsningen av musten sker långsamt vid låg temperatur, som också begränsar avdunstningen. I källaren finns ingen elektricitet och inget rinnande vatten.

”Pineau d’aunis”, en varietet med röda grenar, som planterades år 1902 och den har inte ympats. Ytan på lotten är 0,6 ha och jordmånen är sandig med inslag av järnsalter. Årgången 2017 fick mogna på ekfat 228 l i två år och buteljerades i februari 2019. Jäsningen sker med hela klasar, 3 veckors urlakning, följt av försiktig omrörning. Det tillsätts inget svavel i vinerna och de
färdigjästa vinerna filtreras inte, utan får klarna i stillhet.

Detta vin visar sin fulla potential först flera timmar efter att det blivit dekanterat. Det är mycket solida viner skapade av artisten Thierry Hesnault.