Thierry Hesnault

Thierry bor i Chahaignes och gör vin sedan 2009. Hans egendom har en yta på 2,68 ha, planterad med sekelgamla vinstockar, utom när det gäller hybriderna, som är 50 år gamla. Jordmånen är sand, järnhaltig lera och flintsten.

Klimatet är maritimt. Vinkällaren är grävd djupt ned i kalktuffen, varför jäsningen av musten sker långsamt vid låg temperatur, som också begränsar avdunstningen. Detta ger möjligheten för Thierry att arbeta vid låg temperatur på ett helt naturligt sätt.

I källaren finns ingen elektricitet och inget rinnande vatten.
Jäsningen och vinberedningen sker utan brådska, i synnerhet när det gäller
chenin-druvorna. Alla viner är utan tillsatta sulfiter och de färdigjästa vinerna filtreras inte, utan får klarna i stillhet.

Vinerna utbjuds till försäljning först efter lagring, när de är färdiga att dricka, något som faktiskt är mindre och mindre vanligt. Vad mera kan man säga – detta är frågan om verkliga kvalitets-viner skapade av artisten Thierry Hesnault.

Thierry Hesnault sortiment

Produkt: Pétillant Naturel
Producent: Thierry Hesnault
Vinmakare: Thierry Hesnault
Region: Loire, Vin de table de France
Jordmån: Lera, flint och järn
Årgång: 2017
Druvor: 54-55
Alkohol: 12,5%

Vinkällaren är grävd djupt ned i kalktuffen, varför jäsningen av musten sker långsamt vid låg temperatur, som också begränsar avdunstningen. I källaren finns ingen elektricitet och inget rinnande vatten.

Hybriden 54-55 odlas på flera enskilda lotter på en total yta om 1,68 ha.
Rankorna är 50-60 år gamla. 54-55 är en hybrid som inte är ympad; den är
frostresistent och kräver inte någon koppar-behandling.

Till årgångarna 2017 och 2018 tillsatte Thierry lite ”Rava”, som är en bordsvin
varietet: den ger färg och livlighet till vinet och minskar den ”grovhet” som
annars präglar 54-55-vinerna. Vinet får ligga 10 månader på fällningen innan
det tappas upp. Hela processen är gjord för hand, från skörd till degorgering.
Det är mycket solida viner skapade av artisten Thierry Hesnault.

”Le Seibel” — “54 – 55” – ”Plantet”

Det var på 1800-talet, närmare bestämt 1865— 1885, som bladlusen”Phylloxera” anlände till Europa. Den här lilla insektens härjningar förstörde nära nog totalt den franska vinodlingen.

Vinbladlusen angrep emellertid inte vinstockarna i Amerika.
För att möta detta hot utvecklade man två metoder. Å ena sidan införde man ett system som byggde på ympning: druvproducerande ympkvistar från Europa ympades på rotdelar, som härstammade från Amerika och framställde sålunda fertila vinstockar som är resistenta mot insektsangreppen. Å andra sidan skapade man produktiva hybrider, som man kunde föröka genom plantering av sticklingar.

Inom ramen för dessa försök har ett antal personer lämnat sina namn som hjälpmedel för att nedteckna denna svåra tidsperiods historia:
Christian ”Oberlin”, François och Maurice”Baco”, Pierre”Landot”,
Albert”Seibel” . . . och ett flertal andra.

Det var genom Monsieur Seibel som beteckningen ”54 – 55” dök upp; den här druvan var mycket vanlig under 1940-talet. Men från 1964 döptes den om till ”Plantet”. Den ger oss röda viner som kan sägas vara lite ”busiga”.

Den här druvjosen, vinifierad enligt rosé-metoden, ger ett vin med en färg mitt emellan rosé och rött och framkallar smaksensationer som går från hallon till svarta vinbär. Härigenom kan såväl kännaren som den okunnige närma sig och uppleva det förflutna på ett autentiskt vis. Vår smak som vinälskare, uppfostrade i modernismen, får sig en överraskning. Här får ni möjlighet att avsmaka vinet i varianten ”naturligt bubblande”, utan några som helst tillsatser under vinberedningen.

Produkt: Le Blanc de la La Fosse Vineuse
Producent: Thierry Hesnault
Vinmakare: Thierry Hesnault
Region: Loire, Vin de table de France
Jordmån: Sandig lera och flintsten
Årgång: 2009
Druvor: Chenin blanc
Alkohol: 12,5%

Vinkällaren är grävd djupt ned i kalktuffen, varför jäsningen av musten sker långsamt vid låg temperatur, som också begränsar avdunstningen. I källaren finns ingen elektricitet och inget rinnande vatten.

Det här vinet är gjort på druvor från klonal selektering som planterade år 1910. Odlingslotten på 0,3 ha är belägen mitt i skogen på en jordmån bestående av sandig lera och flintsten. Thierry har valt att inte fylla upp faten då avdunstningen sker så långsamt och det bildas inget flour täcke över detta vin. Årgången från 2009 tappades upp på flaska år 2015. Det tillsätts inga sulfiter i vinet och de färdigjästa vinerna filtreras inte, utan får klarna i stillhet.

Tveka inte att dekantera vinet, eftersom det visar sin fulla potential flera timmar
efter upphällning. Det är mycket solida viner skapade av artisten Thierry Hesnault.

Produkt: Le Blanc de la La Fosse Vineuse
Producent: Thierry Hesnault
Vinmakare: Thierry Hesnault
Region: Loire, Vin de table de France
Jordmån: Sandig lera och flintsten
Årgång: 2015
Druvor: Chenin blanc
Alkohol: 12,5%

Vinkällaren är grävd djupt ned i kalktuffen, varför jäsningen av musten sker långsamt vid låg temperatur, som också begränsar avdunstningen. I källaren finns ingen elektricitet och inget rinnande vatten.

Det här vinet är gjort på druvor från klonal selektering som planterade år 1910. Odlingslotten på 0,3 ha är belägen mitt i skogen på en jordmån bestående av sandig lera och flintsten. Thierry har valt att inte fylla upp faten då avdunstningen sker så långsamt och det bildas inget flour täcke över detta vin. Årgången från 2015 tappades upp på flaska år 2017. Det tillsätts inga sulfiter i vinet och de färdigjästa vinerna filtreras inte, utan får klarna i stillhet.

Tveka inte att dekantera vinet, eftersom det visar sin fulla potential flera timmar efter upphällning. Det är mycket solida viner skapade av artisten Thierry Hesnault.

Produkt: L’Artinoise
Producent: Thierry Hesnault
Vinmakare: Thierry Hesnault
Region: Loire, Vin de table de France
Jordmån: Lera, sand och järn
Årgång: 2017
Druvor: Pineau d’aunis
Alkohol: 12,5%

Vinkällaren är grävd djupt ned i kalktuffen, varför jäsningen av musten sker långsamt vid låg temperatur, som också begränsar avdunstningen. I källaren finns ingen elektricitet och inget rinnande vatten.

”Pineau d’aunis”, en varietet med röda grenar, som planterades år 1902 och
den har inte ympats. Området där druvorna odlas kallas ”Artins”. Ytan på lotten
är 0,6 ha och jordmånen är mycket lera och sand med inslag av järnsalter.
Årgången 2017 fick mogna på ekfat 228 l i två år och buteljerades i februari
2019. Jäsningen sker med hela klasar, 3 veckors urlakning, följt av försiktig
omrörning. Det tillsätts inget svavel i vinerna och de färdigjästa vinerna filtreras
inte, utan får klarna i stillhet.

Detta vin visar sin fulla potential först flera timmar efter att det blivit dekanterat. Det är mycket solida viner skapade av artisten Thierry Hesnault.

Produkt: La Centenaire du Vauperroux
Producent: Thierry Hesnault
Vinmakare: Thierry Hesnault
Region: Loire, Vin de table de France
Jordmån: Sand och järn
Årgång: 2017
Druvor: Pineau d’aunis
Alkohol: 12,5%

Vinkällaren är grävd djupt ned i kalktuffen, varför jäsningen av musten sker långsamt vid låg temperatur, som också begränsar avdunstningen. I källaren finns ingen elektricitet och inget rinnande vatten.

”Pineau d’aunis”, en varietet med röda grenar, som planterades år 1902 och
den har inte ympats. Ytan på lotten är 0,6 ha och jordmånen är sandig med
inslag av järnsalter. Årgången 2017 fick mogna på ekfat 228 l i två år och
buteljerades i februari 2019. Jäsningen sker med hela klasar, 3 veckors
urlakning, följt av försiktig omrörning. Det tillsätts inget svavel i vinerna och de
färdigjästa vinerna filtreras inte, utan får klarna i stillhet.

Detta vin visar sin fulla potential först flera timmar efter att det blivit dekanterat. Det är mycket solida viner skapade av artisten Thierry Hesnault.