KONTAKT: NIKLAS LANDNER: 070-994 62 08 NIKLAS@BUTELJHOLMEN.SE

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

Romain Le Bars – Tavel

Romain Le Bars inledde sin karriär som vinbonde när han arbetade med den legendariske vinbonden Eric Pfifferling i Tavel under sju år. Efter den tiden startade Romain år 2018 sin egen lilla vingård med drygt en hektar vinstockar i Tavel.

Den första årgången skördade han sina Grenache och Syrah druvor som han vinifierade i sitt garage. Resultatet blev häpnadsväckande bra och en stor framgång med två olika cuvéer. Vinerna uppmärksammandes runt om i Europa och blev med en gång mycket eftertraktade.

Skörden sker alltid manuellt och med låg avkastning för att endast ta med de bästa druvorna.

Nu arbetar Romain med runt 10 hektar vinmarker och har flera olika lokala druvsorter. Han har också skaffat sig en större källare där han kan jobba med sina viner och låta dem mogna i lugn och ro innan de är redo att buteljeras och njutas av alla vinälskare.

Skörden sker alltid manuellt och med låg avkastning för att endast ta med de bästa druvorna. Vinifieringen görs genom macération carbonique i hela klasar eller direktpressning av druvorna. Jäsningen skar alltid spontant med minimal påverkan under fermenteringen. Vinerna får sedan mogna på olika äldre använda fat. Buteljeringen sker utan filtrering.

Resultatet blir helt rena viner med stor frukt och blommiga toner där balansen är god med kontrollerade syror som ger en friskhet som är typisk för regionens ursprung.

Romain Le Bars sortiment

SLUTSÅLD Roussanne Blanc 2022

Produkt: Roussanne Blanc
Producent: Romain Le Bars
Vinmakare: Romain Le Bars
Region: Tavel – Côte de Rhône
Jordmån: Kalk och skiffer
Årgång: 2022
Druvor: 100% Roussanne
Alkohol: 13 %

Efter skörden som sker för hand pressas alla druvorna direkt. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får jäsa ut på större fat och en del barriquer innan det buteljeras utan filtrering eller tillsatt svavel.

Lirac Rosé 2022

Produkt: Lirac Rosé
Producent: Romain Le Bars
Vinmakare: Romain Le Bars
Region: Tavel – Côte de Rhône
Jordmån: Kalk och skiffer
Årgång: 2022
Druvor: 50% Mourvèdre & 50% Carignan
Alkohol: 13 %

Efter skörden som sker för hand pressas alla druvorna direkt. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får jäsa ut på större fat och en del barriquer innan det buteljeras utan filtrering eller tillsatt svavel.

Tavel 2022

Produkt: Tavel
Producent: Romain Le Bars
Vinmakare: Romain Le Bars
Region: Tavel – Côte de Rhône
Jordmån: Kalk och skiffer
Årgång: 2022
Druvor: 60% Grenache & 40% Syrah
Alkohol: 13 %

Efter skörden som sker för hand genomgår en del av druvorna maceration carbonique och resten pressas direkt. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen som finns på druvorna.
Vinet får jäsa ut på större fat och en del barriquer innan det buteljeras utan filtrering eller tillsatt svavel.

Pousse Cailloux 2022

Produkt: Pousse Cailloux
Producent: Romain Le Bars
Vinmakare: Romain Le Bars
Region: Tavel – Côte de Rhône
Jordmån: Kalk och skiffer
Årgång: 2022
Druvor: 50% Grenache – 20% Mourvèdre – 20% Syrah – 10% Cinsault
Alkohol: 13 %

Efter skörden som sker för hand pressas alla druvorna direkt. Fermenteringen drivs endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får jäsa ut på större fat och en del barriquer innan det buteljeras utan filtrering eller tillsatt svavel.