Du är här: Vinbönder » Reynald Heaule
Reynald Heaule
Reynald Héaulé tog sina första steg som vinbonde i Bourgogne, något som snabbt ledde fram till att han startade en mindre vingård vid Loire-floden redan år 2000. Idag kan han stoltsera med en av honom själv planterad odling omfattande tre hektar och med 20 sorters vinstockar. Reynald kan ytligt sett uppfattas som vinmakarens svar på Clark Kent: Ung, stark och vacker. Vinerna är på många sätt präglade därav, men långt ifrån polerade! De är på en gång seriösa och livliga. Reynald har inte haft vin-makaryrket i sina ådror, men så mycket starkare är hans vilja att göra vin efter sitt eget huvud.
I vingården jobbar han förstås ekologiskt och den präglas av hög densitet mellan stockarna – c:a 12 500 per hektar – där odlingen utformats så att en rad olika jordtyper är representerade, bl a finns en mycket mineralrik, tidigare flodbädd, bland jordlotterna.
Starten som vinbonde innebar för Reynald en betydande förändring i hans livsmål. Efter att som ung ha inriktat sig på ett skrivbordsjobb och valt att utbilda sig till revisor, slog han plötsligt om och följde en tidig impuls att ägna sig åt en mera kreativ syssla med möjlighet att glädja och tillfredsställa – förutom sin egen uppfinningsrikedom – även ett större antal likasinnade. Vad kunde då vara mera lämpligt än att följa den tidigare idén om att satsa på vinframställning, inklusive att utveckla och förädla nya vinupplevelser. Det slog ut så väl att han numera kan räknas som en av de mest fascinerande vinproducenterna i Loire-dalen.
Héaulé fick till en början handledning av den legendariske Claude Courtois i Touraine och är liksom sin mentor känd för sitt ovanliga och inspirerade urval av druvor att jobba med i sin vingård, inklusive Pinot Meunier, Chardonnay, Gascon och Pinot Gris . . .
Den lerhaltiga jorden på Loires högra strand, som var mycket eftertraktad på 1400- och 1500-talen, producerar smakrika Chardonnay, Pinot Noir, Pineau Meunier och andra sorter. På södra sidan av floden ger den kiselrika jorden skarpare smaker, inklusive Gascon, Menu Pineau, Chardonnay och Cabernet.
Druvorna skördas vid optimal mognad, men inte för sent, och macerationen anpassas efter det enskilda året. Långa lagringsperioder under optimala mognadsbetingelser bidrar ytterligare till de distinkta smakerna som härrör från Héaulés vinsortiment, vilket sammantaget gör honom till en spännande producent att upptäcka.
Reynald Heaule sortiment
Produkt: Rive Droite Blanc
Producent: Reynald Heaule
Vinmakare: Reynald Heaule
Region: Loire
Jordmån: Lera över kisel och kalksten
Årgång: 2021
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 12,5 %
Efter skörden som sker för hand avstjälkas druvorna och pressas direkt. Fermenteringen drivs enbart med sin naturliga jäst i glasfiber-kärl. Vinet får först mogna i äldre använda ekfat 225 liter under 12 månader sen vidare 18 månader i demi-muid 600 liter. När vinet är klart buteljeras det ofiltrerat och utan tillsatta sulfiter under hela processen.
Produkt: Terre de Silice Blanc
Producent: Reynald Heaule
Vinmakare: Reynald Heaule
Region: Loire
Jordmån: Silice Quartz & Feldspath
Årgång: 2021
Druvor: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Menu Pineau, Romoratin, Riesling, Chenin Blanc
Alkohol: 12,5 %
Efter skörden som sker för hand avstjälkas druvorna och pressas direkt. Fermenteringen drivs enbart med sin naturliga jäst i glasfiber-kärl. Vinet får först mogna i äldre använda ekfat 225 liter under 12 månader sen vidare 18 månader i demi-muid 600 liter. När vinet är klart buteljeras det ofiltrerat och utan tillsatta sulfiter under hela processen.
Produkt: Vin Orange Macération
Producent: Reynald Heaule
Vinmakare: Reynald Heaule
Region: Loire
Jordmån: Lera över kisel och kalksten
Årgång: 2022
Druvor: Pinot Gris
Alkohol: 12,5 %
Efter skörden som sker för hand avstjälkas druvorna och sedan får de macerera 10 dagar. Fermenteringen drivs enbart med sin naturliga jäst i glasfiber-kärl. Vinet får mogna i äldre använda demi-muid 600 liter under 6 månader. När vinet är klart buteljeras det ofiltrerat och utan tillsatta sulfiter under hela processen.
Produkt: A Contre Courant Rouge
Producent: Reynald Heaule
Vinmakare: Reynald Heaule
Region: Loire
Jordmån: Silice Quartz & Feldspath
Årgång: 2021
Druvor: Gamay, Piont Meunier, Pinot Noir, Cabernet Franc
Alkohol: 12,5 %
Efter skörden som sker för hand avstjälkas druvorna och sedan får de macerera en vecka. Fermenteringen drivs enbart med sin naturliga jäst i glasfiber-kärl. Vinet får mogna i äldre använda ekfat 225 liter under 18 månader. När vinet är klart buteljeras det ofiltrerat och utan tillsatta sulfiter under hela processen.
Produkt: Atypique Rouge
Producent: Reynald Heaule
Vinmakare: Reynald Heaule
Region: Loire
Jordmån: Silice Quartz & Feldspath
Årgång: 2023
Druvor: Gamay, Piont Meunier, Côt
Alkohol: 12,5 %
Efter skörden som sker för hand macererar druvorna en vecka och 80% avstjälkas medans resterande druvor genomgår macération carbonique. Fermenteringen drivs enbart med sin naturliga jäst i glasfiber-kärl. Vinet får mogna i äldre använda demi-muid under 6 månader. När vinet är klart buteljeras det ofiltrerat och utan tillsatta sulfiter under hela processen.
Produkt: Insoumis Rouge
Producent: Reynald Heaule
Vinmakare: Reynald Heaule
Region: Loire
Jordmån: Silice Quartz & Feldspath
Årgång: 2021
Druvor: Cabernet Franc, Côt, Gamay, Gascon, Syrah, Pineau Aunis, Pinot Meunier, Pinot Noir, Hybride
Alkohol: 12,5 %
Efter skörden som sker för hand avstjälkas druvorna och sedan får de macerera två veckor. Fermenteringen drivs enbart med sin naturliga jäst i glasfiber-kärl. Vinet får först mogna i äldre använda ekfat 225 liter under 12 månader sen vidare 18 månader i demi-muid 600 liter. När vinet är klart buteljeras det ofiltrerat och utan tillsatta sulfiter under hela processen.
Produkt: Rive Droite Rouge
Producent: Reynald Heaule
Vinmakare: Reynald Heaule
Region: Loire
Jordmån: Lera över kisel och kalksten
Årgång: 2021
Druvor: Pinot Noir, Pinot Meunier
Alkohol: 12,5 %
Efter skörden som sker för hand avstjälkas druvorna och sedan får de macerera två veckor. Fermenteringen drivs enbart med sin naturliga jäst i glasfiber-kärl. Vinet får först mogna i äldre använda ekfat 225 liter under 12 månader sen vidare 18 månader i demi-muid 600 liter. När vinet är klart buteljeras det ofiltrerat och utan tillsatta sulfiter under hela processen.