Du är här: Vinbönder » Ratapoil
Ratapoil
Raphaël Monnier startade sin yrkeskarriär som professor i historia och geografi. Först så småningom blev han fascinerad och fångad av vinodling. Under sin pionjär-tid, 10 lyckliga år, arbetade han i vingårdarna som ”Ratapoil”, en traditionell beteckning som ges till amatörvinodlare i regionen Arbois. År 2009 blev det dags för honom att grunda sin egen vingård, ”Domaine Ratapoil”.
Denna består av 3 hektar förstklassiga vinmarker, som utgörs av ”AOC Arbois” och ”AOC Côtes du Jura” där produktionen bedrivs som ekologiskt jordbruk sedan starten. Alla områden i domänen odlas så naturligt som möjligt, utan extra tillförsel av gödsel, kemiska gödningsmedel och syntetiska produkter.
För Raphael är sökandet efter den naturliga, friska balansen i jorden och i vingården centrum för hans arbete. Hans främsta mål är att kunna skörda mycket friska druvor som är ett resultat av minsta möjliga ingrepp under framställningen. Druvorna skördas för hand och vinerna fermenterar på inhemska jäststammar, utan chaptalisering eller filtrering. Sulfiter används endast vid stort behov och då i mycket låga doser.
Raphaël är en av de vinodlare som är angelägen om att bevara och föra vidare minnet av det franska vinarvet. Detta sker bl a genom att han utnyttjar och och vinifierar gamla, lokala druvsorter.
Vinerna från Raphael kan sägas utgöras av finstämda, vibrerande hyllningar till de arboisiska vinmarkerna, där de återspeglar frukten, materien och mineralerna som är typiska för den underbara regionen Jura.
Ratapoil sortiment
Produkt: Trotte-Menu
Producent: Ratapoil
Vinmakare: Raphaël Monnier
Region: Jura – AOP Côtes du Jura
Jordmån: Kalkrik lera – märgel
Årgång: 2019
Druvor: Chardonnay Ouillé
Alkohol: 12,5 %
Druvorna till denna chardonnay växer på en jordmån av kalkhaltig lera – märgel i kommunen Buvilly. Raphaël är passionerad och angelägen att bevara minnet av vinarvet. Han arbetar ekologiskt i sina vingårdar för att få mycket friska druvor som kräver minsta möjliga ingrepp i källaren. Druvorna är skördade för hand när de nått full mognad och sedan pressas de direkt. Fermenteringen drivs enbart med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får mogna i upptoppade, (ouillé) fat och sedan buteljeras det ofiltrerat. Domainen är ekologiskt certifierad.
Produkt: L’Ingénu
Producent: Ratapoil
Vinmakare: Raphaël Monnier
Region: Jura – Appellation Arbois Protégée
Jordmån: Kalkrika jordar
Årgång: 2020
Druvor: Pinot Noir
Alkohol: 12,5%
Druvorna till detta vin växer på en kalkrik parcell belägen i Molamboz. Raphaël är passionerad och angelägen att bevara minnet av vinarvet. Han arbetar ekologiskt i sina vingårdar för att få mycket friska druvor som kräver minsta möjliga ingrepp i källaren. Druvorna är skördade för hand när de nått full mognad och får sedan macerera i hela klasar. Fermenteringen drivs enbart med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får mogna i äldre använda fat och sedan buteljeras det ofiltrerat. Domainen är ekologiskt certifierad.
Produkt: One Shot
Producent: Ratapoil
Vinmakare: Raphaël Monnier
Region: Jura – Vin de France
Jordmån: Kalkrika jordar
Årgång: 2020
Druvor: Blandade röda och vita druvor från gamla vinstockar
Alkohol: 12%
Druvorna till detta vin växer på en kalkrik jordmån där vinstockarna är mycket gamla. Raphaël är passionerad och angelägen att bevara minnet av vinarvet. Han arbetar ekologiskt i sina vingårdar för att få mycket friska druvor som kräver minsta möjliga ingrepp i källaren. Druvorna är skördade för hand när de nått full mognad och får sedan macerera utan stjälkar. Fermenteringen drivs enbart med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får mogna i äldre använda fat och sedan buteljeras det ofiltrerat. Domainen är ekologiskt certifierad.
Produkt: Partout
Producent: Ratapoil
Vinmakare: Raphaël Monnier
Region: Jura – Appellation Arbois Protégée
Jordmån: Kalkrika jordar
Årgång: 2020
Druvor: Ploussard – Trousseau – Pinot Noir
Alkohol: 12,5%
Druvorna till detta vin växer på en kalkrik jordmån. Raphaël är passionerad och angelägen att bevara minnet av vinarvet. Han arbetar ekologiskt i sina vingårdar för att få mycket friska druvor som kräver minsta möjliga ingrepp i källaren. Druvorna är skördade för hand när de nått full mognad och sedan vinifieras de genom macération carbonique. Fermenteringen drivs enbart med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får mogna i äldre använda fat och sedan buteljeras det ofiltrerat. Domainen är ekologiskt certifierad.
Produkt: Ratapoil
Producent: Ratapoil
Vinmakare: Raphaël Monnier
Region: Jura – Vin de France
Jordmån: Kalkrika jordar
Årgång: 2020
Druvor: Inhemska gamla druvor från Jura
Alkohol: 11,5%
Druvorna till detta vin växer på en kalkrik jordmån. Raphaël är passionerad och angelägen att bevara minnet av vinarvet. Han arbetar ekologiskt i sina vingårdar för att få mycket friska druvor som kräver minsta möjliga ingrepp i källaren. Druvorna är skördade för hand när de nått full mognad och sedan vinifieras de genom macération carbonique. Fermenteringen drivs enbart med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får mogna i äldre använda fat och sedan buteljeras det ofiltrerat. Domainen är ekologiskt certifierad.