KONTAKT: NIKLAS LANDNER: 070-994 62 08 NIKLAS@BUTELJHOLMEN.SE

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

Raphaël Bartucci

Raphaël Bartucci är en är självlärd vinmakare som följer sin filosofi med att göra rena naturliga viner. Hans föräldrar flyttade från Kalabrien i slutet av 50-talet för att bosätta sig i Moseldalen.

Under sommarsemestrarna reste familjen regelbundet till Bugey regionen och det väckte en önskan hos Raphaël att bli jordbrukare. Några år senare, närmare bestämt 1981, köpte han ett hus i ruiner i staden Mérignat. Efter upprustning är det fortfarande hans nuvarande hem.

Han bestämde sig för att plantera några hektar vinrankor för sin personliga konsumtion. Raphaël föreställde sig vin som en ädel produkt, frukt av naturen och inte av industrin. Det han får veta om hur man gjorde vin med tillsatser var han inte nöjd med, så han började fråga runt och sökte genom vänner personer med samma tankar som han själv. 

Han bestämde sig för att plantera några hektar vinrankor för sin personliga konsumtion. Raphaël föreställde sig vin som en ädel produkt, frukt av naturen och inte av industrin.

Det ledde till att han mötte Pierre Overnoy och Marcel Lapierre som instämde i att man kan arbeta annorlunda och mer naturligt. Det är en självklar inställning hos Raphaël att arbeta på naturens villkor och framhäva terroirens karaktär i sina viner.

Raphaëls första årgång vin blev klar 1983 och sedan dess har han regelbundet planterat några vinstockar för att idag kunna odla 2,1 ha på 10 olika parceller. Från början av 90-talet blev han vinbonde på heltid och har inga planer på att utöka sina odlingar. Sedan 1997 är Cerdon-vinerna certifierade av Ecocert.

Raphaël Bartucci sortiment

Bugey Cerdon

Produkt: Bugey Cerdon
Producent: Raphaël Bartucci
Vinmakare: Raphaël Bartucci
Region: Bugey
Jordmån: Märgel på kalksten
Årgång: 2023
Druvor: 90% Gamay och 10% Poulsard
Alkohol: 8,5%

Raphaël har sina vingårdar i Mérignat beläget i kommunen Cerdon. Cerdon betecknar också själva metoden som används vid framställningen av detta vin – Méthode Ancestrale. Cerdon-vinerna certifierades 1997 av Eccocert. Raphaël har 2,1 ha odlingsmark utspridd på 10 parceller.

När druvorna mognat skördas de för hand och transporteras i
25-kg lådor till vinmakeriet. Pressningen utförs med ganska mycket kraft för att uppnå den fina färgen på druvsaften. Musten får sedan vila under 24 timmar och fermenteringen drivs enbart av den naturliga jästen som finns på druvskalen. När ca 80 g restsocker återstår i druvjosen görs en grov filtrering varpå vinet fylls på butelj, som försluts med kapsyl. Buteljerna placeras stående i den svala källaren för att fullborda jäsningen under tre månader. Det är då som vinet utvecklar sina fina mjuka bubblor.

När jäsningen avstannar av sig själv återstår ca 65 g naturligt socker per liter vilket alltid ger Cerdon-vinet karaktären demi-sec.

Vinet filtreras innan buteljerna försluts med kork och grimma.