Du är här: Vinbönder » Ostal Levant
Ostal Levant – Louis Pérot
Louis och Charlotte Pérot är två underbara människor som bor i sydvästra Frankrike, närmare bestämt i Puy l’Evêque 30 minuter väster om Cahors. De har en liten gård med ekologiska vinodlingar som heter L’Ostal och en sval, mörk källare i en kalkstensgrotta.
Fram till för några år sedan jobbade Louis och Charlotte i Paris. Båda två sysslade med litteratur, Louis arbetade i den mycket kända bokhandeln ”Le Divan” och Charlotte för litteraturredaktören ”Classiques Garnier”. Ingen av dom är från Paris ursprungligen och de bestämde sig för att lämna staden och börja om på landsbygden.
Louis tillbringade ett år med att studera vinodling och jordbruk i Beaune. Efter den tiden inledde Louis samarbete med Simon Busser, som blev en utmärkt vän och mentor. År 2012 hittade Louis och Charlotte en mycket charmig fastighet att köpa, belägen på en höjd i Duravel. Där odlar de för närvarande lite över två hektar Malbec och Merlot, spridda över flera parceller.
Vingårdarna är alltså belägna inom tre olika kommuner och därmed på tre mycket olika typer av mark. Sandig lera på bergknallen vid Duravel och flera typer av jord med inblandning av kalksten eller röda leror vid Puy l’Evêque. Arbetet i vingårdarna utförs med så skonsamma metoder som möjligt, ex.-vis eftersträvar man att reducera antalet och doserna av behandlingar och även att begränsa passagerna med traktorn i vingården.
Vinifieringen sker i öppna halvfat, i rostfria ståltankar och, när det gäller små volymer, i fibertankar. De använder inte energi för att styra temperaturen utan anpassar sig till väderförhållandena och behållarnas storlek. Alla viner åldras i fat mellan 6 och 12 månader i en gammal kalkstensgrotta, där villkoren för vinframställning är ideala.
För ett vinodlings-projekt i sin linda är resultaten redan mycket bra och väldigt spännande. Sluttningarna runt höjdsträckningen erbjuder en väldigt gynnsam terroir, sandigare, stenigare jordar än närmare floden, och trots den sydliga breddgraden är luften frisk och krispig.
Vinproduktionen bedrivs med enkla medel men väldigt metodiskt. Druvorna väljs noggrant, skördas för hand, fermenteras långsamt och tillbringar hösten i en synnerligen imponerande underjordisk kalkstengrotta, som Louis har förvärvat. Louis och Charlotte har valt att belysa grottan bara med stearinljus, d.v.s. har bestämt sig för att inte använda el-belysning.
Svavel tillsätts aldrig till vinerna och de är inte heller filtrerade.
Jag tycker det är väldigt spännande att ha träffat och kan arbeta med det här paret; de är väldigt seriösa och arbetar med stor uppmärksamhet på detaljer för att framställa ett briljant vin.
L’Ostal sortiment
Produkt: Jaune Bleu Blanc
Producent: Ostal Levant
Vinmakare: Louis Pérot
Region: Cahors – Vin de France
Jordmån: Kalksten
Årgång: 2023
Druvor: Mauzac, Loin de l’Oeil, Chenin Blanc
Alkohol: 12,5 %
Druvorna till detta vin kommer från kommunerna Prayssac och Duravel där består av kalksten. Efter skörden som sker för hand pressas druvorna direkt. Vidare drivs jäsningen enbart av den naturliga jästen som finns på druvornas skal. Vinet mognar en längre tid i större använda fat. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan där vinerna jäser ut långsamt. Alla Louis viner buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.
Produkt: Le Bleu du Ciel
Producent: Ostal Levant
Vinmakare: Louis Pérot
Region: Cahors – Vin de France
Jordmån: Kalksten
Årgång: 2023
Druvor: Chenin Blanc
Alkohol: 12,5 %
Druvorna till detta vin kommer från kommunerna Prayssac och Duravel där består av kalksten. Efter skörden som sker för hand pressas druvorna direkt. Vidare drivs jäsningen enbart av den naturliga jästen som finns på druvornas skal. Vinet mognar en längre tid i större använda fat. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan där vinerna jäser ut långsamt. Alla Louis viner buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.
Produkt: Rrosé Blouge
Producent: Ostal Levant
Vinmakare: Louis Pérot
Region: Cahors – Vin de France
Jordmån: Kalksten och röd lera
Årgång: 2023
Druvor: Côt och Chenin Blanc – Blouge
Alkohol: 12,5%
Till detta vin har Louis har använt druvan ”cot” från kommunen Duravel där jordmånen innehåller sand-blandad röd lera över kalksten. Han har även blandat i den vita druvan Chenin Blanc.
Skörden görs alltid för hand när druvorna nått en perfekt mognad och sen har druvorna pressats direkt. Vidare drivs fermenteringen enbart med den naturliga jästen som finns runt druvornas skal. Vinerna görs ofta i stora öppna fat och får mogna ut i äldre använda ekfat. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen på vinerna, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan där de långsamt jäser klart. Alla vinerna buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.
Den här typen av vin som är rosévin men görs med både röda och vita druvor som pressas direkt kallas för Blouge.
Produkt: Zamble
Producent: Ostal Levant
Vinmakare: Louis Pérot
Region: Cahors – Vin de France
Jordmån: Kalksten och röd lera
Årgång: 2023
Druvor: Cot (Malbec)
Alkohol: 12,5%
Till detta vin har Louis har använt druvan ”cot” från kommunen Duravel där jordmånen innehåller sand-blandad röd lera över kalksten. Skörden görs alltid för hand när druvorna nått en perfekt mognad och sen drivs fermenteringen i hela klasar enbart med den naturliga jästen som finns runt druvornas skal. Vinerna görs ofta i stora öppna fat och får mogna ut i äldre använda ekfat. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen på vinerna, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan där de långsamt jäser klart. Alla vinerna buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.
Produkt: Un Coeur Simple
Producent: Ostal Levant
Vinmakare: Louis Pérot
Region: Cahors – Vin de France
Jordmån: Kalksten och röd lera
Årgång: 2023
Druvor: Côt och lite Jurançon Noir
Alkohol:12%
Till detta vin har Louis har använt lokala druvor från kommunerna Duravel och Prayssac där jordmånen innehåller röd lera över kalksten. Druvorna växer på vinstockar som är mellan 50 – 70 år gamla och skörden görs alltid för hand när druvorna nått en perfekt mognad. När druvorna kommer in till källaren avstjälkas dem innan fermenteringen startar med den naturliga jästen som finns runt druvornas skal. Vinet görs i stora öppna fat och får sedan mogna ut i använda ekfat. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen på vinerna, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan där de långsamt jäser klart. Alla vinerna buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.
Produkt: Cieux
Producent: Ostal Levant
Vinmakare: Louis Pérot
Region: Cahors – Vin de France
Jordmån: Sand och lera över kalksten
Årgång: 2022
Druvor: Côt & Merlot
Alkohol: 12%
För detta vin använder Louis druvorna côt och merlot från kommunen Baran à Duravel där jordmånen innehåller sand-blandad lera och kalksten. Fermenteringen sker med hela klasar och jäsningen drivs enbart av den naturliga jästen med macération carbonique. Vinerna görs ofta i stora öppna fat, i rostfria tankar och även i glasfibertankar när det gäller små volymer. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen på vinerna, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan där de långsamt jäser klart i äldre fat. Alla Louis viner buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.
Produkt: Maasaï
Producent: Ostal Levant
Vinmakare: Louis Pérot
Region: Cahors – Vin de France
Jordmån: Kalksten och röd lera
Årgång: 2022
Druvor: Côt
Alkohol: 12%
En av de snyggaste cuvéerna från Ostal Levant. Vinstockarna är planterad 2016 och mass-urvalet är från Puy l’Eveque. Jordmånen innehåller sand-blandad röd lera över kalksten. Skörden görs alltid för hand när druvorna nått en perfekt mognad och sen drivs fermenteringen, efter att druvorna avstjälkats, med den naturliga jästen som finns runt druvornas skal. Vinerna görs ofta i stora öppna fat och får mogna ut i äldre använda ekfat. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen på vinerna, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan där de långsamt jäser klart. Alla vinerna buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.
Produkt: Vendredi
Producent: Ostal Levant
Vinmakare: Louis Pérot
Region: Cahors – Vin de France
Jordmån: Sand och lera
Årgång: 2022
Druvor: Cot (Malbec)
Alkohol: 12,5 %
Druvorna till detta vin kommer från kommunerna Prayssac och Duravel där jordmånen är av sand-blandad lera. Hälften av druvorna vinifieras enligt metoden ”macération carbonique”, resterande druvor avstjälkas innan fermenteringen, som drivs enbart av den naturliga jästen som finns på druvornas skal. Vinerna görs ofta i stora öppna fat, i rostfria tankar och mindre volymer även i glasfibertankar. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan där vinerna jäser ut långsamt. Alla Louis viner buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.
Produkt: Vendredi
Producent: Ostal Levant
Vinmakare: Louis Pérot
Region: Cahors – Vin de France
Jordmån: Sand och lera
Årgång: 2022
Druvor: Cot (Malbec)
Alkohol: 12,5 %
Druvorna till detta vin kommer från kommunerna Prayssac och Duravel där jordmånen är av sand-blandad lera. Hälften av druvorna vinifieras enligt metoden ”macération carbonique”, resterande druvor avstjälkas innan fermenteringen, som drivs enbart av den naturliga jästen som finns på druvornas skal. Vinerna görs ofta i stora öppna fat, i rostfria tankar och mindre volymer även i glasfibertankar. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan där vinerna jäser ut långsamt. Alla Louis viner buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.