KONTAKT: NIKLAS LANDNER: 070-994 62 08 NIKLAS@BUTELJHOLMEN.SE

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

Nicolas Carmarans

Nicolas flyttade tillbaka till sina hemtrakter i Aveyron efter att ha drivit sin vinbar i Paris under flera år med fokus på ”naturliga” viner. I den lilla byn Izagues, som ligger vid Campouriez, hittade Nicolas sin domaine, som ligger mycket vackert på de branta sluttningarna vid floden La Selves. Idag jobbar han med ca 4 hektar vinmarker och de röda vinerna gör han på den lokala druvsorten Fer Servadou och hans vita vin görs på druvan Chenin Blanc.

Aveyron är en stram, men mycket vacker region och här färdas man på smala slingrande vägar mellan befästa byar, medeltida slott och gamla stenbroar över floderna. På de branta sluttningarna, som omger de vindlande vägarna, växer frodiga skogar och när man fortsätter djupt in mot foten av Massif Central hittar man appellationsområdet för Entraygues. Av de många vingårdar som täckt slutningarna här under de senaste århundradena finns bara en liten andel kvar, och ”Pays d’Entraygues” har bara en handfull vinodlingar idag, bland dem Nicolas Carmarans. Efter att ha kört längs dessa slingriga vägar förstår man att livet var tufft i denna avlägsna region, och av den anledningen lämnade många Aveyron-bor för ett lättare liv i Paris under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Väl i Paris öppnade de kaféer och barer eller så kom de att bli bougnats. Du kunde fortfarande hitta bougnats, dessa återförsäljare av både kol och vin, fram till mitten av 1900-talet.

Nicolas kommer själv från en släktlinje med ”cafetiers aveyronnais” och han själv råkar ha varit den siste ägaren till ”Café de la Nouvelle Mairie”, en av de mest intressanta vinbarerna i Paris. Runt 2002 bestämde sig Nicolas att lämna Paris, bosätta sig i sina förfäders by, återbörda vingårdarna till liv och framställa vin. Han började med en handfull vinstockar och det var först 2007, när han köpte en vingård med namnet ”Le Mauvais Temps” med tillhörande hus, som han bestämde sig för att fortsätta denna livsstil på heltid. Detta är en speciell parcell, som förr i världen var en del av ett mycket större område med vinstockar planterade med sydlig exponering i en jordmån, bestående av skiffer och sönderdelad granit på cirka 500 meters höjd. Nicolas har jobbat oerhört hårt för att återuppliva denna vingård, sedan den blivit övergiven efter en förödande frost vintern 1956. Han konverterade helt till ekologiskt jordbruk, utan några herbicider eller andra bekämpningsmedel i vingården. De omgivande skogarna präglas av stor mångfald – både insekter och växter – något som Nicolas menar ger upphov till det goda hälsotillståndet hos sina jordar och vinstockar.

Resultatet är häpnadsväckande: Nicolas lyckas göra imponerande viner med fint uttryckta aromer och där balansen är fenomenal.

Idag finns det bara 19 hektar vinodlingar inom den lokala appellationen ”Pays d’Entraygues” och det finns utan tvekan en bonde som gör speciellt själfulla viner här: Nicolas Carmarans.

Nicolas Carmarans sortiment

Fer de Sang

Produkt: Fer de Sang
Producent: Nicolas Carmarans
Vinmakare: Nicolas Carmarans
Region: Aveyron
Jordmån: Kalksten
Druvor: Fer Servardou
Årgång: 2019
Alkoholhalt: 12%

Druvorna bakom detta vin kommer från vinstockar som är mycket gamla och de är planterade över kalksten på branta terasser. Druvorna skördas för hand när de är fullt mogna. När druvorna kommer in till källaren genomgår de en macération i hela klasar under två veckor och jäsningen drivs enbart av den naturliga jästen som finns på druvorna. Efter pressningen av druvorna lagras vinet i använda stora ekfat och när det mognad klart görs buteljeringen utan filtrering.

Mauvais Temps

Produkt: Mauvais Temps
Producent: Nicolas Carmarans
Vinmakare: Nicolas Carmarans
Region: Aveyron
Jordmån: Granit
Druvor: 80% Fer Servardou och 20% Négret de Banhars
Årgång: 2019
Alkoholhalt: 12%

Druvorna bakom detta vin kommer från vinstockar som är 40 år gamla och de är planterade över granit på branta terasser. Druvorna skördas för hand när de är fullt mogna. När druvorna kommer in till källaren genomgår de en macération i hela klasar under två veckor och jäsningen drivs enbart av den naturliga jästen som finns på druvorna. Efter pressningen av druvorna lagras vinet i använda ekfat och när det mognad klart görs buteljeringen utan filtrering.

Maximus

Produkt: Maximus
Producent: Nicolas Carmarans
Vinmakare: Nicolas Carmarans
Region: Aveyron
Jordmån: Röd lera
Druvor: Fer Servardou
Årgång: 2019
Alkoholhalt: 11,5%

Druvorna bakom detta vin kommer från vinstockar som är 20-50 år gamla och de är planterade över röd lera på branta terasser. Druvorna skördas för hand när de är fullt mogna. När druvorna kommer in till källaren genomgår de en macération i hela klasar under nästan två veckor och jäsningen drivs enbart av den naturliga jästen som finns på druvorna. Efter pressningen av druvorna lagras vinet i använda ekfat och när det mognad klart görs buteljeringen utan filtrering.

Selves

Produkt: Selves
Producent: Nicolas Carmarans
Vinmakare: Nicolas Carmarans
Region: Aveyron
Jordmån: Granit och skiffer
Druvor: Chenin blanc
Årgång: 2019
Alkoholhalt: 12%

Druvorna bakom detta vin kommer från vinstockar som är 5-15 år unga och de är planterade över granit och skiffer på branta sluttningar. Druvorna skördas för hand när de är fullt mogna. När druvorna kommer in till källaren pressas de direkt och jäsningen drivs enbart av den naturliga jästen som finns på druvorna. Efter pressningen av druvorna vilar josen ett dygn innan den får jäsa ut på sin fällning i använda ekfat och när det mognad klart görs buteljeringen utan filtrering.