KONTAKT: NIKLAS LANDNER: 070-994 62 08 NIKLAS@BUTELJHOLMEN.SE

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

Valentin Morel – Les Pieds sur Terre

Efter mer än trettio års passionerat arbete i sina vingårdar bestämde sig Jean-Luc Morel 2014 för att överlämna familjens vingård på 6 ha till sin son Valentin Morel.

Hela vingården och vinerna går nu under namnet: ”Les Pieds sur Terre” (Fötterna på jorden) och det är Valentin som sköter allt. Vinrankorna ligger i kommunen Poligny och appelationen är AOC Côtes du Jura. Valentin jobbar i enlighet med ekologiskt och biodynamiskt jordbruk. Jordarna i jura-regionen anses vara relativt svårarbetade.

Valentins filosofi är att den största delen av vinets karaktär skapas ute i vingården. Han lägger därför stor vikt vid detta och gör allt för att främja jordens naturliga liv

De jordar som är typiska för Valentins vingård har sitt ursprung huvudsakligen från Trias-epoken; de är mer eller mindre tunga och kräver ett stort arbete. Valentins filosofi är att den största delen av vinets karaktär skapas ute i vingården. Han lägger därför stor vikt vid detta och gör allt för att främja jordens naturliga liv

Valentin Morel sortiment

SLUTSÅLD Chardonnay Semaine 16

Produkt: Chardonnay Semaine 16
Producent: Les Pieds sur Terre
Vinmakare: Valentin Morel
Region: Jura
Jordmån: Kalkrik lera – märgel
Årgång: 2017
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 13 %

Druvorna för detta vin kommer från vinstockar som är över 40 år gamla, planterade på jordar från epoken Trias vilka består av kalkhaltig märgel. Vingården blev drabbad av frost vecka 16 och då bestämde sig Valentin för att använda alla druvor som blev kvar från sina parceller med chardonnay till att göra ett och samma vin. Alla druvorna skördas för hand i vanlig ordning när det nått full mognad. Efter skörden pressas druvorna direkt och jäsning drivs endast med naturlig jäst. Vinet har mognad i använda klassiska 228 liters fat under tre års tid som toppats upp regelbundet. När vinet var klart buteljerades det ofiltrerat och utan tillsats av sulfiter. Domainen är ekologiskt certifierad.

SLUTSÅLD Savagnin Ouillé

Produkt: Savagnin Ouillé
Producent: Les Pieds sur Terre
Vinmakare: Valentin Morel
Region: Jura
Jordmån: Kalksten
Årgång: 2018
Druvor: Savagnin
Alkohol: 13,5 %

Den här savagnin kommer från vinstockar som har vuxit över 35 år och de är planterade på kalkstensjordar i Saint-Savin som är typiska för Jura regionen. Druvorna är skördade för hand och pressas sedan direkt. Fermentering och malolaktiska jäsningen sker i ståltankar. Vinet får mogna i upptoppade fat under 20 månader, sedan buteljeras det lätt filtrerat och utan tillsatta sulfiter. Domainen är ekologiskt certifierad.

SLUTSÅLD Trousseau Les Trouillots

Produkt: Trousseau Les Trouillots
Producent: Les Pieds sur Terre
Vinmakare: Valentin Morel
Region: Jura
Jordmån: Kalkrik lera – märgel
Årgång: 2019
Druvor: Trousseau
Alkohol: 14,5 %

Det här vinet gjort på druvan Trousseau kommer från vinstockar som är över 35 år gamla, planterade på jordar från epoken Trias vilka består av kalkhaltig märgel. Vingården ligger väl exponerad i söderläge och alla druvorna skördas för hand när det nått full mognad.

Efter skörden sker maceration med hela klasar i rostfria ståltankar under 12 dagar. Vinet får utvecklas i rostfria kärl fram till påföljande vår. När vinet mognad klart buteljeras det ofiltrerat. Domainen är ekologiskt certifierad.

SLUTSÅLD Poulsard Les Trouillots

Produkt: Poulsard Les Trouillots
Producent: Les Pieds sur Terre
Vinmakare: Valentin Morel
Region: Jura
Jordmån: Kalkrik lera – märgel
Årgång: 2020
Druvor: Poulsard
Alkohol: 12,5 %

Det här vinet är gjort på  druvan poulsard kommer från vinstockar som  är  över 35  år gamla, planterade på  jordar från epoken Trias vilka består av kalkhaltig märgel. Vingården ligger väl exponerad i söderläge och alla druvorna skördas för hand när de nått full mognad. Efter skörden sker maceration med hela klasar i rostfria ståltankar under 15 dagar. Vinet får utvecklas i rostfria kärl fram till påföljande vår. När vinet mognad klart buteljeras det ofltrerat och utan tillsatta sulfter. Domainen är ekologiskt certiferad.

SLUTSÅLD Savagnin En Bois d'Arnaux

Produkt: Savagnin En Bois d’Arnaux
Producent: Les Pieds sur Terre
Vinmakare: Valentin Morel
Region: Jura
Jordmån: Kalksten och lera
Årgång: 2018
Druvor: Savagnin varav 1/3 är Savagnin Rosé
Alkohol: 13,5 %

Det här vinet kommer från unga vinstockar och de är planterade över kalkstensjordar från epoken Trias som är typiska för Jura regionen. Druvorna är skördade för hand vid full mognad och efter skörd fick de macerera under 35 dagar utan stjälkar. Fermentering drivs enbart med den naturliga jästen och vinet får sedan mogna ut i demi-muids och rostfria kärl. Vinet är buteljerat den 25 juni 2020 som var en fruktdag enligt den biodynamiska kalendern och på en avtagande måne. Inget tillsatt svavel eller filtrering vid buteljering. Domainen är ekologiskt certifierad.