KONTAKT: NIKLAS LANDNER: 070-994 62 08 NIKLAS@BUTELJHOLMEN.SE

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

La Ferme du Vert

La Ferme du Vert är belägen alldeles i skogsbrynet till den statsägda skogen Grésigne, i närheten av den medeltida staden Castelnau de Montmiral. 

I hjärtat av denna skyddade natur bedriver Jérôme och Jacques Galaup sin verksamhet på traditionellt sätt sedan 6 generationer. ”La Ferme du Vert” har inte rätt att beteckna sig som ”domaine”; det är en bondgård med blandbruk, där familjen Galaup kombinerar vinodling med skogsbruk, boskapsskötsel och grönsaksodling. Den kunskap och erfarenhet som överförts på gården från far till son har naturligt lett fram till att man arbetar helt i enlighet med de förutsättningar som jordmånen och naturen erbjuder. Det har gett grunden för satsningen på regionens typiska produkter, nämligen kalvkött och vin.

Sedan 1997 har man ägnat sig åt vinframställning och buteljering. Det var under sin utbildning till oenolog som Jérôme år 2000 fick kontakt med Robert och Bernard Plageoles – och så småningom anställning på Domaine Plageoles i Gaillac. Här kompletterade och vidareutvecklade Jérôme sina kunskaper och färdigheter i vinodling och vinframställning. Han följde med Bernard till olika vinsalonger och har tillsammans med honom anslutit sig till föreningen ”Terre de Gaillac”.

”La Ferme du Vert” har idag sina 7 hektar vingårdar belägna i nordvästra Tarn inom appelationen Gaillac, uppe på de första höga kullarna i Grésigne. De är planterade med ålderdomliga och för Gaillac-området typiska druvsorter:  Mauzac, Len d’el Lel, Muscadelle, Ondec, Duras, Braucol och Prunelart. Vinstockarna har planterats med en täthet på 4500/hektar och uttaget vid skörd, som sker manuellt, är 15 – 20 hl/ha.

Jérôme har haft goda läromästare och gör sina viner med minsta möjliga ingrepp i de naturliga processerna. Han använder bara naturliga jästsvampar och tillsätter inget socker i sina viner. Jérôme odlar vin enligt biodynamiska metoder.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1481280014264{margin-top: 30px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1491397761361{margin-top: 23px !important;}”]La Ferme du Vert sortiment[/vc_column_text][vc_tta_accordion color=”sandy-brown” spacing=”2″ c_icon=”” active_section=”0″ no_fill=”true” collapsible_all=”true”][vc_tta_section i_icon_fontawesome=”fa fa-arrow-circle-right” add_icon=”true” title=”L’Ange Lou” tab_id=”1480596315673-b1315a64-e26cb3a2-4ee9b317-70b0″][vc_column_text css=”.vc_custom_1510672779512{background-image: url(https://buteljholmen.se/wp-content/uploads/2017/02/slut.png?id=589) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: contain !important;}”]Produkt: L’Ange Lou
Producent: La Ferme du Vert
Vinmakare: Jérôme Galaup
Region: Gaillac
Jordmån: Kalk och granit
Årgång: NV
Druvor: 100% Mauzac
Uttag: 15-20 hl/ha
Alkoholhalt: 11%

L’Ange Lou är ett mousserande vitt vin från Gaillac som är gjort enligt ”méthode
Gaillacoise”, även kallad ”méthode Ancestrale”. Det innebär traditionella handgjorda viner med minimal användning av modern teknik. Druvorna skördas för hand och viniferas på traditionellt vis.

Vinet buteljeras och en andra jäsning sätter igång i flaskan efter några månader. Det är restsockret som fnns kvar i druvan som sätter fart på en andra jäsning i början av våren. Den koldioxid som bildas vid den andra jäsningen är fångas i flaskan och ger vinet dess bubblor.

Man tillsätter inget socker eller jäst till vinet utan det är endast druvans eget socker och jäst som fermenteras. Vinet degorgeras men fitreras inte och resultatet blir att vinet är lite ”molnigt” och kan ha kvar lite av sin bottensats.[/vc_column_text][vc_btn title=”Systembolaget: Artikellnummer 74693″ style=”custom” custom_background=”#156a2f” custom_text=”#fdcd0b” size=”xs” align=”left” css_animation=”none” button_block=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.systembolaget.se%2Fdryck%2Fmousserande-viner%2Flangelou-7469301|title:www.systembolaget.se|target:%20_blank|rel:nofollow”][/vc_tta_section][vc_tta_section i_icon_fontawesome=”fa fa-arrow-circle-right” add_icon=”true” title=”Pel L’Aze” tab_id=”1480596700459-29339e71-5c46b3a2-4ee9b317-70b0″][vc_column_text]Produkt: Pel L’Aze
Producent: La Ferme du Vert
Vinmakare: Jérôme Galaup
Region: Gaillac
Jordmån: Kalk och granit
Årgång: 2010
Druvor: 100% Mauzac
Uttag: 15-20 hl/ha
Alkoholhalt: 12%

Jordmånen består delvis av kritjord (kalk) och delvis av granit och gården har idag 7 hektar vingårdar som ligger uppe på de höga kullarna i Grésigne. Vingårdarna är planterade med gamla och typiska druvsorter för Gaillac. Skörden sker manuellt och Jérôme odlar vin enligt biodynamiska metoder.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section i_icon_fontawesome=”fa fa-arrow-circle-right” add_icon=”true” title=”Petit L’Amoureuse” tab_id=”1480527806448-e36e801a-e18bb3a2-4ee9b317-70b0″][vc_column_text css=”.vc_custom_1520952835930{background-image: url(https://buteljholmen.se/wp-content/uploads/2017/02/slut.png?id=589) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: contain !important;}”]Produkt: Petit L’Amoureuse Blanc Doux
Producent: La Ferme du Vert
Vinmakare: Jérôme Galaup
Region: Gaillac
Jordmån: Kalk och granit
Årgång: 2015
Druvor: 100% Muscadelle
Uttag: 15-20 hl/ha
Restsocker: 20 g/l
Alkoholhalt: 12%

Vinet Petit L´Amoureuse är gjort på 100% Muscadelle, en grön druva som odlas mycket i Gaillac. Druvorna är skördade för hand och har en perfekt mognad för att göra detta söta vin. Jordmånen består delvis av kritjord (kalk) och delvis av granit och gården har idag 7 hektar vingårdar som ligger uppe på de höga kullarna i
Grésigne.

Vingårdarna är planterade med gamla och typiska druvsorter för Gaillac. Stockarna är planterade med en täthet på 4500/hektar och uttaget vid skörd, som sker manuellt, är 15-20 hl/ha. Jérôme odlar vin enligt biodynamiska metoder.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section i_icon_fontawesome=”fa fa-arrow-circle-right” add_icon=”true” title=”Lou Gresignol” tab_id=”1480527806392-ffe687b6-45b8b3a2-4ee9b317-70b0″][vc_column_text]Produkt: Lou Gresignol
Producent: La Ferme du Vert
Vinmakare: Jérôme Galaup
Region: Gaillac
Jordmån: Kalk och granit
Årgång: 2003
Druvor: Muscadelle 50%, L’en de L’el 40%, Mauzac 10%
Uttag: 15-20 hl/ha
Restsocker: 150 g/l
Alkoholhalt: 12%

Lou Gresignol kan liknas vid en guldklimp mättad med frukt. Det är ett likörliknande vitt vin gjort med de sista resterna av druvorna som har fått ädelröta innan dom skördas för hand.

Jordmånen består delvis av kritjord (kalk) och delvis av granit och gården har idag 7 hektar vingårdar som ligger uppe på de höga kullarna i Grésigne. Vingårdarna är planterade med gamla och typiska druvsorter för Gaillac. Jérôme odlar vin enligt biodynamiska metoder.[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]