KONTAKT: NIKLAS LANDNER: 070-994 62 08 NIKLAS@BUTELJHOLMEN.SE

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

Julien Delrieu

Julien är en mycket känslig och lugn vinbonde som är född i Bretagne. Han har en stark törst efter kunskap, liksom att vara en biodlare, en passion som återspeglas på hans etiketter, studerade han vinframställning i Dijon, bryggde öl med munkar i Belgien, gjorde ost i Italien och försökte reda ut hur sake-jästen i Japan fungerar i praktiken.

Men det blev vinet som stal hans hjärta tillsammans med bina, så han flyttade till Loire för dess närhet till Bretagne och kom där att samarbetade med två Vouvray-odlare innan han bosatte sig i Anjou. Väl där blev han mycket berörd av vinerna från Richard Leroy och Mark Angéli och fascinerades av den fantastiska kvalitet som man kunde uppnå med odling av chenin-druvor på skifferjord. Julien valde därför Coteaux du Layon när han startade sitt första projekt, år 2010, tillsammans med två vänner, Les Roches Sèches.

Skördeuttagen är väldigt låga, vilket resulterar i högklassiga druvor, som därför ger upphov till mycket karakteristiska viner.

Det projektet avslutades år 2017 och Julien valde att gå vidare på egen hand, varvid han tog över några av parcellerna och startade ett eget vineri i en separat lokal, där han genomför vildjäsningar i glasfibertankar och på ekfat. De vinstockar, som Julien jobbar med, planterades 1955 resp. 1973 och de ligger utspridda över 5 olika små parceller, vilka har varit underkastade ekologisk odling under många år, varför de numera är ekologiskt certifierade.

Skördeuttagen är väldigt låga, vilket resulterar i högklassiga druvor, som därför ger upphov till mycket karakteristiska viner. År 2018 gjorde Julien sin första egna solotappning och man kan konstatera att resultatet blev imponerande: trots det årets varma sommartemperaturer, lyckades Julien framkalla och bevara en påtaglig energi och fräschör hos det färdiga vinet.

Julien framställer också en del röda viner från olika lokala druvsorter från regionen och även i detta lyckas han komma rätt i sin hantering av råvarorna och åstadkomma små underverk. Han har verkligen lyckats utvecklas till en ”Grand Vigneron”.

Julien Delrieu sortiment

Le Jeau Blanc

Produkt: Le Jeau Blanc
Producent: Julien Delrieu
Vinmakare: Julien Delrieu
Region: Loire, Vin de France
Jordmån: Schist
Årgång: 2022
Druvor: Chenin blanc
Alkohol: 12,5%

Druvorna till detta vin kommer från vinstockar som planterades 1956 på en jordmån av schist som är klassificerad Coteauax du Layon. Sluttningen där vinstockarna växer är mycket brant och den är exponerad mot väster. Vid skörden, som sker för hand, så hade druvorna perfekt mognad med 0% botrytis.

Efter skörd så pressades 60% av druvorna direkt och vinifieringen skedde i tank. De resterande 40% av druvorna macererades i hela klasar under 4 dagar innan de fick mogna ut helt i använda fat. Vinet buteljerades ofiltrerat den 29:e mars och inga sulfiter är tillsatta till vinet.

Pont Bourceau

Produkt: Pont Bourceau
Producent: Julien Delrieu
Vinmakare: Julien Delrieu
Region: Loire, Vin de France
Jordmån: Skiffer
Årgång: 2022
Druvor: Chenin blanc
Alkohol: 12,5%

Vinstockarna planterades 1973 uppe på en kulle som liknar en liten kupol och exponeringen är därför mot alla fyra vädersträcken. Jordmånen är av skiffer och klassificerad Coteaux du Layon.

Vid skörden, som skedde för hand, hade druvorna perfekt mognad med 0% botrytis. Vinfiferingen gjordes med 75% i tank och resterande 25% i fat. Vinet fick mogna fram till 29:e mars då det buteljerades ofiltrerat och Julien valde tillsätta 10mg sulfiter till vinet.

Le Jeau Rouge

Produkt: Le Jeau Rouge
Producent: Julien Delrieu
Vinmakare: Julien Delrieu
Region: Loire, Vin de France
Jordmån: Skiffer
Årgång: 2022
Druvor: 60% Grolleau, 40% Cabernet Franc
Alkohol: 12,5%

Detta vin är gjort på vinstockar som planterades 1956 på en jordmån med mycket skiffer som är klassificerad Coteaux du Layon. Parcellen där druvorna växer ligger högst upp på platån i området.

Vid skörden, som görs för hand, hade druvorna perfekt mognad med 0% botrytis. Vinifieringen sker endast i tank och vinet fick mogna fram till 29:e mars då det buteljerades ofiltrerat. Julien valde tillsätta 20mg/sulfit till vinet denna årgång.

Les Saint Martin

Produkt: Les Saint Martin
Producent: Julien Delrieu
Vinmakare: Julien Delrieu
Region: Loire, Vin de France
Jordmån: Grus över skiffer
Årgång: 2022
Druvor: Grolleau
Alkohol: 13,5%

Detta vin är gjort på vinstockar som planterades 1955 på en jordmån med grus och mycket skiffer. Parcellen där druvorna växer ligger högst upp på platån i området. Vid skörden, som görs för hand, hade druvorna perfekt mognad. Vinifieringen sker endast i tank och när vinet jäst ut med sin naturliga jäst buteljeras det ofiltrerat.