Jean-Marc Dreyer

Jean-Marc Dreyer bor i Rosheim, som ligger 25 km sydväst om Strasbourg.

Han tog över familjegården, omfattande 6 hektar vinodlingar, år 2003 och började omgående införa de första biodynamiska metoderna. Framåt 2014 blev han certifierad som biodynamisk odlare. Vinmarkerna ligger utspridda över 25 olika parceller på kullarna runt Rosheim. Jordmånen består främst av lera, lagrad över kalksten.

Ett besök hos Jean-Marc inleds med ett varmt och vänligt välkomnande. Han har sedan mer än femton år gjort sig känd som en passionerad vinmakare med siktet inställt på att framställa eleganta viner med hög renhet och imponerande energi. Jean-Marc är en mycket jordnära person, något som framgår tydligt av hans viner genom deras specifika karaktär. Han odlar alla de Alsace- druvsorter som brukar utnyttjas för framställning av vita viner och som han vanligtvis masererar mellan 10-12 dagar.

Han har tveklöst en stor talang för vinframställning och lyckas finna en utsökt balans och fin precision i sina viner. När man lyssnar på Jean-Marc, förstår man direkt att han känner stor kärlek för sina joser och att han är angelägen om att ta hand om dem väl innan han tappar upp dem på buteljerna. Han utstrålar något av en djup Zen-känsla och eftersträvar minimal påverkan på vinerna; min egen inverkan ska vara ”zéro, zéro, zéro”, som han själv säger.
Jean-Marc är en verklig artist i sitt vinmakeri.

Jean-Marc Dreyer sortiment

Produkt: Auxerrois ”Origin” Macération
Producent: Jean-Marc Dreyer
Region: Alsace
Jordmån: Lera-kalksten
Årgång: 2018
Druvor: Auxerrois
Alkohol: 13 %

Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera mellan 10-12 dagar, lite beroende på årgång. Efter maceration får det mogna minst ett år helt utan påverka i äldre använda ekfat. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Jean-Marc arbetar med den största respekten för naturen och är minimal i sin påverkan av vinet, ”zéro, zéro, zéro” som han själv säger.
Han är en artist som verkligen gör naturliga viner fulla med energi.

Produkt: Muscat ”Origin” Macération
Producent: Jean-Marc Dreyer
Region: Alsace
Jordmån: Lera-kalksten
Årgång: 2018
Druvor: Muscat
Alkohol: 12,5 %

Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera mellan 10-12 dagar, lite beroende på årgång. Efter maceration får det mogna minst ett år helt utan påverka i äldre använda ekfat. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Jean-Marc arbetar med den största respekten för naturen och är minimal i sin påverkan av vinet, ”zéro, zéro, zéro” som han själv säger.
Han är en artist som verkligen gör naturliga viner fulla med energi.

Produkt: Pinot Noir ”Anima”
Producent: Jean-Marc Dreyer
Region: Alsace
Jordmån: Lera-kalksten
Årgång: 2016
Druvor: Pinot Noir
Alkohol: 13 %

Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera under två veckor. Efter maceration får det mogna minst ett år helt utan påverka i äldre använda barriquer. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Jean-Marc arbetar med den största respekten för naturen och är minimal i sin påverkan av vinet, ”zéro, zéro, zéro” som han själv säger.
Han är en artist som verkligen gör naturliga viner fulla med energi.

Produkt: Pinot Noir ”Elios”
Producent: Jean-Marc Dreyer
Region: Alsace
Jordmån: Lera-kalksten
Årgång: 2018
Druvor: Pinot Noir
Alkohol: 12,5 %

Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera under två veckor. Efter maceration får det mogna minst ett år helt utan påverka i äldre använda foudres. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Jean-Marc arbetar med den största respekten för naturen och är minimal i sin påverkan av vinet, ”zéro, zéro, zéro” som han själv säger.
Han är en artist som verkligen gör naturliga viner fulla med energi.

Produkt: Sylvaner ”Origin” Macération
Producent: Jean-Marc Dreyer
Region: Alsace
Jordmån: Lera-kalksten
Årgång: 2018
Druvor: Sylvaner
Alkohol: 13 %

Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera mellan 10-12 dagar, lite beroende på årgång. Efter maceration får det mogna minst ett år helt utan påverka i äldre använda ekfat. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Jean-Marc arbetar med den största respekten för naturen och är minimal i sin påverkan av vinet, ”zéro, zéro, zéro” som han själv säger.
Han är en artist som verkligen gör naturliga viner fulla med energi.

Produkt: Pinot Gris ”Weg”
Producent: Jean-Marc Dreyer
Region: Alsace
Jordmån: Lera-kalksten
Årgång: 2017
Druvor: Pinot Gris
Alkohol: 13 %

Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad och sedan pressas de direkt i hela klasar. Vinet har fått jäsa långsamt i två år på stora fat under flortäcke ”sous voile”. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Jean-Marc arbetar med den största respekten för naturen och är minimal i sin påverkan av vinet, ”zéro, zéro, zéro” som han själv säger.
Han är en artist som verkligen gör naturliga viner fulla med energi.

Produkt: Gewurztraminer ”Origin”
Producent: Jean-Marc Dreyer
Region: Alsace
Jordmån: Lera-kalksten
Årgång: 2018
Druvor: Gewurztraminer
Alkohol: 13 %

Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Hälften av druvorna är pressade direkt i hela klasar och resten är macererade i 15 dagar med hela klasar. Vinet har fått mogna under 14 månader på foudres. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Jean-Marc arbetar med den största respekten för naturen och är minimal i sin påverkan av vinet, ”zéro, zéro, zéro” som han själv säger.
Han är en artist som verkligen gör naturliga viner fulla med energi.

Produkt: Riesling 2018 ”Origin”
Producent: Jean-Marc Dreyer
Region: Alsace
Jordmån: Lera-kalksten
Årgång: 2018
Druvor: Riesling
Alkohol: 13 %

Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera 10 – 12 dagar. Efter maceration har vinet mognat 11 månader helt utan påverkan i äldre använda foudres. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Jean-Marc arbetar med den största respekten för naturen och är minimal i sin påverkan av vinet, ”zéro, zéro, zéro” som han själv säger.
Han är en artist som verkligen gör naturliga viner fulla med energi.

Produkt: Pink Pong
Producent: Jean-Marc Dreyer
Region: Alsace
Jordmån: Lera-kalksten
Årgång: 2018
Druvor: Pinot Gris – Pinot Noir
Alkohol: 13 %

Vinstockarna växer på kullarna runt Rosheim och jordmånen är lera över kalksten. Alla druvorna är skördade för hand när de nått perfekt mognad. Druvorna pressas i hela klasar och de får macerera 10 – 12 dagar. Efter maceration får det mogna minst ett år helt utan påverkan i äldre använda foudres. När vinet mognad klart så är det buteljerat utan filtrering och inga tillsatta sulfiter.

Jean-Marc arbetar med den största respekten för naturen och är minimal i sin påverkan av vinet, ”zéro, zéro, zéro” som han själv säger.
Han är en artist som verkligen gör naturliga viner fulla med energi.