KONTAKT: NIKLAS LANDNER: 070-994 62 08 NIKLAS@BUTELJHOLMEN.SE

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

Jérôme Guichard – Domaine Sauveterre

Jérôme bor och verkar i kommunen Montbellet, belägen i Mâcon. Likt många andra vinbönder är han en tystlåten, ödmjuk och hårt arbetande bonde, som spenderar största delen av sin tid ute i vingården. Historien började 2011 när Jérôme tog över marken från Guy Blanchard, eller mer exakt, när Guy utsåg sin arvinge. Och vilket arv…! De som redan har haft chansen att smaka på några cuvéer från Guy känner till det överdådiga arv han tog över.


Jérôme hade bra förutsättningar, efter att ha tillbringat tio år tillsammans med Philippe Jambon och delat erfarenheter tillsammans med stora namn som Gérard Valette.

Som en sann entusiast inför det land som han nu haft chansen att ta över, odlar Jérôme 3,8 hektar av sin egendom organiskt. Området är indelat i 2,2 hektar Chardonnay, 1,70 hektar i kommunen Montbellet; 0,50 hektar i kommunen Viré, och 1,5 hektar Gamay i kommunen Leynes, lite längre söderut. De flesta vinstockarna är gamla stockar och några är uppåt 90 år gamla.

Kompromisslöst arbete utförs i mycket branta sluttningar, oftast med en pioche pga brist på annan lämplig utrustning.

Kompromisslöst arbete utförs i mycket branta sluttningar, oftast med en pioche pga brist på annan lämplig utrustning. Plöjning av jorden, beskärning av vinstockar sker enligt Guyot-Poussard för att bevara skogen och förbättra dess livslängd, behandling av sjukdomar med örtteer , inga gödselmedel eller kemikalier kommer till användning; minimalistisk, tålmodig och inspirerad: Så kunde vi sammanfatta inriktningen av Jérômes arbete.

Han åldrar sina viner genom att tålmodigt följa variationerna i sin egen inspirations känslighet. För att göra viner till sin avbild, är det enligt honom att föredra att aldrig stressa vinet. Resultatet blir viner som är starkt personligt präglade och i synnerhet utan användning av svavel.
Vi är verkligen glada kunna få representera Jérôme’s viner och det är alltid ett äventyr när vi besöker honom på hans vackra vingård.

Domaine Sauveterre sortiment

Pet'nat

Produkt: Pet’nat
Producent: Domaine Sauveterre
Vinmakare: Jérôme Guichard
Region: Bourgogne – Vin de France
Jordmån: Kalkrik lerjord
Årgång: 2019
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 11,5%

Efter skörd, som görs för hand, pressas druvorna direkt. Jérôme låter vinet jäsa i tank innan han buteljerar josen för att avsluta jäsningen i buteljen. Senare under våren jäser vinet ut i flaskan så det blir torrt och det bildas fina mjuka bubblor. Efter att vinet vilat på sin fällning under 18 månader görs degorgering för hand på varje enskild butelj. Efter degorgeringen vilar vinet någon månad innan det är redo för att drickas. Inget är tillsatt eller borttaget under hela processen vid tillverkningen av vinet.

SLUTSÅLD Perrières Les Vieilles

Produkt: Perrières Les Vieilles
Producent: Domaine Sauveterre
Vinmakare: Jérôme Guichard
Region: Bourgogne – Vin de France
Jordmån: Kalksten och lera
Årgång: 2018
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 13%

Druvorna för detta vin växer i parcellen Les Perrières och kommer från de äldsta vinstockarna som är över hundra år gamla. Jordmånen består främst av lera och kalksten. Efter skörd, som görs för hand, pressas druvorna långsamt och varsamt under flera dagar. Vinet får sedan mogna flera år i äldre använda fat. Buteljeringen sker utan filtrering och inget är tillsatt eller borttaget under hela processen vid tillverkningen av vinet.

Bouchat
Produkt: Bouchat Producent: Domaine Sauveterre Vinmakare: Jérôme Guichard Region: Bourgogne – Vin de France Jordmån: Kalksten och röd lera Årgång: 2019 Druvor: Chardonnay Alkohol: 13%Chardonnay från vinstockar som växer över kalksten och röd lera. Efter skörd, som görs för hand, låter Jérôme pressa druvorna långsamt och varsamt under fera dagar i en vertikalpress. Vinet får mogna ett år i äldre använda fat. Buteljeringen sker utan fltrering och inget är tillsatt eller borttaget under hela processen vid tillverkningen av vinet.
SLUTSÅLD Vin de Montbled Macération

Produkt: Vin de Montbled Macération
Producent: Domaine Sauveterre
Vinmakare: Jérôme Guichard
Region: Bourgogne – Vin de France
Jordmån: Kalksten
Årgång: 2019
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 13%

Druvorna till detta vin kommer från de yngre vinstockarna i parcellen Les Perrières som består av 65 ares vinmark. Efter skörd, som görs för hand, macererar druvorna med skalet under två månader. Sedan pressas druvorna långsamt och varsamt under en vecka i en vertikalpress. Vinet får sedan mogna ett år i äldre använda fat. Buteljeringen sker utan filtrering och inget är tillsatt eller borttaget under hela processen vid tillverkningen av vinet.

Promess

 Produkt: Promess
Producent: Domaine Sauveterre
Vinmakare: Jérôme Guichard
Region: Bourgogne – Vin de France
Jordmån: Kalkrik vulkanisk jordmån
Årgång: 2019
Druvor: Gamay
Alkohol: 13%

Vinet är gjort på gamay som är planterade för över 40 år sedan i Uchizy där de växer över en kalkrik jordmån. Alla druvorna skördas för hand innan de fermenterar med sin naturliga jäst i hela klasar under en månad. Efter jäsningen pressas de långsamt i en gammal vertikalpress och sedan mognar vinet under nio månader i äldre använda fat.
Inget tillsatt svavel under hela processen och vinet buteljeras utan filtrering.

Noir de Creuse Noire

Produkt: Noir de Creuse Noire
Producent: Domaine Sauveterre
Vinmakare: Jérôme Guichard
Region: Bourgogne – Vin de France
Jordmån: Kalkrik vulkanisk jordmån
Årgång: 2019
Druvor: Gamay
Alkohol: 13%

Vinet kommer från drygt en hektar Gamay – vingårdar i kommunen Leynes, där Mâconnais möter Beaujolais. Vinstockarna är planterade 1946 och växtplatsen består av basalt bland skogsmarker vid foten av en vulkanisk bergskedja. Alla druvorna skördas för hand innan de fermenterar med sin naturliga jäst i hela klasar under två månader. Efter jäsningen pressas de långsamt i en gammal vertikalpress och sedan mognar vinet under nio månader i äldre använda fat. Inget tillsatt svavel under hela processen och vinet buteljeras utan filtrering.