Domaine Sauveterre - Jérôme Guichard

Nicolas flyttade tillbaka till sina hemtrakter i Aveyron efter att ha drivit sin vinbar i Paris under flera år med fokus på ”naturliga” viner. I den lilla byn Izagues, som ligger vid Campouriez, hittade Nicolas sin domaine, som ligger mycket vackert på de branta sluttningarna vid floden La Selves. Idag jobbar han med ca 4 hektar vinmarker och de röda vinerna gör han på den lokala druvsorten Fer Servadou och hans vita vin görs på druvan Chenin Blanc.

Aveyron är en stram, men mycket vacker region och här färdas man på smala slingrande vägar mellan befästa byar, medeltida slott och gamla stenbroar över floderna. På de branta sluttningarna, som omger de vindlande vägarna, växer frodiga skogar och när man fortsätter djupt in mot foten av Massif Central hittar man appellationsområdet för Entraygues. Av de många vingårdar som täckt slutningarna här under de senaste århundradena finns bara en liten andel kvar, och ”Pays d’Entraygues” har bara en handfull vinodlingar idag, bland dem Nicolas Carmarans. Efter att ha kört längs dessa slingriga vägar förstår man att livet var tufft i denna avlägsna region, och av den anledningen lämnade många Aveyron-bor för ett lättare liv i Paris under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Väl i Paris öppnade de kaféer och barer eller så kom de att bli bougnats. Du kunde fortfarande hitta bougnats, dessa återförsäljare av både kol och vin, fram till mitten av 1900-talet.

Nicolas lyckas göra imponerande viner med fint uttryckta aromer och där balansen är fenomenal.

Nicolas kommer själv från en släktlinje med ”cafetiers aveyronnais” och han själv råkar ha varit den siste ägaren till ”Café de la Nouvelle Mairie”, en av de mest intressanta vinbarerna i Paris. Runt 2002 bestämde sig Nicolas att lämna Paris, bosätta sig i sina förfäders by, återbörda vingårdarna till liv och framställa vin. Han började med en handfull vinstockar och det var först 2007, när han köpte en vingård med namnet ”Le Mauvais Temps” med tillhörande hus, som han bestämde sig för att fortsätta denna livsstil på heltid. Detta är en speciell parcell, som förr i världen var en del av ett mycket större område med vinstockar planterade med sydlig exponering i en jordmån, bestående av skiffer och sönderdelad granit på cirka 500 meters höjd. Nicolas har jobbat oerhört hårt för att återuppliva denna vingård, sedan den blivit övergiven efter en förödande frost vintern 1956. Han konverterade helt till ekologiskt jordbruk, utan några herbicider eller andra bekämpningsmedel i vingården. De omgivande skogarna präglas av stor mångfald – både insekter och växter – något som Nicolas menar ger upphov till det goda hälsotillståndet hos sina jordar och vinstockar.

Resultatet är häpnadsväckande: Nicolas lyckas göra imponerande viner med fint uttryckta aromer och där balansen är fenomenal.

Idag finns det bara 19 hektar vinodlingar inom den lokala appellationen ”Pays d’Entraygues” och det finns utan tvekan en bonde som gör speciellt själfulla viner här: Nicolas Carmarans.

Domaine Sauveterre sortiment

Produkt: Pet'nat
Producent: Domaine Sauveterre
Vinmakare: Jérôme Guichard
Region: Bourgogne - Vin de France
Jordmån: Kalkrik lerjord
Årgång: 2019
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 11,5%

Efter skörd, som görs för hand, pressas druvorna direkt. Jérôme låter vinet jäsa i tank innan han buteljerar josen för att avsluta jäsningen i buteljen. Senare under våren jäser vinet ut i flaskan så det blir torrt och det bildas fina mjuka bubblor. Efter att vinet vilat på sin fällning under 18 månader görs degorgering för hand på varje enskild butelj. Efter degorgeringen vilar vinet någon månad innan det är redo för att drickas. Inget är tillsatt eller borttaget under hela processen vid tillverkningen av vinet.

Produkt: Perrières Les Vieilles
Producent: Domaine Sauveterre
Vinmakare: Jérôme Guichard
Region: Bourgogne - Vin de France
Jordmån: Kalksten och lera
Årgång: 2018
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 13%

Druvorna för detta vin växer i parcellen Les Perrières och kommer från de äldsta vinstockarna som är över hundra år gamla. Jordmånen består främst av lera och kalksten. Efter skörd, som görs för hand, pressas druvorna långsamt och varsamt under flera dagar. Vinet får sedan mogna flera år i äldre använda fat. Buteljeringen sker utan filtrering och inget är tillsatt eller borttaget under hela processen vid tillverkningen av vinet.

Produkt: Vin de Montbled Macération
Producent: Domaine Sauveterre
Vinmakare: Jérôme Guichard
Region: Bourgogne - Vin de France
Jordmån: Kalksten
Årgång: 2019
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 13%

Druvorna till detta vin kommer från de yngre vinstockarna i parcellen Les Perrières som består av 65 ares vinmark. Efter skörd, som görs för hand, macererar druvorna med skalet under två månader. Sedan pressas druvorna långsamt och varsamt under en vecka i en vertikalpress. Vinet får sedan mogna ett år i äldre använda fat. Buteljeringen sker utan filtrering och inget är tillsatt eller borttaget under hela processen vid tillverkningen av vinet.

Produkt: Bouchat Macération
Producent: Domaine Sauveterre
Vinmakare: Jérôme Guichard
Region: Bourgogne - Vin de France
Jordmån: Kalksten och röd lera
Årgång: 2019
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 13%

Chardonnay från vinstockar som växer över kalksten och röd lera. Efter skörd, som görs för hand, låter Jérôme druvjosen macerera med skalen under flera veckor. Sedan pressas druvorna långsamt och varsamt under flera dagar i en vertikalpress. Vinet får mogna ett år i äldre använda fat. Buteljeringen sker utan filtrering och inget är tillsatt eller borttaget under hela processen vid tillverkningen av vinet.