KONTAKT: NIKLAS LANDNER: 070-994 62 08 NIKLAS@BUTELJHOLMEN.SE

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

Marcel Joubert

Marcel Joubert är fjärde generationens vinmakare och han tog över vingården 1972. Familjens domaine ligger i byn Quincié-en-Beaujolais, där Marcels farfar Petrus var med och bildade appelationen Brouilly. Idag odlar familjen gamay på 10 hektar och även en liten del chardonnay.

De flesta vinstockarna är ”vieilles vignes” med en ålder mellan 30 och 100 år. Marcel har sedan lång tid jobbat ekologiskt och blev certifierad 2012.

Marcels sätt att göra sina viner följer hans filosofi om att ge ett genuint uttryck för sin terroir.

Alla druvor skördas för hand när dom är fullt mogna. Marcels sätt att göra sina viner följer hans filosofi om att ge ett genuint uttryck för sin terroir. Nu för tiden är dottern Carine med och gör vinerna. Tillsammans fortsätter de göra fantastiska viner.

Marcel Joubert sortiment

Bourgogne Blanc 2021

Produkt: Confidence
Producent: Marcel Joubert
Vinmakare: Marcel Joubert
Region: Beaujolais
Årgång: 2021
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 12,5 %

Vinet kommer från vinrankor som är mellan 15 – 20 år gamla och dom växer på slutningar med en jordmån bildad av granit och rik på lera.

Jäsningen drivs enbart av den naturliga jästen som finns på druvorna. Efter att druvorna pressats, lagras vinet i stora ”foudres” och senare under vintern mognar det på små, tidigare använda fat. Marcel tillsätter en liten mängd sulfit vid buteljeringen av det här vinet för att undvika för kraftig oxidering.
Det här vinet har karaktär av en skön, fruktig chardonnay från Beaujolais.

Beaujolais-Villages Cuvée à l'Ancienne 2021

Produkt: Beaujolais-Villages Cuvée à l’Ancienne
Producent: Marcel Joubert
Vinmakare: Marcel Joubert
Region: Beaujolais
Årgång: 2021
Druvor: Gamay
Alkohol: 12 %

Vinstockarna bakom det här vinet växer på sluttningar som vätter mot väster och är fullt exponerade mot solen. Jordmånen är sandig och stenig med inslag av vulkaniska bergarter. Druvorna som används till Beaujolais Villages-vinet kommer huvudsakligen från deras marker i Brouilly.

Druvorna genomgår sedan ”maceration carbonique” vid låg temperatur mellan 8-10 dagar, beroende på årgång.

Jäsningen drivs enbart av den inhemska jästen som finns på druvorna. Efter att druvorna pressats, lagras vinet i stora ”foudres” och senare under vintern får det mogna på små, tidigare använda fat. Vinet är helt fritt från tillsatta sulfiter och det buteljeras efter lätt filtrering genom lera.
Systembolaget: Artikellnummer 75759

Brouilly Vieilles Vignes 2020

Produkt: Brouilly Vieilles Vignes
Producent: Marcel Joubert
Vinmakare: Marcel Joubert
Region: Beaujolais
Årgång: 2020
Druvor: Gamay
Alkohol: 12 %

Vinstockarna bakom det här vinet är mellan 70 – 100 år gamla och dom växer på sluttningar där jordmånen har bildats av granit och vulkaniska bergsarter.

Druvorna genomgår ”maceration carbonique” vid låg temperatur under två veckor och jäsningen drivs enbart av den naturliga jästen som finns på druvorna. Efter att druvorna pressats, lagras vinet i stora ”foudres” och senare under vintern mognar det på små, tidigare använda fat. Vinet är helt fritt från tillsatta sulfiter och det buteljeras efter lätt filtrering genom lera. Stram fin Brouilly i bästa stil.
Systembolaget: Artikellnummer 70839

Fleurie Vieilles Vignes 2021

Produkt: Fleurie Vieilles Vignes
Producent: Marcel Joubert
Vinmakare: Marcel Joubert
Region: Beaujolais
Årgång: 2021
Druvor: Gamay
Alkohol: 12 %

Fleurie är idag en av de mest uppskattade Beaujolais Cru och den ligger uppe i norra delen av Beaujolais. Den specifika jordmånen har bildats på en blandning av skiffer och löst berg och ger fin karaktär till vinet.

Det här vinet kommer från vinstockar som är runt 60 – 80 år gamla och dom växer på 220 till 430 meters höjd över havet.

Druvorna genomgår ”maceration carbonique” vid låg temperatur och jäsningen sker bara genom den naturliga jästen som finns på druvorna. Efter att druvorna pressats, lagras vinet i stora ”foudres” och senare under vintern mognar det på små, gamla fat.

Vinet är helt utan tillsatta sulfiter och det buteljeras efter lätt filtrering genom lera. Det här vinet har allt en Fleurie kan erbjuda.

Systembolaget: Artikellnummer 73691

Morgon Côte du Py 2021

Produkt: Morgon Côte du Py
Producent: Marcel Joubert
Vinmakare: Marcel Joubert
Region: Beaujolais
Årgång: 2021
Druvor: Gamay
Alkohol: 12 %

Vinstockarna bakom det här vinet växer i Côte du Py på en höjd av 350 meter. Det är den finaste sydväst-sluttningen i Morgon. Jordmånen består av en blandning av lera och skiffer med inslag av kalk, vilket ger vinet en mycket specifik karaktär.

Druvorna genomgår sedan ”maceration carbonique” vid låg temperatur under två veckor och jäsningen drivs enbart genom den inhemska jästen som finns på druvorna. Efter att druvorna pressats, lagras vinet i stora ”foudres” och senare under vintern mognar det på små, tidigare använda fat.

Vinet är helt fritt från tillsatta sulfiter och det buteljeras efter lätt filtrering genom lera. En vacker Morgon från Côte du Py.

Systembolaget: Artikellnummer 74361