KONTAKT: NIKLAS LANDNER: 070-994 62 08 NIKLAS@BUTELJHOLMEN.SE

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

Domaine du Facteur - Fabien Brutout

Efter att ha genomgått en universitetskurs i vinframställning och tagit ut sin examen 2007, arbetade Fabien Brutout i två år som lärling hos Sébastien Brunet i Vouvray.

Han blev medlem i ”Mathieu Cosme” mot slutet av 2008, då han jobbade heltid på gården. Något senare, år 2013, efter diskussioner och provsmakningar tillsammans med belgiska vänner, föddes idén om att skapa ett bredare sortiment av viner för att komplettera det som tidigare producerades av Mathieu. Därmed föddes konceptet ”Le Facteur”, vilket är blandade viner från flera vingårdar tillhörande Fabien och Mathieu. Fabien har ”carte blanche” vad gäller vinifieringen. Det resulterar i lättdruckna viner, redan som unga, men de kan också lagras några år i källaren före förtäring.

Fabien har ”carte blanche” vad gäller vinifieringen. Det resulterar i lättdruckna viner, redan som unga, men de kan också lagras några år i källaren före förtäring.

År 2018 valde Fabien att bosätta sig i Noizay, där han övertog 4 hektar vinstockar i områdena ”Vouvray” och ”Touraine”. Samtidigt planterade han 2 hektar i norra delen av Indre-et-Loire, tillsammans med sin vinodlande bror, som övertog familjens gård. I dessa gamla familjevingårdar på kalkstensunderlag, jobbar de också med Sauvignon, Chardonnay, Gamay och Pineau d’Aunis. Tillräckligt för att underhålla Fabiens kreativitet i hans vinframställning under många år framöver.

Domaine du Facteur sortiment

Le Facteur su’l’vélo 2022

Produkt: Le Facteur su’l’vélo
Producent: Domaine du Facteur
Vinmakare: Fabien Brutout
Region: Loire, Vouvray
Jordmån: Kalkrik lerjord
Årgång: 2022
Druvor: Chenin blanc
Alkohol: 12,5%

Druvorna kommer från 60 år gamla vinstockar som växer på kalkrika lerjordar. Efter skörden som sker manuellt så pressas druvorna direkt och får sedan jäsa ut med sin naturliga jäst. Vinet får mogna under sex månader på franska 400 liters fat och buteljeras med 8gr restsocker kvar.

La Bulle du Facteur ”PetNat” 2022

Produkt: La Bulle du Facteur ”PetNat”
Producent: Domaine du Facteur
Vinmakare: Fabien Brutout
Region: Loire, Vin de France
Jordmån: Kalkrik lerjord
Årgång: 2022
Druvor: Chenin blanc
Alkohol: 12,5%

La Bulle du Facteur är en pétillant naturel och druvorna kommer från 30 – åriga gamla vinstockar som växer på kalkrika lerjordar. Efter skörden som sker manuellt så pressas druvorna direkt och fermenteringen drivs enbart med naturlig jäst i stora ekfat på 400 liter. Innan vinet jäst ut helt buteljeras det för en andra jäsning som sker naturligt från jästen som finns med druvan och det finns inget tillsatt socker. Vinet har legat 6 månader på fällningen innan det passerat ”pupitre”och sedan är det degorgerat för hand. Det finns 4 gr restsocker kvar i vinet när det buteljeras.