KONTAKT: NIKLAS LANDNER: 070-994 62 08 NIKLAS@BUTELJHOLMEN.SE

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

Domaine des Grottes

Romain skapade gården 2001 på familjemark i Beaujolais, närmare bestämt i Saint Etienne des Oullieres. Idag omfattar vinodlingen 6,5 hektar och han odlar även en del medicinalväxter på några närliggande ängar.

Odlingsmetoderna är anpassade till hans speciella krav på personlig utformning av verksamheten, t ex eftersträvar han att låta vinstockarna sköta sig själva, d v s genomföra så få ingrepp som möjligt, bl a så långt som det går begränsa behandlingar av vinstockarna med koppar och svavel. I stället för att använda sig av traditionella bekämpningsmedel, satsar Romain på att bruka olika ört-teer och fermenterade extrakt. Han är mycket engagerad i alternativt jordbruk och gillar hitta sina egna vägar fram för att nå de perfekta kombinationerna. Det är enbart manuellt arbete som sker ute i vingården och samma sak inne i källaren. Romain söker den fina energi och syra som druvan Gamay kan ge och skördar därför ofta tio dagar före de andra bönderna i regionen. Sen följer kortare maceration än brukligt i regionen och vinerna jäser ut endast i glasfibertankar och helt utan yttre påverkan. Domainen är certifierad för såväl ekologisk odling som biodynamisk odling.

Domaine des Grottes sortiment

Brut de Cuve

Produkt: Brut de Cuve
Producent: Domaine des Grottes
Vinmakare: Romain des Grottes
Region: Beaujolais
Årgång: 2020
Druvor: Gamay
Alkohol: 11 %

Romains gård ligger i Saint-Étienne des Ouillières söder om Brouilly och täcker över 6,5 hektar vinmarker. Druvorna är skördade för hand innan de genomgår maceration carbonique i hela klasar under fem dagar. Sedan pressas druvorna och vinet får mogna ut i glasfiber-kärl. Inget tillsatt svavel eller filtrering vid buteljeringen. Druvorna är ekologiskt certifierade och allt arbete sker med största respekten för naturen. Inget tillsatt, inget borttaget.

L'Antidote

Produkt: L’Antidote
Producent: Domaine des Grottes
Vinmakare: Romain des Grottes
Region: Beaujolais
Alkoholfri bubblig dryck


L’Antidote är ett nytt, spännande inslag i vår repertoir: Den har skapats genom att blanda samman juice pressad från vår traditionella Beaujolais-druva med extrakt från en rad olika örter vilka han använt till att göra ört-te. Upp till 15 olika örter används, varvid specifika extraktionsmetoder, var och en anpassad för varje ört, tas i bruk och resulterar i en mångfald subtila aromer. Det kan röra sig om kallpressad eller varmpressad juice, avkok eller destillation.


När Romain fått fram en lämplig blandning av druvjuice och ört-extrakt, skickas den vidare till nästa förädlingssteg, där pastörisering och tillsats av kolsyra äger rum, varpå det hela får sin slutkläm genom tillsats av ekologiskt odlad äppeljuice. Resultatet är således en alkoholfri, kolsyrad dryck, baserad på juice från druvor, färska äpplen och ett valfritt antal härliga växt-extrakt.