Domaine de La Tournelle

Evelyne och Pascal träffades tack vare sin gemensamma passion för vin och vinmakeri, vilket ledde till att dom 1991 skapade sin vingård ”Domaine de La Tournelle”. Idag arbetar de med 8 hektar vinmarker, utspridda runt staden Arbois i regionen Jura.

De visar verkligen sin kärlek till yrket som vinodlare och utvecklare av nya smaksensationer genom sina viner. De tillser att vinstockarna får optimala och ekologiskt korrekta tillväxt-förhållanden och efter skörden får vinet mogna innan det presenteras för marknaden. Vinerna blev ekologiskt certifierade år 2010 och deras filosofi är att producera viner utan några tillsatser. De köper varken druvor eller vin från några andra odlare, utan använder bara sina egen- odlade druvor och skördar allt för hand. För att utveckla viner utan extra tillsatser, strävar de efter att producera vackra, mogna och friska druvor.

De representerar en produktion i mänsklig skala och ger uttryck för en alldeles egen, specifik miljö och kommer alltid att göra det.

”Vi är vinmakare som producerar viner utan tillsatser! Vår strävan att producera viner som liknar oss själva uttrycks av mångformigheten hos våra olika cuvéer, något som, för övrigt, avslöjas när man granskar det mer exakta arbetet med att utveckla varje vin. Detta olikartade arbete leder till ett varierat utbud av viner som skapats efter mer eller mindre lång lagring.”

De representerar en produktion i mänsklig skala och ger uttryck för en alldeles egen, specifik miljö och kommer alltid att göra det.

Paret har även öppnat en livlig och fantastiskt populär bistro, som ligger vid floden i hjärtat av Arbois, där de sommartid serverar ”plat du jour” tillsammans med sina väl-doftade gula viner. Deras noggranna lagarbete i vingårdarna och förståelsen för möjligheterna hos sin fascinerande terroir samt den lätta handen i vinkällaren resulterar i eleganta och vida omtyckta viner.

Domaine de La Tournelle sortiment

Produkt: Terre de Gryphées
Producent: Domaine de La Tournelle
Vinmakare: Évelyne & Pascal
Region: Jura
Jordmån: Kalkrik lera över märgel
Årgång: 2018
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 13 %

Druvorna för detta vin kommer från två parceller som är ekologiskt odlade och som växer över en kalkrik lera på märgel. Alla druvorna är skördade för hand och vid skörden utförs noggrann selektering av druvorna och endast de bästa transporteras vidare i mindre lådor till vineriet där de pressas direkt i hela klasar i en pneumatisk press. Jäsningen av musten startar i tank och drivs endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Den andra delen av jäsningen sker i använda äldre 228 liters ekfat och de toppas upp vart tionde dag under minst två års tid. Inget svavel är tillsatt under hela processen och buteljeringen sker i takt med Maria Thun's månkalender. Vinet är ekologiskt certifierat.

Produkt: Les Corvées sous Curon
Producent: Domaine de La Tournelle
Vinmakare: Évelyne & Pascal
Region: Jura
Jordmån: Kalksten och grusrik lerjord
Årgång: 2017
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 13 %

Druvorna för detta vin kommer från ekologiskt odlade parceller som växer över grusig kalkhaltiga jordar rika på lera från den yngre Jura – epoken. Alla druvorna är skördade för hand och vid skörden utförs noggrann selektering av druvorna och endast de bästa transporteras vidare i mindre lådor till vineriet där de pressas direkt i hela klasar i en pneumatisk press. Jäsningen av musten startar i tank och drivs endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Den andra delen av jäsningen sker i använda äldre 228 liters ekfat och de toppas upp vart tionde dag under minst 18 – 24 månader. Inget svavel är tillsatt under hela processen och buteljeringen sker i takt med Maria Thun's månkalender. Vinet är ekologiskt certifierat.

Produkt: Cul du Brey
Producent: Domaine de La Tournelle
Vinmakare: Évelyne & Pascal
Region: Jura
Jordmån: Kalksten
Årgång: 2018
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 13 %

Druvorna för detta vin kommer från ekologiskt odlade parceller som växer över kalkstens - rika jordar. Alla druvorna är skördade för hand och vid skörden utförs noggrann selektering av druvorna och endast de bästa transporteras vidare i mindre lådor till vineriet där de pressas direkt i hela klasar i en pneumatisk press. Jäsningen av musten startar i kärl och drivs endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Den andra delen av jäsningen sker i äldre använda 228 liters ekfat och de toppas upp vart tionde dag under minst 18 – 24 månader. Inget svavel är tillsatt under hela processen och buteljeringen sker i takt med Maria Thun's månkalender. Vinet är ekologiskt certifierat.

Produkt: Fleur de Savagnin Ouillé
Producent: Domaine de La Tournelle
Vinmakare: Évelyne & Pascal
Region: Jura
Jordmån: Grå märgel
Årgång: 2018
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 13 %

Druvorna för detta vin kommer från ekologiskt odlade parceller som växer över jordar rika med grå märgel. Alla druvorna är skördade för hand och vid skörden utförs noggrann selektering av druvorna och endast de bästa transporteras vidare i mindre lådor till vineriet där de pressas direkt i hela klasar i en pneumatisk press. Jäsningen av musten startar i tankar och drivs endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Den andra delen av jäsningen sker i äldre använda 228 liters ekfat och de toppas upp vart tionde dag under minst 18 månader. Inget svavel är tillsatt under hela processen och buteljeringen sker i takt med Maria Thun's månkalender. Vinet är ekologiskt certifierat.

Produkt: Ambre de Savagnin Ouillé Macération
Producent: Domaine de La Tournelle
Vinmakare: Évelyne & Pascal
Region: Jura
Jordmån: Grå märgel
Årgång: 2018
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 13 %

Druvorna för detta vin kommer från ekologiskt odlade parceller som växer över jordar rika på grå märgel. Alla druvorna är skördade för hand och vid skörden utförs noggrann selektering av druvorna och de avstjälkas för hand ute i vingården innan endast de bästa transporteras vidare i mindre lådor till vineriet. Druvorna får macerera under 6 månader i tank innan de pressas i en pneumatisk press. Jäsningen av musten startar i tankar och drivs endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Den andra delen av jäsningen sker i äldre använda 228 liters ekfat och de toppas upp vart tionde dag under minst 18 månader. Inget svavel är tillsatt under hela processen och buteljeringen sker i takt med Maria Thun's månkalender. Vinet är ekologiskt certifierat.

Produkt: Trousseau des Corvées
Producent: Domaine de La Tournelle
Vinmakare: Évelyne & Pascal
Region: Jura
Jordmån: Grus över grå märgel
Årgång: 2019
Druvor: Trousseau
Alkohol: 13 %

Druvorna för detta vin kommer från ekologiskt odlade parceller som växer över grusiga jordar rika på grå märgel från den yngre Jura – epoken. Alla druvorna är skördade för hand och vid skörden utförs noggrann selektering av druvorna och de avstjälkas även för hand ute i vingården. Endast de bästa druvorna transporteras vidare i mindre lådor till vineriet där de krossas lätt och får macerera mellan 10 – 30 dagar beroende på årgången. Jäsningen av musten startar i kärl och drivs endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Den andra delen av jäsningen sker i äldre använda foudres under 12 månader. Inget svavel är tillsatt under hela processen och buteljeringen sker ofiltrerat i takt med Maria Thun's månkalender. Vinet är ekologiskt certifierat.

Produkt: Uva Arbosiana
Producent: Domaine de La Tournelle
Vinmakare: Évelyne & Pascal
Region: Jura
Jordmån: Lera över grå märgel
Årgång: 2019
Druvor: Ploussard
Alkohol: 11 %

Druvorna för detta vin kommer från ekologiskt odlade parceller som växer över jordar rika på lera och grå märgel från den yngre Jura – epoken. Alla druvorna är skördade för hand och vid skörden utförs noggrann selektering av druvorna och de avstjälkas även för hand ute i vingården. Endast de bästa druvorna transporteras vidare i mindre lådor till vineriet där de genomgår macération carbonique under en månad. Jäsningen av musten startar i tank och drivs endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får mogna klart i äldre använda foudres under 3 - 4 månader. Inget svavel är tillsatt under hela processen och buteljeringen sker ofiltrerat i takt med Maria Thun's månkalender. Vinet är ekologiskt certifierat.

Produkt: Cul du Brey Rouge
Producent: Domaine de La Tournelle
Vinmakare: Évelyne & Pascal
Region: Jura
Jordmån: Kalksten
Årgång: 2019
Druvor: Trousseau & Syrah & Petit Beclan
Alkohol: 13 %

Druvorna för detta vin kommer från ekologiskt odlade parceller som växer över jordar rika kalksten från den yngre Jura – epoken. Alla druvorna är skördade för hand och vid skörden utförs noggrann selektering av druvorna och de avstjälkas även för hand ute i vingården. Endast de bästa druvorna transporteras vidare i mindre lådor till vineriet där de genomgår semi-macération carbonique under tre veckor. Jäsningen av musten startar i tank och drivs endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Vinet får mogna klart i äldre använda foudres under 6 - 12 månader. Inget svavel är tillsatt under hela processen och buteljeringen sker ofiltrerat i takt med Maria Thun's månkalender. Vinet är ekologiskt certifierat.

Produkt: Macvin Blanc
Producent: Domaine de La Tournelle
Vinmakare: Évelyne & Pascal
Region: Jura
Druvor: 33% Marc du Jura & 66% Chardonnay juice
Restsocker: 180 – 220 g/l
Alkohol: 17 %

Denna Macvin är baserad på mogen chardonnay juice och en marc som de destillerat själva på domainen. Den mogna icke fermenterade chardonnay juicen blandas med deras egna marc som legat 6 år på fat. Musten genomgår statisk sedimentering under 12 timmar innan den blandas med spriten.
Sen får blandningen utvecklas 24 – 36 månader i fat och inget svavel är tillsatt under hela processen och buteljeringen sker utan filtrering.

Produkt: Vin Jaune
Producent: Domaine de La Tournelle
Vinmakare: Évelyne & Pascal
Region: Jura
Jordmån: Grå märgel
Årgång: 2012
Druvor: Savagnin
Alkohol: 13 %

Denna Vin Jaune är gjord med druvor som kommer från ekologiskt odlade parceller som växer över jordar rika med grå märgel. Alla druvorna är skördade för hand och vid skörden utförs noggrann selektering av druvorna och endast de bästa transporteras vidare i mindre lådor till vineriet där de pressas direkt i hela klasar i en pneumatisk press. Jäsningen av musten startar i tankar och drivs endast med den naturliga jästen som finns på druvorna. Den andra delen av jäsningen sker i äldre använda 228 liters ekfat utan att faten toppas upp vilket gör att det bildas ett flor-täcke där vinet får mogna under i nästan 7 år. Inget svavel är tillsatt under hela processen och buteljeringen sker i takt med Maria Thun's månkalender. Vinet är ekologiskt certifierat.