Damien Bureau

Damien Bureau är en av de mest noggranna och rigorösa vinbönder som vi träffat. Han är verkligen på jakt efter naturlig perfektion uttryckt genom druvorna Chenin Blanc, Groulleau och Pinot d’Aunis. Hans vingård ligger i Champ-sur-Layon, inte långt ifrån den eleganta staden Angers.

Damien började göra vin 2006 efter att Babass från Domaine les Griottes lämnat över en parcell som han kunde jobba med. Hans första vin blev en ”Péttilant Naturel”, Saperlipopet. Under årens lopp lyckades Damien förvärva fler parceller med gamla vinstockar av de lokala druvsorterna. Nu jobbar han med ca 3 hektar som han tycker är en perfekt storlek då man kan göra allt jobb själv med beskärning, plogning och så vidare. Idag bearbetas hans mark utan gödsel- eller bekämpningsmedel och jordbruket är ekologiskt certifierat. I källaren vinifieras josen naturligt utan tillsats av svavel eller något annat.

Vingårdarna ligger mitt i ”Coteaux du Layon” – regionen, även om alla hans viner säljs som ”Vin de France”.
”Jag älskar den här regionen, säger Damien, för du kan göra allt här: lätta fruktiga viner, rika komplexa viner, oxiderade viner, söta viner…” Fortsatt menar Damien att ”Varje år varierar mina ambitioner beroende på vad Moder Natur ger mig” !

Detta område erbjuder en stor fördel genom att det ligger vid korsningen mellan två distinkta geologiska zoner, vilket ger tillgång till djupa rika skifferlager samt några klassiska rena kalkstens områden. Det finns även en hel del sand och lera i regionen.

Damien vilar inte förrän han säkerställt att varje vin är så nära perfektion som möjligt.
Han visar sig vara en sann perfektionist vid sitt arbete i vinkällaren.

Damien Bureau sortiment

Produkt: La Poivrotte
Producent: Damien Bureau
Vinmakare: Damien Bureau
Region: Loire, Vin de France
Jordmån: Kalkrik lerjord
Årgång: 2018
Druvor: Pineau d’Aunis
Alkohol: 10,5%

Druvorna till detta vin kommer från gamla vinstockar och alla druvorna skördas för hand när de uppnåt perfekt mognad. Efter skörd får druvorna macerera i hela klasar under 10 dagar med minimal yttre påverkan. Vinet är vinifierat i glasfiberkärl och när det mognad klart buteljeras det utan filtrering och inga tillsatta sulfiter. Buteljeringen gjordes i november 2018.

Produkt: Paloma
Producent: Damien Bureau
Vinmakare: Damien Bureau
Region: Loire, Vin de France
Jordmån: Kalkrik lerjord
Årgång: 2018
Druvor: Gamay 1/3 och Grolleau 2/3
Alkohol: 11,5%

Efter skörd, som görs för hand, blandar Damien druvorna och låter de macerera i hela klasar under 10-12 dagar. Vinifieringen görs med minimal yttre påverkan i fibertankar. När vinet mognad klart buteljeras det utan filtrering och inga tillsatta sulfiter. Buteljeringen gjordes i början av mars 2019.

Produkt: Saperlipopet ”PetNat”
Producent: Damien Bureau
Vinmakare: Damien Bureau
Region: Loire, Vin de France
Jordmån: Kalkrik lerjord
Årgång: 2018
Druvor: Chenin blanc
Alkohol: 12,5%

Efter skörd, som görs för hand, pressas druvorna direkt. Damien låter vinet jäsa ut tills det återstår ca 20 – 24 gram restsocker innan han buteljerar josen. Vinifieringen sker med minimal yttre påverkan i fibertankar. Senare under våren jäser vinet ut i flaskan så det blir torrt och det bildas fina mjuka bubblor. Efter att vinet vilat på sin fällning under några månader görs degorgering för hand på varje enskild butelj. Efter degorgeringen vilar vinet någon månad innan det är redo för att drickas.