Naturliga viner eller Vin Nature.
Minimal påverkan i tillverkningsprocessen, druvor som skördas för hand och minimalt med bekämpningsmedel i vingården är några av riktlinjerna. Till exempel får bara de naturliga vilda jästsvamparna som finns på vingården och i vinkällaren användas när druvmusten jäser till vin.
Växtplatsen och druvsorten ska tala för sig själva i vinet
— Isabelle Master of Wine
Den enda tillsats som är tillåten är svavel, som dels förekommer naturligt i mycket små mängder i druvmusten, dels får tillföras manuellt (i form av sulfit) för att göra vinet mer hållbart och inte oxidera. Men här är det minimal användning som gäller – och många producenter väljer att inte tillföra svavel alls.
Jämfört med ekologisk odling tar naturvinsproducenter ett steg till – den mänskliga inblandningen vid själva tillverkningen ska vara minimal.
För eko-producenter är det till exempel tillåtet att använda ekchips, filtrera vinet eller tillsätta olika kemiska ämnen i syfte att påverka smaken i önskad riktning. Naturvinrörelsen vill undvika detta – växtplatsen och druvsorten ska tala för sig själva i vinet, menar Isabelle Legeron, Master of Wine, som fördjupat sig i ”naturvinstillverkning”.
Här kan man läsa mer om naturviner
www.systembolaget.se
www.naturvinsguiden.org
www.morethanorganic.com/
Vinprovning
Vill du veta om viner är en vinprovning ett bra sätt att lära sig mer.
Kontakta Niklas Landner
Tel: 070 994 62 08
Mail: niklas@buteljholmen.se
Kort om naturvin
Naturvin produceras från lågavkastande vingårdar, i små kvantiteter, av handplockade och ekologiskt odlade druvor.
- Att tillsätta socker (chaptalisering), syra eller industriellt framtagen jäst är inte tillåtet.
- Mikrooxidation (syresättning av vinet för att mjuka upp det) är inte tillåten, och inte heller att avlägsna vatten och/eller alkohol för att öka koncentrationen (så kallad omvänd osmos).
- Att tillsätta svavel är tillåtet, men bara vid buteljeringen, och då oftast väldigt lite eller inte alls.
Buteljholmen