Naturligt, biodynamiskt eller ekologiskt - vad är egentligen skillnaden?

Naturvin, biodynamiskt och ekologiskt vin representerar tre olika förhållningssätt till hållbar vinproduktion. Låt oss utforska vad som skiljer dem åt och vad det innebär för dig som vinälskare.

Gröna Viner: Naturens Eget Uttryck

Vingårdarna förändras. Bortom traditionella viner växer en ny vinvärld fram där respekten för naturen står i centrum. Naturvin, biodynamiskt vin och ekologiskt vin representerar mer än bara drycker – de är filosofier och livsstilar.

Naturvin: Vingårdarnas Fria Berättelse

Utan officiell märkning men med tydliga ideal skapas naturviner med minimal mänsklig intervention. Den enda tillsats som är tillåten är svavel, som dels förekommer naturligt i mycket små mängder i druvmusten, dels får tillföras manuellt (i form av sulfit) för att göra vinet mer hållbart och inte oxidera. Men här är det minimal användning som gäller – och många producenter väljer att inte tillföra svavel alls.

Jämfört med ekologisk odling tar naturvinsproducenter ett steg till – den mänskliga inblandningen vid själva tillverkningen ska vara minimal.

För eko-producenter är det till exempel tillåtet att använda ekchips, filtrera vinet eller tillsätta olika kemiska ämnen i syfte att påverka smaken i önskad riktning. Naturvinrörelsen vill undvika detta – växtplatsen och druvsorten ska tala för sig själva i vinet, menar Isabelle Legeron, Master of Wine, som fördjupat sig i ”naturvinstillverkning”.

Biodynamiskt Vin: Kosmisk Harmoni

Biodynamiska viner är viner som tillverkas genom att använda de pseudovetenskapliga metoder som kallas biodynamiska både för att odla och under bearbetningen efter skörden. Biodynamisk vinproduktion använder ekologiska jordbruksmetoder (t.ex. kompost som gödningsmedel och undvikande av de flesta bekämpningsmedel) samtidigt som man också använder jordtillskott som förberetts enligt Rudolf Steiners formler, följer en planteringskalender som baseras på astrologiska konfigurationer, och behandlar jorden som ”en levande och mottaglig organism.”

Ekologiskt Vin: Hållbart Hantverk

Kemikaliefri odling med fokus på naturliga metoder. Naturgödsel, biologisk skadedjursbekämpning och tre års omställningsperiod säkerställer vinernas ursprung. Certifiering krävs för att få kallas ekologiskt.

Gemensam Nämnare: Respekt

Trots olikheter delar dessa vintyper en grundläggande respekt för naturen, biodiversitet och hantverkets traditioner. De representerar en växande rörelse där smak möter etik.

Den enda tillsats som är tillåten är svavel, som dels förekommer naturligt i mycket små mängder i druvmusten, dels får tillföras manuellt (i form av sulfit) för att göra vinet mer hållbart och inte oxidera. Men här är det minimal användning som gäller – och många producenter väljer att inte tillföra svavel alls.

Jämfört med ekologisk odling tar naturvinsproducenter ett steg till – den mänskliga inblandningen vid själva tillverkningen ska vara minimal.

För eko-producenter är det till exempel tillåtet att använda ekchips, filtrera vinet eller tillsätta olika kemiska ämnen i syfte att påverka smaken i önskad riktning. Naturvinrörelsen vill undvika detta – växtplatsen och druvsorten ska tala för sig själva i vinet, menar Isabelle Legeron, Master of Wine, som fördjupat sig i ”naturvinstillverkning”.

Här kan man läsa mer om naturviner

www.systembolaget.se
www.naturvinsguiden.org
www.morethanorganic.com/

Växtplatsen och druvsorten ska tala för sig själva i vinet

Naturvinsrörelsen

-Naturvinsrörelsen och punkscenen delar samma rebelliska DNA. Där punken revolterade mot proggrockens överdåd och fabricerade popidoler, tar naturvinerna strid mot tekniskt fulländade men själlösa viner framtagna för att briljera snarare än att glädja. Båda rörelserna söker sig tillbaka till en romantiserad guldålder – punken till rock’n’rollens rötter, naturvinet till en tid då vin var enkelt och sant.

Kort om naturvin

Naturvin produceras från lågavkastande vingårdar, i små kvantiteter, av handplockade och ekologiskt odlade druvor.

  • Att tillsätta socker (chaptalisering), syra eller industriellt framtagen jäst är inte tillåtet.
  • Mikrooxidation (syresättning av vinet för att mjuka upp det) är inte tillåten, och inte heller att avlägsna vatten och/eller alkohol för att öka koncentrationen (så kallad omvänd osmos).
  • Att tillsätta svavel är tillåtet, men bara vid buteljeringen, och då oftast väldigt lite eller inte alls.

Buteljholmen

Minimal påverkan i tillverkningsprocessen, druvor som skördas för hand och minimalt med bekämpningsmedel i vingården är några av riktlinjerna. Till exempel får bara de naturliga vilda jästsvamparna som finns på vingården och i vinkällaren användas när druvmusten jäser till vin.