Buteljholmen 73
Efter tio år som sommelier ville Jean-Christophe Garnier börja göra egna viner. Nästan tomhänt, men med en lång praktik hos Mark Angeli, kom han år 2002 till Anjou och installerade sig i byn Saint-Lambert du Lattay.
Hans mål var tydliga: att producera naturliga viner. JC fick med sig en gammal vertikalpress från Mark och den använder han fortfarande till sina druvor. Ekologisk odling har alltid varit en självklarhet och han använder även en hel del biodynamiska metoder. Viktigast är JC:s egna filosofi, kort sagt: Du måste respektera druvan! Det är lite av en kliché bland vinbönder men det är verkligen det viktigaste. Det svåraste arbetet ska utföras i vingården: att vårda druvorna.
Skörden sker för hand när druvorna är fullt mogna. Han föredrar en lång, mjuk pressning som bidrar till att behålla delikatessen hos saften. Han filtrerar aldrig sina viner och tillsätter inget svavel.
Mer Om Vinerna I Lådan
Les Nouettes 2024 – Pineau d’Aunis
Denna champagne är gjord på 90% pinot meunier och 10% chardonnay och har legat 5 år på sin jästfällning. När vinet degorgerats tillsätts ingen liqueur utan han använder bara äldre viner för att fylla upp flaskorna. Brut Nature är full med mineraler och har en fin utvecklad frukt med små mjuka porlande bubblor.
Gamay / Aunis 2024 – Gamay och Pineau d’Aunis
Vinet är gjort på Gamay och Pineau d’Aunis som växer på vinstockar som är mellan 10 – 40 år gamla och där jordmånen mestadels är av lera. Respekten för naturen är total och JC använder glasfibertankar till det här vinet och det är jäst ”macération carbonique” under en vecka, sen är druvorna pressade i vertikalpress. Vinet är buteljerad ofiltrerad och utan tillsatta sulfiter.
Rouchefert 2023 – Chenin Blanc
Druvan för detta vin är Chenin Blanc från unga vinstockar aom JC planterat själv. Jordmånen är rik på kalk och skiffer där arbetet och respekten för naturen är total.
Druvorna är långsamt pressade i en gammal vertikalpress under 2-3 dagar. Vinet jäser med sin naturliga jäst och sen lagrats det ett år på stora foudres. Vinet buteljeras utan filtrering och inga sulfiter är tillsatta.