Buteljholmen 72

Jean-François Nicq var tidigare chef för det berömda, kvalitetsinriktade kooperativet ”Cave d’Estézargues” i departementet Gard i sydligaste Frankrike. Han ville börja göra viner från egenodlade druvor och 2002 fann han vad han letade efter. Då tog han över en domaine på 14 hektar som ligger i Montesquieu des Albères i Pyrénées Orientales, vid spanska gränsen. Hans vingård, Les Foulards Rouges, är uppkallad efter en historisk roman, som utspelar sig under Ludvig XIVs dagar: ”Les Foulards Rouges” var ett gäng upprorsmän men Jean-François Nicq är en fredens man.

Jean-François blev en av de ledande vinmakarna i Roussillon med att göra vin på ett naturligt sätt. På sin vingård gör han sina snygga naturliga viner från druvor som är ekologiskt odlade och gården är ekologiskt certifierad. Åsnan Uma är till stor hjälp i vingården och hennes jobb ger goda resultat, därför får hon arbeta mer och mer.

Buteljholmen 72 innehåller tre olika viner från Les Foulards Rouges.

Mer Om Vinerna I Lådan

Soif du Mal Blanc 2024
Druvorna för detta vin är gjort med Macabeu, Muscat d’Alexandrie, Muscat petit grain och Viognier. Jordmånen där druvorna växer är sand över granit och vinstockarna har en ålder mellan 20 – 60 år. Druvorna är pressade direkt och får sedan jäsa med sin naturliga jäst på låg temperatur runt 15 grader. Vinet utvecklas 4 månader på ståltank och buteljeras utan filtrering.

Soif du Mal Rosé 2024
Till denna rosé har det används druvorna Syrah, Carignan och Grenache. Jordmånen där druvorna växer är sand över granit och vinstockarna är medelålders runt 40 år gamla. Druvorna är pressade direkt och får sedan jäsa med sin naturliga jäst på låg temperatur runt 15 grader. Vinet utvecklas 4 månader på ståltank och buteljeras utan filtrering. 

Soif du Mal Rouge 2024
Vinet är gjort på Grenache från yngre vinstockar och Mourvedre, jordmånen där de växer över är granit. Druvorna är vinfierade macération carbonique i 15 dagar med största omsorg. Jäsningen sker bara med naturlig jäst och inga sulfiter är tillsatta. Vinet vilar 6 månader i tank innan det buteljeras ofiltrerat.