Les Foulards Rouges – Languedoc-Roussillon

Jean-François Nicq var tidigare chef för det berömda, kvalitetsinriktade kooperativet ”Cave d’Estézargues” i departementet Gard i sydligaste Frankrike. Han ville börja göra viner från egenodlade druvor och 2002 fann han vad han letade efter. Då tog han över en domaine på 14 hektar som ligger i Montesquieu des Albères i Pyrénées Orientales, vid spanska gränsen.

Hans vingård, Les Foulards Rouges, är uppkallad efter en historisk roman, som utspelar sig under Ludvig XIVs dagar: ”Les Foulards Rouges” var ett gäng upprorsmän men Jean-François Nicq är en fredens man.

Jean-François blev en av de ledande vinmakarna i Roussillon med att göra vin på ett naturligt sätt.
På sin vingård gör han sina snygga naturliga viner från druvor som är ekologiskt odlade och gården är ekologiskt certifierad. Jean-François använder lite eller ingen fatlagring när han gör sina viner. Resultatet blir friska viner med ren smak och fin frukt.

Les Foulards Rouges sortiment

Produkt: La Soif du Mal
Producent: Les Foulards Rouge
Vinmakare: Jean-François Nicq
Region: Roussillon – Vin de France
Jordmån: Sand över granit
Årgång: 2017
Druvor: Muscat, Grenache blanc, Macabeu
Alkohol: 12,5 %

Jean-François tog över marken här 2002. Det är ett område på 14 hektar som ligger i Alberes Montesquieu vid Pyrenéerna Orientales, nästan i Spanien. Här gör han sina friska naturliga viner från druvor som är ekologiskt odlade, gården är ekologiskt certifierad.

Resultatet är viner med bra fräschör och fin frukt.
Jordmånen är sand över granit och vinstockarna har en ålder mellan 15-60 år. Druvorna är pressade direkt och får sedan jäsa med sin naturliga jäst på låg temperatur runt 15 grader. Vinet utvecklas 4 månader på ståltank och buteljeras utan filtrering.

Produkt: La Soif du Mal Rouge
Producent: Les Foulards Rouge
Vinmakare: Jean-François Nicq
Region: Roussillon – Vin de France
Jordmån: Granit
Årgång: 2017
Druvor: Grenache
Alkohol: 13 %

Jean-François tog över detta område 2002. En domaine på 14 hektar som ligger i Alberes Montesquieu vid Pyrenéerna Orientales, nästan i Spanien. Här gör han sina friska naturliga viner från druvor som är ekologiskt odlade, gården är ekologiskt certifierad. Resultatet är viner med bra fräschör och fin frukt.

Det här vinet är gjort på grenache från unga vinstockar och jordmånen där vinstockarna växer är granit. Druvorna är vinfierade macération carbonique i 15 dagar med största omsorg. Jäsningen sker bara med naturlig jäst och inga sulfiter är tllsatta. Vinet vilar 6 månander i tank innan det buteljeras ofiltrerat.

Produkt: Frida
Producent: Les Foulards Rouges
Vinmakare: Jean-François Nicq
Region: Roussillon – Vin de France
Jordmån: Ljus sand över granit
Årgång: 2014
Druvor: Grenache och Carignan
Alkohol: 13 %

Jean-François tog över marken här 2002. Det är ett område på 14 hektar som ligger i Alberes Montesquieu vid Pyrenéerna Orientales, nästan i Spanien. Här gör han sina friska naturliga viner från druvor som är ekologiskt odlade, gården är ekologiskt certifierad. Resultatet är viner med bra fräschör och fin frukt.

Jordmånen är ljus sand och granit. Vinrankorna är mellan 40 – 60 år gamla. Alla druvorna är skördade för hand och jäsningen görs under tre veckor med naturlig jäst. Vinet lagras sedan i stora 500 liters fat under  6 månader. Det görs runt 3000 buteljer per år, inga tillsatta sulfiter och vinet buteljeras ofiltrerat.

Produkt: Le fond de l’air est rouge
Producent: Les Foulards Rouge
Vinmakare: Jean-François Nicq
Region: Roussillon – Vin de France
Jordmån: Granit och sand
Årgång: 2017
Druvor: Cinsault
Alkohol: 11 %

Jean-François tog över detta område 2002. En domaine på 14 hektar som ligger i Alberes Montesquieu vid Pyrenéerna Orientales, nästan i Spanien. Här gör han sina friska naturliga viner från druvor som är ekologiskt odlade, gården är ekologiskt certifierad. Resultatet är viner med bra fräschör och fin frukt.

Det här vinet är gjort på cinsault från gamla vinstockar som är 80 år. jordmånen där vinstockarna växer är sand och granit. Druvorna är vinfierade macération carbonique på låg temperatur i 15 dagar med största omsorg. Jäsningen sker bara med naturlig jäst och inga sulfiter är tllsatta. Vinet vilar några månander i betongtank innan det buteljeras ofiltrerat.