{"id":471,"date":"2017-03-14T10:08:37","date_gmt":"2017-03-14T09:08:37","guid":{"rendered":"http:\/\/buteljholmen.se\/buteljholmen\/?page_id=471"},"modified":"2024-07-19T10:26:23","modified_gmt":"2024-07-19T08:26:23","slug":"jean-maupertuis","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/buteljholmen.se\/vinbonder\/jean-maupertuis\/","title":{"rendered":"Jean Maupertuis"},"content":{"rendered":"\t\t
<\/p>\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t Jean Maupertuis domaine ligger 15 km sydv\u00e4st om Clermont-Ferrand i Auvergne. Han har 3,8 hektar vinodlingar i kommunerna Saint-Georges-sur-Allier och La Roche Noir.\u00a0\u00c5ret var 1995 n\u00e4r han tog \u00f6ver dessa vinmarker fr\u00e5n en redan befintlig egendom. <\/strong><\/p> Han arbetar fr\u00e4mst med en lokal stam av Gamay kallad \u201dGamay d’Auvergne, men har ocks\u00e5 Pinot Noir och en liten m\u00e4ngd Noirfleurien, en gammal lokal sort som bara finns i hans grannby Mirefleurs. Jean har \u00e4ven en kvarts hektar med Chardonnay. De flesta av hans vinstockar \u00e4r \u00e4ldre, mellan 40 till \u00f6ver 100 \u00e5r gamla.<\/p> Jean anv\u00e4nder inga kemiska g\u00f6dningsmedel i ving\u00e5rden utan f\u00f6redrar att arbeta sina jordar och utveckla den inhemska mikrofloran. Alla druvor \u00e4r sk\u00f6rdade f\u00f6r hand och sorteras manuellt innan dom kommer till k\u00e4llaren. Jean vinifierar de flesta av sina viner genom \u201dmaceration carbonique\u201d\u00a0och han tills\u00e4tter inget svavel vid buteljeringen.<\/p> Jean var \u00e4ven delaktig i projektet som kallades Domaine de Peyra. Han var med och bildade det med tv\u00e5 partner fr\u00e5n 1999 till 2003 och dom arbetade cirka 14,5 hektar. Parterskapet slutade 2004 och efter det gick Jean tillbaka till sina ursprungliga 3,5 hektar och under \u00e5rens lopp fick han en liten parcell med Chardonnay som heter Puy Longe. Under 2011 har han ut\u00f6kat sin mark med parceller i Riom d\u00e4r han odlar b\u00e5de Gamay p\u00e5 sand och Pinot Noir p\u00e5 m\u00e4rgel.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t Jean jobbar i skymundan och \u00e4gnar sina dagar \u00e5t att v\u00e5rda sina enskilda vinrankor och utan att g\u00f6ra s\u00e5 stort v\u00e4sen av sig.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t Fr\u00e5n b\u00f6rjan jobbade Jean som dataforskare och kom till Clermont-Ferrand som student. Det dr\u00f6jde inte l\u00e4nge innan han bytte sp\u00e5r och k\u00f6pte f\u00f6r skojs skull en liten bit mark han hittade i en n\u00e4rliggande by, han har alltid \u00e4lskat vin. Detta var 1992 och sommaren efter slutatde han sitt jobb och b\u00f6rjade studera vinodling\/oenologi i M\u00e2con. Jean s\u00e4ger \u201dJag var mycket b\u00e4ttre med vinstockar \u00e4n framf\u00f6r en dator\u201d!<\/p> Det hela med att g\u00f6ra viner med minimal p\u00e5verkan b\u00f6rjade med en sommelierv\u00e4n som var n\u00e4ra Marcel Lapierre. Det var en slags kulturchock, vinerna smakade som inget han n\u00e5gonsin druckit innan. Det tog ett litet tag f\u00f6r Jean att bekanta sig med detta s\u00e4tt att g\u00f6ra vin och det som verkligen fick han till det var den stora atmosf\u00e4ren hos Marcels. Detta ledde till bes\u00f6k hos Pierre Overnoy och Jean Th\u00e8venent, vars son Gauthier gick i skolan\u00a0med Jean.<\/p> En morgon vaknade han upp och best\u00e4mde sig f\u00f6r att om han n\u00e5gonsin ska g\u00f6ra vin, skulle det vara som vinodlarna som n\u00e4mns ovan. N\u00e4r han b\u00f6rjade g\u00f6ra viner var viner fr\u00e5n denna region helt ok\u00e4nda och p\u00e5 v\u00e4g att f\u00f6rsvinna. En handfull vinodlare gjorde bra grejer, men vinerna n\u00e5dde inte utanf\u00f6r regionen.<\/p> Auvergne \u00e4r verkligen en mycket intressant plats. H\u00e4r finns m\u00e5nga olika jordm\u00e5ner, n\u00e4stan alla av de du kan hitta i Frankrike. Inte nog med att det finns granit, lera, kalksten, m\u00e4rgel och sand, man kan ofta m\u00e4rka f\u00f6rskjutningen i marken varje 100 meter. Detta beror till stor del p\u00e5 vulkanutbrott i det f\u00f6rflutna, som verkligen sprider runt allt slumpm\u00e4ssigt.<\/p> Jean Maupertuis jobbar i skymundan och g\u00f6r inte s\u00e5 mycket v\u00e4sen av sig men hans viner visar styrkan i hans naturliga arbete med sina vinmarker. Alla druvor sk\u00f6rdas f\u00f6r hand i mindre l\u00e5dor, maceration och\/eller pressning g\u00f6r han med hela klasar. Naturlig fermentering, ingen filtrering, inga tillsatta sulfiter. Pur nature.<\/p>\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\tJean Maupertuis <\/h2>\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
Jean Maupertuis\u00a0sortiment<\/h2>\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t