L’Ostal – Louis Pérot

Louis och Charlotte Pérot är två underbara människor som bor i sydvästra Frankrike, närmare bestämt i Puy l’Evêque 30 minuter väster om Cahors. De har en liten gård med ekologiska vinodlingar som heter L’Ostal och en sval, mörk källare i en kalkstensgrotta.

Fram till för några år sedan jobbade Louis och Charlotte i Paris. Båda två sysslade med litteratur, Louis arbetade i den mycket kända bokhandeln ”Le Divan” och Charlotte för litteraturredaktören ”Classiques Garnier”. Ingen av dom är från Paris ursprungligen och de bestämde sig för att lämna staden och börja om på landsbygden.

Louis tillbringade ett år med att studera vinodling och jordbruk i Beaune. Efter den tiden inledde Louis samarbete med Simon Busser, som blev en utmärkt vän och mentor. År 2012 hittade Louis och Charlotte en mycket charmig fastighet att köpa, belägen på en höjd i Duravel. Där odlar de för närvarande lite över två hektar Malbec och Merlot, spridda över flera parceller.

Vingårdarna är alltså belägna inom tre olika kommuner och därmed på tre mycket olika typer av mark. Sandig lera på bergknallen vid Duravel och flera typer av jord med inblandning av kalksten eller röda leror vid Puy l’Evêque. Arbetet i vingårdarna utförs med så skonsamma metoder som möjligt, ex.-vis eftersträvar man att reducera antalet och doserna av behandlingar och även att begränsa passagerna med traktorn i vingården.

Vinifieringen sker i öppna halvfat, i rostfria ståltankar och, när det gäller små volymer, i fibertankar. De använder inte energi för att styra temperaturen utan anpassar sig till väderförhållandena och behållarnas storlek. Alla viner åldras i fat mellan 6 och 12 månader i en gammal kalkstensgrotta, där villkoren för vinframställning är ideala.

För ett vinodlings-projekt i sin linda är resultaten redan mycket bra och väldigt spännande. Sluttningarna runt höjdsträckningen erbjuder en väldigt gynnsam terroir, sandigare, stenigare jordar än närmare floden, och trots den sydliga breddgraden är luften frisk och krispig.

Vinproduktionen bedrivs med enkla medel men väldigt metodiskt. Druvorna väljs noggrant, skördas för hand, fermenteras långsamt och tillbringar hösten i en synnerligen imponerande underjordisk kalkstengrotta, som Louis har förvärvat. Louis och Charlotte har valt att belysa grottan bara med stearinljus, d.v.s. har bestämt sig för att inte använda el-belysning.

Svavel tillsätts aldrig till vinerna och de är inte heller filtrerade. 

Jag tycker det är väldigt spännande att ha träffat och kan arbeta med det här paret; de är väldigt seriösa och arbetar med stor uppmärksamhet på detaljer för att framställa ett briljant vin.

L’Ostal – Louis Pérot sortiment

Produkt: Vendredi
Producent: L’Ostal
Vinmakare: Louis Pérot
Region: Cahors – Vin de France
Jordmån: Sand och lera
Årgång: 2017
Druvor: Cot (Malbec)
Alkohol: 13,5 %

Druvorna till detta vin kommer från kommunerna Prayssac och Duravel där jordmånen är av sand-blandad lera. Hälften av druvorna vinifieras enligt metoden ”macération carbonique”, resterande druvor avstjälkas innan fermenteringen, som drivs enbart av den naturliga jästen som finns på druvornas skal.

Vinerna görs ofta i stora öppna fat, i rostfria tankar och mindre volymer även i glasfibertankar. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan där vinerna jäser ut långsamt. Alla Louis viner buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.

Produkt: Plein-Chant
Producent: L’Ostal
Vinmakare: Louis Pérot
Region: Cahors – Vin de France
Jordmån: Sand och lera
Årgång: 2016
Druvor: Cot (Malbec)
Alkohol: 13%

Louis har använt druvan ”cot” från kommunen Prayssac, där jordmånen innehåller sand-blandad lera, för att göra detta vin. Druvorna avstjälkas för hand innan fermenteringen kommer igång. Den drivs enbart av den naturliga jästen som finns på druvornas skal.

Vinerna görs ofta i stora öppna fat, i rostfria tankar och även i glasfibertankar när det gäller små volymer. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen på vinerna, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan där de långsamt jäser klart i äldre fat. Alla Louis viner buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.

Produkt: Obras Completas
Producent: L’Ostal
Vinmakare: Louis Pérot
Region: Cahors – Vin de France
Jordmån: Sand och lera
Årgång: 2016
Druvor: 50% Merlot 50% Cot (Malbec)
Alkohol: 13%

För att göra detta vin har Louis använt merlot-druvan från Prayssac, som han vinifierat enligt metoden ”macération carbonique”, och cot-druvan som kommer från både Prayssac och Duravel. Jordmånen i dessa kommuner innehåller sand-blandad lera. Cot avstjälkas för hand innan fermenteringen som drivs enbart med den naturliga jästen som finns på druvornas skal.

Vinerna görs ofta i stora öppna fat, i rostfria tankar och, vad gäller små volymer, i glasfibertankar. Louis använder ingen el-energi för att styra temperaturen på vinerna, utan det sköts naturligt i den stora kalkstensgrottan, där de långsamt jäser klart i äldre fat. Alla Louis viner buteljeras ofiltrerade och utan tillsatta sulfiter.