KONTAKT: NIKLAS LANDNER: 070-994 62 08 NIKLAS@BUTELJHOLMEN.SE

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

– EKOLOGISKA, BIODYNAMISKA & NATURVINER –

Julien Merle

Mer information kommer inom kort.

Nicolas lyckas göra imponerande viner med fint uttryckta aromer och där balansen är fenomenal.

Nicolas kommer själv från en släktlinje med ”cafetiers aveyronnais” och han själv råkar ha varit den siste ägaren till ”Café de la Nouvelle Mairie”, en av de mest intressanta vinbarerna i Paris. Runt 2002 bestämde sig Nicolas att lämna Paris, bosätta sig i sina förfäders by, återbörda vingårdarna till liv och framställa vin. Han började med en handfull vinstockar och det var först 2007, när han köpte en vingård med namnet ”Le Mauvais Temps” med tillhörande hus, som han bestämde sig för att fortsätta denna livsstil på heltid. Detta är en speciell parcell, som förr i världen var en del av ett mycket större område med vinstockar planterade med sydlig exponering i en jordmån, bestående av skiffer och sönderdelad granit på cirka 500 meters höjd. Nicolas har jobbat oerhört hårt för att återuppliva denna vingård, sedan den blivit övergiven efter en förödande frost vintern 1956. Han konverterade helt till ekologiskt jordbruk, utan några herbicider eller andra bekämpningsmedel i vingården. De omgivande skogarna präglas av stor mångfald – både insekter och växter – något som Nicolas menar ger upphov till det goda hälsotillståndet hos sina jordar och vinstockar.

Resultatet är häpnadsväckande: Nicolas lyckas göra imponerande viner med fint uttryckta aromer och där balansen är fenomenal.

Idag finns det bara 19 hektar vinodlingar inom den lokala appellationen ”Pays d’Entraygues” och det finns utan tvekan en bonde som gör speciellt själfulla viner här: Nicolas Carmarans.

Julien Merle sortiment

Passée du Merle

Produkt: Passée du Merle
Producent: Julien Merle
Vinmakare: Julien Merle
Region: Beaujolais
Årgång: 2019
Druvor: 1/3 Pinot Noir & 2/3 Gamay
Alkohol: 13 %

Julien Merle bor och gör vin i den södra delen av Beaujolais, närmare bestämt i byn Legny. Vingården täcker ca 7 hektar vinmark där jordmånen är av granit. Julien väljer att jobba med sina hästar ute i vingården för att arbetet ska bli mer varsamt för naturen. Efter skörden som sker för hand jäser vinet spontant i hela klasar med maceration carbonique i 8 – 10 dagar. Vinet buteljeras helt utan svavel och utan filtrering.

Champ Blanc

Produkt: Champ Blanc
Producent: Julien Merle
Vinmakare: Julien Merle
Region: Beaujolais
Årgång: 2019
Druvor: Gamay
Alkohol: 12,5 %

Julien Merle bor och gör vin i den södra delen av Beaujolais, närmare bestämt i byn Legny. Champ Blanc är domainens största parcell som täcker ca 4,5 hektar vinmark där jordmånen är av granit. Julien väljer att jobba med sina hästar ute i vingården för att arbetet ska bli mer varsamt för naturen. Efter skörden som sker för hand jäser vinet spontant i hela klasar med maceration carbonique i 8 – 10 dagar. Vinet buteljeras helt utan svavel och utan filtrering.