Buteljholmen 69
Denna låda innehåller tre olika viner från Jean Maupertuis i Auvergne. Det är en blandning med bubblor, rosé och rött vin.
Jean jobbar i skymundan och ägnar sina dagar åt att vårda sina enskilda vinrankor utan att göra så stort väsen av sig.
Hans domaine ligger 15 km sydväst om Clermont-Ferrand i Auvergne. Han har 3,8 hektar vinodlingar i kommunerna Saint-Georges-sur-Allier och La Roche Noir. Året var 1995 när han tog över dessa vinmarker från en redan befintlig egendom. Han arbetar främst med en lokal stam av Gamay kallad ”Gamay d’Auvergne, men har också Pinot Noir och en liten mängd Noirfleurien, en gammal lokal sort som bara finns i hans grannby Mirefleurs. Jean har även en kvarts hektar med Chardonnay. De flesta av hans vinstockar är äldre, mellan 40 till över 100 år gamla.
Jean använder inga kemiska gödningsmedel i vingården utan föredrar att arbeta sina jordar och utveckla den inhemska mikrofloran. Alla druvor är skördade för hand och sorteras manuellt innan dom kommer till källaren. Jean vinifierar de flesta av sina viner genom ”maceration carbonique”
och han tillsätter inget svavel vid buteljeringen.
Från början jobbade Jean som dataforskare och kom till Clermont-Ferrand som student. Det dröjde inte länge innan han bytte spår och köpte för skojs skull en liten bit mark han hittade i en närliggande by, han har alltid älskat vin. Detta var 1992 och sommaren efter slutade han sitt jobb och började studera vinodling/oenologi i Mâcon. Jean säger ”Jag var mycket bättre med vinstockar än framför en dator”!
Det hela med att göra viner med minimal påverkan började med en sommelier vän som var nära Marcel Lapierre. Det var en slags kulturchock, vinerna smakade som inget han någonsin druckit innan. Det tog ett litet tag för Jean att bekanta sig med detta sätt att göra vin och det som verkligen fick han till det var den stora atmosfären hos Marcels. Detta ledde till besök hos Pierre Overnoy och Jean Thévenent, vars son Gauthier gick i skolan med Jean.
En morgon vaknade han upp och bestämde sig för att om han någonsin ska göra vin, skulle det vara som vinodlarna som nämns ovan. När han började göra viner var viner från denna region helt okända och på väg att försvinna. En handfull vinodlare gjorde bra grejer, men vinerna nådde inte utanför regionen.
Auvergne är verkligen en mycket intressant plats. Här finns många olika jordmåner, nästan alla av de du kan hitta i Frankrike. Inte nog med att det finns granit, lera, kalksten, märgel och sand, man kan ofta märka förskjutningen i marken varje 100 meter. Detta beror till stor del på vulkanutbrott i det förflutna, som verkligen sprider runt allt slumpmässigt.
Jean jobbar i skymundan och ägnar sina dagar åt att vårda sina enskilda vinrankor och utan att göra så stort väsen av sig.
Alla druvor skördas för hand i mindre lådor, maceration och/eller pressning gör han med hela klasar. Naturlig fermentering, ingen filtrering, inga tillsatta sulfiter. Pur nature.
”Jag har en mycket eklektisk smak. Jag bara älskar vin”
Jean Maupertuis
Mer Om Vinerna I Lådan
1st Pink Bulles PetNat 2024
Druva: Gamay d’Auvergne
1st Lave Gris Rosé 2023
Druva: Gamay d’Auvergne
1st Les Pierres Noires 2024
Druva: Gamay d’Auvergne