Buteljholmen 50
Tre fylliga fruktiga röda viner från Ostal Levant som passar utmärkt till sommarens grill med både grönsaker och olika detaljer från djurriket. Deras vingårdar finns runt Puy l’Evêque som ligger 30 minuter väster om Cahors. De har en liten gård med ekologiska vinodlingar samt en tillhörande sval källare belägen i en kalkstensgrotta.
Fram till för några år sedan jobbade Louis och Charlotte i Paris. Båda två sysslade med litteratur, Louis arbetade i den mycket kända bokhandeln ”Le Divan” och Charlotte för litteraturredaktören ”Classiques Garnier”. Ingen av dom är från Paris ursprungligen och de bestämde sig för att lämna staden och börja om på landsbygden.
Louis tillbringade ett år med att studera vinodling och jordbruk i Beaune. Efter den tiden inledde Louis samarbete med Simon Busser, som blev en utmärkt vän och mentor. År 2012 hittade Louis och Charlotte en mycket charmig fastighet att köpa, belägen på en höjd i Duravel. Där odlar de för närvarande lite över två hektar Malbec och Merlot, spridda över flera parceller. De planterar även nya spännande druvsorter som anpassar sig väl i regionen.
Vingårdarna är alltså belägna inom tre olika kommuner och därmed på tre mycket olika typer av mark. Sandig lera på bergknallen vid Duravel och flera typer av jord med inblandning av kalksten eller röda leror vid Puy l’Evêque. Arbetet i vingårdarna utförs med så skonsamma metoder som möjligt, ex.-vis eftersträvar man att reducera antalet och doserna av behandlingar och även att begränsa passagerna med traktorn i vingården.
Vi tycker det är väldigt spännande att ha träffat och kan arbeta med det här paret; de är väldigt seriösa och jobbar med stor uppmärksamhet på detaljer för att framställa ett briljant vin.
Svavel tillsätts aldrig till vinerna och de är alltid ofiltrerade.
Mer Om Vinerna I Lådan
Ostal Levant – Cieux 2020
Druvorna växer i kommunen Baran à Duravel där jordmånen innehåller sand-blandad lera och kalksten. Skörden sker för hand och fermenteringen sker med hela klasar där jäsningen drivs av den naturliga jästen med tekniken macération carbonique. Vinerna jäser ut i stora äldre öppna fat innan de buteljeras ofiltrerade.
Druvor: Côt och Merlot
Ostal Levant – Les Trilles 2020
Vinet innehåller merlot samt lite pinot noir från kommunen Prayssac där jordmånen innehåller sand-blandad röd lera över kalksten. Skörden görs alltid för hand när druvorna nått en perfekt mognad och sen drivs fermenteringen, efter att druvorna avstjälkats, med den naturliga jästen som finns runt druvornas skal. Druvjosen får mogna ut i äldre använda ekfat innan den buteljeras ofiltrerad.
Druvor: Merlot och lite Pinot Noir
Ostal Levant – Fioretti 2020
Till detta vin har Louis har använt druvan ”côt” från kommunen Duravel där jordmånen innehåller röd lera över kalksten. Druvorna växer på vinstockar som är över 40 år gamla och skörden görs alltid för hand när druvorna nått en perfekt mognad. När druvorna kommer in till källaren avstjälkas dem innan fermenteringen som startar med sin naturliga jästen. Vinet görs i tankar och får sedan mogna ut i större äldre använda ekfat, demi-muids.
Druvor: Côt