Buteljholmen 46:
Triologi med vin från Jérôme Guichard!
Jérôme bor och verkar i kommunen Montbellet, belägen i Mâcon. Likt många andra vinbönder är han en tystlåten, ödmjuk och hårt arbetande bonde, som spenderar största delen av sin tid ute i vingården. Historien började 2011 när Jérôme tog över marken från Guy Blanchard, eller mer exakt, när Guy utsåg sin arvinge. Och vilket arv…! De som redan har haft chansen att smaka på några cuvéer från Guy känner till det överdådiga arv han tog över.
Jérôme hade bra förutsättningar, efter att ha tillbringat tio år tillsammans med Philippe Jambon och delat erfarenheter tillsammans med stora namn som Gérard Valette. Som en sann entusiast inför det land som han nu haft chansen att ta över, odlar Jérôme 3,8 hektar av sin egendom organiskt. Området är indelat i 2,2 hektar Chardonnay, 1,70 hektar i kommunen Montbellet; 0,50 hektar i kommunen Viré, och 1,5 hektar Gamay i kommunen Leynes, lite längre söderut. De flesta vinstockarna är gamla stockar och några är uppåt 90 år gamla.
Kompromisslöst arbete utförs i mycket branta sluttningar, oftast med en pioche pga brist på annan lämplig utrustning. Plöjning av jorden, beskärning av vinstockar sker enligt Guyot-Poussard för att bevara skogen och förbättra dess livslängd, behandling av sjukdomar med örtteer , inga gödselmedel eller kemikalier kommer till användning; minimalistisk, tålmodig och inspirerad: Så kunde vi sammanfatta inriktningen av Jérômes arbete.
Han åldrar sina viner genom att tålmodigt följa variationerna i sin egen inspirations känslighet. För att göra viner till sin avbild, är det enligt honom att föredra att aldrig stressa vinet. Resultatet blir viner som är starkt personligt präglade och i synnerhet utan användning av svavel. Vi är verkligen glada kunna få representera Jérôme’s viner och det är alltid ett äventyr när vi besöker honom på hans vackra vingård.
Mer Om Vinerna I Lådan
Pet Nat Chardonnay 2019
Friskt härligt bubblande vin som passar bra till blandade snacks och aperitif såväl som matiga sallader och mildare ostar.
Efter skörd, som görs för hand, pressas druvorna direkt. Jérôme låter vinet jäsa i tank innan han buteljerar josen för att avsluta jäsningen i buteljen. Senare under våren jäser vinet ut i flaskan så det blir torrt och det bildas fina mjuka bubblor. Efter att vinet vilat på sin fällning under 18 månader görs degorgering för hand på varje enskild butelj. Efter degorgeringen vilar vinet någon månad innan det är redo för att drickas. Inget är tillsatt eller borttaget under hela processen vid tillverkningen av vinet
Druvor Chardonnay
Bouchat Chardonnay 2019
Fruktigt generöst vitt vin med en fin syra som elegant balanserar vinet. Passar utmärkt till vad havet har att erbjuda och vårens alla primörer. Prova också vinet till ostbrickan med en frisk sallad.
Efter skörd, som görs för hand, låter Jérôme pressa druvorna långsamt och varsamt under flera dagar i en vertikalpress. Vinet får mogna ett år i äldre använda fat utan påverkan. Buteljeringen sker utan filtrering och inget är tillsatt eller borttaget under hela processen vid tillverkningen av vinet.
Druvor: Chardonnay
Promess Gamay 2018
Generöst utvecklat vin med fin frukt och bra struktur. Passar utmärkt med skuren tartar och rödbetor. Servera även vinet till långkok med säsongens rotfrukter.
Vinet är gjort på Gamay som är planterade för över 40 år sedan i Uchizy där de växer över en kalkrik jordmån. Alla druvorna skördas för hand innan de fermenterar med sin naturliga jäst i hela klasar under en månad. Efter jäsningen pressas de långsamt i en gammal vertikalpress och sedan mognar vinet under nio månader i äldre använda fat. Inget tillsatt svavel under hela processen och vinet buteljeras utan filtrering.
Druvor: Gamay