Timothée Stroebel – Certifierad ekologisk sedan 2014

Timothées farfar kom från Alsace på 1960-talet till Villers-Allerand, Champagne och fick chans att köpa mark i denna 1:e Cru – klassificerade by. Han lyckades skapa en vingård på c:a 3,5 hektar.

Många år senare kunde Timothée förverkliga sin dröm om att göra sin egen champagne genom att samla ihop de vingårdar som hans farfar förvärvat. Verksamheten utvecklades stegvis från 2001 och fram till 2005, då Timothée kunde fullborda sina första viner. I hans vingårdar växer de tre kända champagnedruvorna, chardonnay, pinot noir och pinot meunier.

Det är mycket känsla inblandad när Timothée gör sina champagner. Han vill så långt det går bevara varje årgångs speciella karaktär och undvika tillsatser. Fermentationen drivs enbart med den naturliga jästen och den malolaktiska jäsningen sker naturligt. Ingen dosering av socker görs vid degorgeringen; alltså klassas hans champagner som Brut Nature.

Timothée Stroebel sortiment

Produkt: Coteaux Champenois – Le Vin Tranquille Blanc
Producent: Timothée Stroebel
Vinmakare: Timothée Stroebel
Region: Champagne – Villers-Allerand
Jordmån: Lerjordar på kalk
Druvor: 100% Pinot Meunier
Årgång: 2015
Alkoholhalt: 12%

Druvorna till det här vinet växer på parcellen Les Cumines som ligger i Villers-Allerand, Montagne de Reims. Vinstockarna är 50 år gamla och Timothée odlar sina marker med största omsorg. Han använder sig av ekologiska metoder och låter sina hästar göra stora delar av jobbet i vingården.

Les Cumines består främst av leriga jordar på kalk. För årgången 2015 skördades druvorna för hand i slutet av september då de nått perfekt mognad. Efter skörd pressas druvorna direkt och fermenteringen drivs enbart med naturliga inhemska jästsvampar. Timothée låter vinet genomgå malolaktisk jäsning. Vinfieringen och mognad av vinet sker på använda ekfat under 13 månader. Vinet buteljerades ofiltrerat den 3 november 2016 och det gjordes 287 buteljer.

Produkt: Coteaux Champenois – Le Vin Tranquille Rouge
Producent: Timothée Stroebel
Vinmakare: Timothée Stroebel
Region: Champagne – Villers-Allerand
Jordmån: Övervägande sandjordar
Druvor: 100% Pinot Meunier
Årgång: 2015
Alkoholhalt: 12%

Druvorna till det här vinet växer på parcellen Montreval som ligger i Villers-Allerand, Montagne de Reims. Vinstockarna är 50 år gamla och Timothée odlar sina marker med största omsorg. Han använder sig av ekologiska metoder och låter sina hästar göra stora delar av jobbet i vingården.

Sluttningen Montreval vätter mot söder och jordmånen är övervägande sandig. För årgången 2015 skördades druvorna för hand den 1 oktober då de nått perfekt mognad. Efter skörd sker maceration under 15 dagar och fermenteringen drivs enbart med naturliga inhemska jästsvampar. Vinfieringen sker i rostfria tankar och efter det mognar vinet på använda ekfat under 12 månader. Vinet buteljerades ofiltrerat den 3 november 2016 och det blev 588 buteljer.

Produkt: Triptyque Brut Nature 1:er Cru
Producent: Champagne Stroebel
Vinmakare: Timothée Stroebel
Region: Champagne – Villers-Allerand
Druvor: 52% Pinot Noir, 36% Pinot Meunier, 12% Chardonnay
Skörd: 60% 2014, 25% 2013, 15% 2011
Årgång: NV
Alkoholhalt: 12%

Druvorna till det här vinet kommer från tre olika parceller, alla belägna i Villers-Allerand, Montagne de Reims. Pinot meunier kommer från Montreval och de planterades 1964 på sandiga jordar; pinot noir kommer från Crayere där de planterades 1992 på grunda leriga jordar över krita. Parcellen Les Cumines bidrar med både pinot meunier, planterade 1964 och chardonnay, planterade 2002 på djupa lerjordar.

Timothée odlar sina marker med största omsorg. Han använder sig av ekologiska metoder och utnyttjar sina hästar för stora delar av jobbet i vingården. Alla druvorna skördas för hand när de nått perfekt mognad.

Efter skörd pressas druvorna direkt och fermenteringen drivs enbart med naturliga inhemska jästsvampar. Druvmusten genomgår malolaktisk jäsning, varpå vinfiering och mognad sker i rostfria tankar vad gäller 70% av vinet, medan resterande 30% mognar på använda ekfat. Därefter får vinet vila på sin fällning under minst 24 månader och vid degorgeringen tillsätts inget socker. Det senaste resultatet blev 5993 buteljer ”Brut Nature 1:er Cru”.