Valentin Morel – Les Pieds sur Terre

Efter mer än trettio års passionerat arbete i sina vingårdar bestämde sig Jean-Luc Morel 2014 för att överlämna familjens vingård på 6 ha till sin son Valentin Morel.

Hela vingården och vinerna går nu under namnet: ”Les Pieds sur Terre” (Fötterna på jorden) och det är Valentin som sköter allt. Vinrankorna ligger i kommunen Poligny och appelationen är AOC Côtes du Jura. Valentin jobbar i enlighet med ekologiskt och biodynamiskt jordbruk. Jordarna i jura-regionen anses vara relativt svårarbetade.

De jordar som är typiska för Valentins vingård har sitt ursprung huvudsakligen från Trias-epoken; de är mer eller mindre tunga och kräver ett stort arbete. Valentins filosofi är att den största delen av vinets karaktär skapas ute i vingården. Han lägger därför stor vikt vid detta och gör allt för att främja jordens naturliga liv

Les Pieds sur Terre sortiment

Produkt: Chardonnay Champ d’Aubert
Producent: Les Pieds sur Terre
Vinmakare: Valentin Morel
Region: Jura
Jordmån: Kalkrik lera – märgel
Årgång: 2015
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 13 %

Druvorna kommer från vinstockar som är över 35 år gamla, planterade på jordar från epoken Trias vilka består av kalkhaltig märgel. Vingården ligger väl exponerad i söderläge och alla druvorna skördas för hand när det nått full mognad.

Efter skörden sker maceration och jäsning av de avstjälkade druvorna i rostfria ståltankar under 12 dagar och den malolaktiska jäsningen sker i ”demi-muids” När vinet mognad klart buteljeras det ofiltrerat och utan tillsats av sulfiter. Domainen är ekologiskt certifierad.

Produkt: Savagnin Naturé ouillé
Producent: Les Pieds sur Terre
Vinmakare: Valentin Morel
Region: Jura
Jordmån: Kalksten
Årgång: 2015
Druvor: Savagnin
Alkohol: 13 %

Den här savagnin kommer från vinstockar som har vuxit över 35 år och de är planterade på kalkstensjordar i Saint-Savin som är typiska för Jura regionen. Druvorna är skördade för hand och pressas sedan direkt.

Fermentering och malolaktiska jäsningen sker i ståltankar. Vinet får mogna i upptoppade fat under 20 månader, sedan buteljeras det lätt filtrerat och utan tillsatta sulfiter. Domainen är ekologiskt certifierad.

Produkt: Savagnin sous voile
Producent: Les Pieds sur Terre
Vinmakare: Valentin Morel
Region: Jura
Jordmån: Kalksten och lera – märgel
Årgång: 2014
Druvor: Savagnin
Alkohol: 13 %

Vinet är gjort på savagnin från vinstockar som är över 35 år gamla. De är planterade på två olika jordmåner, märgel från Trouillot och klaksten från Saint-Savin. Efter att alla druvorna skördats för hand pressas de direkt.

Alkoholjäsningen och den malolaktiska jäsningen sker i rostfria ståltankar. Vinet utvecklas 18 månader under jästtäcke ”sous voile” i ekfat. Buteljering sker efter lätt filtrering och domainen är ekologiskt certifierad.

Produkt: Trousseau Les Trouillots
Producent: Les Pieds sur Terre
Vinmakare: Valentin Morel
Region: Jura
Jordmån: Kalkrik lera – märgel
Årgång: 2016
Druvor: Trousseau
Alkohol: 12 %

Det här vinet gjort på druvan Trousseau kommer från vinstockar som är över 35 år gamla, planterade på jordar från epoken Trias vilka består av kalkhaltig märgel. Vingården ligger väl exponerad i söderläge och alla druvorna skördas för hand när det nått full mognad.

Efter skörden sker maceration med hela klasar i rostfria ståltankar under 20 dagar. Vinet får utvecklas i rostfria kärl fram till påföljande vår. När vinet mognad klart buteljeras det ofiltrerat. Domainen är ekologiskt certifierad.

Produkt: Pinot Noir Les Trouillots
Producent: Les Pieds sur Terre
Vinmakare: Valentin Morel
Region: Jura
Jordmån: Kalkrik lera – märgel
Årgång: 2016
Druvor: Pinot Noir
Alkohol: 12,5 %

Denna Pinot Noir kommer från vinstockar som är över 35 år gamla,  planterade på jordar från epoken Trias vilka består av kalkhaltig märgel. Vingården ligger väl exponerad i söderläge och alla druvorna skördas för hand när det nått full mognad.

Efter skörden sker maceration av de  avstjälkade druvorna i rostfria ståltankar under 15 dagar. Vinet får utvecklas i rostfria kärl fram till påföljande vår. När vinet mognad klart buteljeras det ofiltrerat och inga sulfiter är tillsatta. Domainen är ekologiskt certifierad.

Produkt: Poulsard Les Trouillots
Producent: Les Pieds sur Terre
Vinmakare: Valentin Morel
Region: Jura
Jordmån: Kalkrik lera – märgel
Årgång: 2016
Druvor: Poulsard
Alkohol: 10,5 %

Det här vinet gjort på druvan poulsard kommer från vinstockar som är över 35 år gamla, planterade på jordar från epoken Trias vilka består av kalkhaltig märgel. Vingården ligger väl exponerad i söderläge och alla druvorna skördas för hand när det nått full mognad. Efter skörden sker maceration med hela klasar i rostfria ståltankar under 15 dagar. Vinet får utvecklas i rostfria kärl fram till påföljande vår. När vinet mognad klart buteljeras det ofiltrerat och utan tillsatta sulfiter. Domainen är ekologiskt certifierad.