John Schmitt

John Schmitt bor i Villeneuve-les-Corbières i Aude, där han odlar sina vindruvor på omgivningens vackra kullar. Han tog över vingården från sin far 2012 och domainen var då, sedan tio år, omställd till ekologiskt och biodynamiskt jordbruk.

När John tog över så drev han processen ytterligare en bit framåt. John kom i kontakt med en gammal bonde och lärde sig jordbruksmetoder som nu övergivits av den moderna världen. Hans övertygelse är att jordbruket bör återgå till gamla men hållbara produktionsmönster, sådana som han kan föra vidare till sina barn i framtiden.

På de 5 hektar vinodlingar som domainen har är 4,5 hektar gamla vinstockar. Dom producerar lite mindre druvor men kvaliteten är mycket bättre eftersom vinstockarna är bättre rotade i marken. John vill återställa balansen mellan växter och djur så han använder sig av får som betar fritt i vingården. Vid skörden så plockas fullt mogna friska druvor för hand och ingen jäst tillsäts vid jäsningen. Vinet framställs på ren druvsaft från vinstockarna.

John Schmitt sortiment

Produkt: Aberra
Producent: John Schmitt
Vinmakare: John Schmitt
Region: Corbières – Vin de France
Årgång: 2015
Jordmån: Lera och skiffer
Druvor: Grenache noir, gris, blanc, Lladoner pelut, Syrah
Uttag: 15 hl/ha
Alkohol: 12,5 %

John Schmitt har sina vingårdar långt in bland Corbières vackra kullar.
Han har gamla stockar och druvorna till Aberra kommer från 70-åriga vinrankor och allt är skördat för hand.

Uttaget är endast 15hl/ha så det är bara dom bästa druvorna som skördas. John praktiserar polykultur och låter sina lamm beta fritt bland vingårdarna.

Druvorna pressas försiktigt med en gammal vertikalpress och josen får jäsa i betongtankar 8 till 21 dagar. Vinet buteljeras ofiltrerat och inga sulfiter är tillsatta i vinet.

Produkt: P4
Producent: John Schmitt
Vinmakare: John Schmitt
Region: Corbières – Vin de France
Årgång: 2015
Jordmån: Lera och skiffer
Druvor: Grenache noir, Lladoner pelut
Uttag: 15 hl/ha
Alkohol: 11,5 %

John Schmitt har sina vingårdar långt in bland Corbières vackra kullar.
Han har gamla stockar och druvorna till P4 kommer från 80-åriga vinrankor och allt är skördat för hand.

Uttaget är endast 15hl/ha så det är bara dom bästa druvorna som skördas. John praktiserar polykultur och låter sina lamm beta fritt bland vingårdarna.

Druvorna pressas försiktigt med en gammal vertikalpress och josen får jäsa i betongtankar 8 till 21 dagar. Vinet buteljeras ofiltrerat och inga sulfiter är tillsatta i vinet.

Produkt: Mamette
Producent: John Schmitt
Vinmakare: John Schmitt
Region: Corbières – Vin de France
Årgång: 2015
Jordmån: Lera och skiffer
Druvor: Carignan
Uttag: 15 hl/ha
Alkohol: 12,5 %

John Schmitt har sina vingårdar långt in bland Corbières vackra kullar.
Han har gamla stockar och druvorna till Mamette kommer från 120-åriga vinrankor, allt är skördat för hand. Uttaget är endast 15hl/ha så det är bara dom bästa druvorna som skördas. John praktiserar polykultur och låter sina lamm beta fritt bland vingårdarna.

Druvorna pressas försiktigt med en gammal vertikalpress och josen får jäsa i betongtankar 8 till 21 dagar. Vinet buteljeras ofiltrerat och inga sulfiter är tillsatta i vinet.