Jean Maupertuis – Auvergne

Jean Maupertuis domaine ligger 15 km sydväst om Clermont-Ferrand i Auvergne. Han har 3,8 hektar vinodlingar i kommunerna Saint-Georges-sur-Allier och La Roche Noir. Året var 1995 när han tog över dessa vinmarker från en redan befintlig egendom.

Han arbetar främst med en lokal stam av Gamay kallad ”Gamay d’Auvergne, men har också Pinot Noir och en liten mängd Noirfleurien, en gammal lokal sort som bara finns i hans grannby Mirefleurs. Jean har även en kvarts hektar med Chardonnay. De flesta av hans vinstockar är äldre, mellan 40 till över 100 år gamla.

Jean använder inga kemiska gödningsmedel i vingården utan föredrar att arbeta sina jordar och utveckla den inhemska mikrofloran. Alla druvor är skördade för hand och sorteras manuellt innan dom kommer till källaren. Jean vinifierar de flesta av sina viner genom ”maceration carbonique” och han tillsätter inget svavel vid buteljeringen.

Jean var även delaktig i projektet som kallades Domaine de Peyra. Han var med och bildade det med två partner från 1999 till 2003 och dom arbetade cirka 14,5 hektar. Parterskapet slutade 2004 och efter det gick Jean tillbaka till sina ursprungliga 3,5 hektar och under årens lopp fick han en liten parcell med Chardonnay som heter Puy Longe. Under 2011 har han utökat sin mark med parceller i Riom där han odlar både Gamay på sand och Pinot Noir på märgel.

”Jag har en mycket eklektisk smak. Jag bara älskar vin”

— Jean Maupertuis

Från början jobbade Jean som dataforskare och kom till Clermont-Ferrand som student. Det dröjde inte länge innan han bytte spår och köpte för skojs skull en liten bit mark han hittade i en närliggande by, han har alltid älskat vin. Detta var 1992 och sommaren efter slutatde han sitt jobb och började studera vinodling/oenologi i Mâcon. Jean säger ”Jag var mycket bättre med vinstockar än framför en dator”!

Det hela med att göra viner med minimal påverkan började med en sommeliervän som var nära Marcel Lapierre. Det var en slags kulturchock, vinerna smakade som inget han någonsin druckit innan. Det tog ett litet tag för Jean att bekanta sig med detta sätt att göra vin och det som verkligen fick han till det var den stora atmosfären hos Marcels. Detta ledde till besök hos Pierre Overnoy och Jean Thèvenent, vars son Gauthier gick i skolan med Jean.

En morgon vaknade han upp och bestämde sig för att om han någonsin ska göra vin, skulle det vara som vinodlarna som nämns ovan. När han började göra viner var viner från denna region helt okända och på väg att försvinna. En handfull vinodlare gjorde bra grejer, men vinerna nådde inte utanför regionen.

Auvergne är verkligen en mycket intressant plats. Här finns många olika jordmåner, nästan alla av de du kan hitta i Frankrike. Inte nog med att det finns granit, lera, kalksten, märgel och sand, man kan ofta märka förskjutningen i marken varje 100 meter. Detta beror till stor del på vulkanutbrott i det förflutna, som verkligen sprider runt allt slumpmässigt.

Jean jobbar i skymundan och ägnar sina dagar åt att vårda sina enskilda vinrankor och utan att göra så stort väsen av sig. Alla druvor skördas för hand i mindre lådor, maceration och/eller pressning gör han med hela klasar. Naturlig fermentering, ingen filtrering, inga tillsatta sulfiter. Pur nature.

Jean Maupertuis sortiment

Produkt: Pink Bulles
Producent: Jean Maupertuis
Vinmakare: Jean Maupertuis
Region: Auvergne – Vin de France
Årgång: 2017
Druvor: Gamay
Alkohol: 11,5 %

Vinet kommer från äldre parceller som ligger på slutningarna, runt en gammal vulkan, 450 meter över havet. Jordmånen där dom gamla vinrankorna växer är lerjord på vulkaniskt ras, basalt och lava, en typisk jordmån för området Auvergne.

Alla druvor skördas för hand i lådor, maceration och/eller pressning gör han med hela klasar. Naturlig fermentering, ingen filtrering, inga tillsatta sulfiter.

Pink Bulles är gjort på gamay och är en pétillant naturel. Den andra jäsningen kommer igång naturligt från jästen som finns med druvan och det finns inget tillsatt socker. Vinet har legat 6 månader på fällningen innan det passerat ”pupitre”och sedan är vinet degorgerat för hand.

Produkt: Les Pierres Noires
Producent: Jean Maupertuis
Vinmakare: Jean Maupertuis
Region: Auvergne – Vin de France
Årgång: 2016
Druvor: Gamay d’Auvergne
Alkohol: 12 %

Vinet kommer från äldre parceller som ligger på slutningarna, runt en gammal vulkan, 450 meter över havet. Jordmånen där dom gamla vinrankorna växer är lerjord på vulkaniskt ras, basalt och lava, en typisk jordmån för området Auvergne.

Alla druvor skördas för hand i mindre lådor, maceration och/eller pressning gör han med hela klasar. Naturlig fermentering, ingen filtrering, inga tillsatta sulfiter.

Jean Maupertuis jobbar i skymundan och gör inte så mycket väsen av sig men hans viner visar styrkan i hans naturliga arbete med sina vinmarker.

Les Pierres Noires återspeglar verkligen terroiren för den här regionen.

Produkt: Neyrou-Plage
Producent: Jean Maupertuis
Vinmakare: Jean Maupertuis
Region: Auvergne – Vin de France
Årgång: 2016
Druvor: Pinot Noir och Gamay d’Auvergne
Alkohol: 12,5 %

Neyrou-Plage har 2/3 Pinot Noir från vinstockar på 25 år som växer över en kiselhaltig jordmån där man även hittar märgel. Uttaget här är mycket lågt, endast 10 hl/ha vilket ger en härlig koncentration till druvan och vinet. Resterande druvor i vinet är Gamay från sandjordar.

Alla druvor skördas för hand i mindre lådor, maceration och/eller pressning gör han med hela klasar. Naturlig fermentering, ingen filtrering, inga tillsatta sulfiter.

Jean Maupertuis jobbar i skymundan och gör inte så mycket väsen av sig men hans viner visar styrkan i hans naturliga arbete med sina vinmarker.