François Le Saint

François Le Saint har i många generationer ägnat sig åt att framställa vin i Sancerre och är en av de äldsta vinodlarna där. Vingården omfattar nästan 56 hektar, varav ca. 80% har planterats med den ädla druvan Sauvignon Blanc och resten med den känsligare och eleganta Pinot Noir.

Familjen har inriktat sig på traditionella odlingsmetoder, bl a utförs tre fjärdedelar av arbetet manuellt. Man eftersträvar en strikt miljöanpassning, vilket yttrar sig genom att hela arealen sedan början av 2000-talet odlas biodynamiskt. Nyckelordet på ”domainen” är respekten för terroir. ”Vi gör vårt bästa för att respektera miljön, som är vårt verktyg och som utgör det arv vi ska föra vidare till kommande generationer.”

Druvorna som idag odlas i olika lägen på de branta sluttningarna runt byn Sancerre möjliggör att man kan framställa ett flertal olika viner på ”domainen”. Bruket av biodynamiska metoder medger att man kan upprätthålla den naturliga balansen, som gör varje parcell unik och uttrycker sin speciella identitet. Det är med dessa ambitioner för ögonen, nämligen att skapa hög kvalitet jämsides med bred variationsrikedom, som den tionde och senaste generationen driver denna fantastiska vingård vidare.

François Le Saint sortiment

Produkt: Sancerre ”Silex”
Producent: François Le Saint
Region: Loire – Sancerre
Jordmån: Flinta på lerformationer
Årgång: 2016
Druvor: Sauvignon blanc
Alkohol: 13 %

Domainen använder traditionella, hantverksmässiga metoder i vingårdarna och strävar efter att respektera miljön så långt som möjligt. Tre fjärdedelar av arbetet utförs följaktligen för hand. Domainens prioritet är att respektera terroiren. En biodynamisk inriktning har funnits i både vingårdarna och i källaren sedan år 2000.

Den här vingården är 3 hektar stor, jordmånen är övervägande flinta på lerformationer och vinstockarna är 25 år gamla. Vid skörden så tar man bort stjälkarna från druvorna innan de skickas iväg till en pneumatisk press. Fermenteringen drivs enbart av den naturliga jästen och arbetet i vinkällaren respekterar månkalendern.

Produkt: Sancerre ”Calcaire” Rouge
Producent: François Le Saint
Region: Loire – Sancerre
Jordmån: Kalksten
Årgång: 2014
Druvor: Pinot Noir
Alkohol: 13 %

Domainen använder traditionella, hantverksmässiga metoder i vingårdarna och strävar efter att respektera miljön så långt som möjligt. Tre fjärdedelar av arbetet utförs följaktligen för hand. Domainens prioritet är att respektera terroiren. En biodynamisk inriktning har funnits i både vingårdarna och i källaren sedan år 2000.

Den här vingården är 6,5 hektar stor, jordmånen är kalksten och vinstockarna är 25 – 45 år gamla. Vid skörden som sker manuellt på hösten använder man mindre lådor för druvorna. Efter skörden sorteras druvorna noggrant. Fermenteringen drivs enbart av den naturliga jästen och man gör en kallmaceration i c:a 8 dagar. Vinet jäser ut under 3-5 veckor beroende på årgång. Den malolaktiska jäsningen sker i fat under 12 månader.
Arbetet i vinkällaren respekterar månkalendern.