Domaine Les Aphillanthes

Domainens vingårdar ligger utspridda runt Travaillan, Cairanne och Sérignan tre små byar i södra Rhônedalen, där Daniel Boulle och hans fru Hélène har producerat egna viner sedan 1999. Daniel, som ser sig själv snarare som vinbonde än vinmakare, tog över familjegården 1987. När han insåg att kvalitén på sina druvor var för bra för att blandas in med det lokala kooperativets druvor bestämde han sig för att producera sina egna cuvéer och år 2000 byggdes ett nytt vineri.

Efter det att Daniel och Hélène valt att bota deras sons eksem med naturliga botemedel vändes deras odlingsmetoder mot biodynamiska jordbruksmetoder. Hélène berättar ”när vi slutade att använda konventionella besprutningsmedel i vingården, såg vi genast ett samband med hur vår sons hälsoproblem förbättrades. Vi kände då att vi ville lägga om tillvägagångssätt, även om vi inte hade särskilt mycket kunskap eller erfarenhet av ekologiska eller biodynamiska odlings metoder”.

Sedan 2002 har enbart biodynamiska metoder används i vingården och 2006 blev Les Aphillanthes certifierat Biodivin. De ville skapa en mer skonsam miljö både för deras barn att växa upp i på gården men också för vinrankornas hälsa och välmående. Resultatet har varit att vinerna är gjorda med minsta ingripande för att låta dem uttrycka terroirens specifika kvalitéer. Även i vineriet vill Daniel tillämpa de mest skonsamma metoder, så som att använda gravitation för fyllning av jäskar.

Idag har Les Aphillanthes 37 hektar vingårdar och har nyligen börjat märka etiketterna ”Plan de Dieu” vilket är en relativt ny appellation, skapad 2005, för att beteckna viner från Camaret-sur-Aigues, Jonquiers, Violes och Travaillan. Vingårdar vid dessa byar kan ansluta sig till AOC:n Côtes du Rhône Village därför att de anses producera viner av högre kvalitet som är utmärkande för regionen.

Daniels viner är typiska för regionen med bra kropp, kryddighet och mogen frukt.

Domaine Les Aphillanthes sortiment

Produkt: Clementia Blanc
Producent: Domiane Les Aphillanthes
Vinmakare: Daniel Boulle
Region: Côte du Rhône
Jordmån: Kalkhaltig lera
Årgång: 2016
Druvor: 45% Viognier, 45% Roussane och 10% Clairette
Uttag: 35 hl/ha
Alkoholhalt: 13,5%

Jordmånen är kalkhaltig lera på vilken det växer vintergröna ekar och buskar. Daniel gör sina viner uteslutande med biodynamiska metoder och han använder inga kemiska gödselmedel. Hans filosofi är sådan att sköter man vingården väl så kommer vinet från druvorna att sköta sig självt utan för mycket inblandning i processen.

Vinet är gjort från mogna handplockade druvor som är noggrant sorterade innan de befrias från stjälkarna. Jäsningen sker traditionellt i tankar och kommer igång med den naturliga jästen. Allt sker med minsta möjliga ingrepp för att främja den naturliga processen.

Produkt: Rouge Carmin
Producent: Domaine Les Aphillanthes
Biodynamisk: Sedan 2006
Vinmakare: Daniel Boulle
Region: Côte du Rhône
Jordmån: Kalkhaltig lera
Årgång: 2015
Druvor: 50% Syrah, 30% Cinsault och 20% Grenache
Uttag: 35hl/ha
Alkohol: 13%

Jordmånen är kalkhaltig lera på vilken det växer vintergröna ekar och buskar. Daniel gör sina viner uteslutande med biodynamiska metoder och han använder inga kemiska gödselmedel. Hans filosofi är sådan att sköter man vingården väl så kommer vinet från druvorna sköta sig självt utan för mycket inblandning i processen.

Vinet är gjort från mogna handplockade druvor som är noggrant sorterade innan vinframställningen. För att behålla den fräscha frukten sker både jäsningen och åldrandeprocessen i tankar. Under alkoholjäsningen får druvskalen ligga med och macerera i 12 dagar. Vinet lagras 6 månader i tank innan det buteljeras ofiltrerat.

Produkt: Cuvée des Galets
Producent: Domiane Les Aphillanthes
Biodynamisk: Sedan 2006
Vinmakare: Daniel Boulle
Region: Côte du Rhône
Jordmån: Kalkhaltig lera
Årgång: 2015
Druvor: 60% Grenache, 20% Syrah och 20% Mourvèdre
Uttag: 35 hl/ha
Alkoholhalt: 14,5%

Jordmånen är kalkhaltig lera på vilken det växer vintergröna ekar och buskvegetation (så kallad Garrigue). Daniel gör sina viner uteslutande med biodynamiska metoder och han använder inga kemiska gödselmedel. Hans filosofi är sådan att sköter man vingården väl så kommer vinet från druvorna att sköta sig självt utan för mycket inblandning i processen.

Vinet är gjort från mogna handplockade druvor som är noggrant sorterade innan de befrias från stjälkarna. Jäsnigen sker traditionellt i tankar och kommer igång med den naturliga jästen. Maceration sker mellan 25-30 dygn. Vinet buteljeras ofiltrerat.

Med sin kryddighet, mogna mörka frukt, ceder, körsbär och animaliska nyanser får du allt vad södra Rhône har att erbjuda i en butelj. Cuvée des Galets är ett vin som verkligen återspeglar Domaine Les Aphillanthes terroir.