Château Haut-Cardinal Saint-Emilion Grand Cru

Familjen Carille har under fem generationer ägnat sig åt att odla och framställa vin i Bordeaux-regionen. Idag drivs familjens vingård av Philippe Carille, som har siktet inställt på att producera de allra bästa vinerna inom appellationerna Saint-Emilion och Côtes de Castillon.

Hans strävan grundas framför allt på kärleken och respekten för vinrankan och därför var det naturligt för honom att välja ekologiska odlingsmetoder. Han erhöll certifieringen ”Agriculture Biologique” år 2009. Philippe är en passionerad ung vinmakare, något som avspeglas i hur han i sina viner lyckas lyfta fram det som är centralt i hans trosbekännelse: terroir, perfekt mognadsgrad och förädling.

De 1,5 hektar som utgör Château Haut-Cardinal är belägna på norra delen av Saint-Emilion-platån, nära den medeltida staden med samma namn. Philippe låter druvorna växa till full mognad innan de skördas för hand. Han producerar totalt 9000 buteljer per år och åstadkommer vanligen ett mycket elegant kvalitetsvin, präglat av terroiren.

Château Haut-Cardinal Saint-Emilion Grand Cru sortiment

Produkt:  Saint-Emilion Grand Cru
Producent: Château Haut-Cardinal
Vinmakare: Philippe Carille
Region: Bordeaux
Årgång: 2011
Druvor: 100% Merlot
Uttag: 35-40 hl/ha
Alkoholhalt: 13%

Jordmånen där vinrankorna växer är kalklera lagrad över kalkberggrund och arbetsmetoderna är ekologiska.

Totala arealen är 7,5 ha varav 1,5 ha planterades för 40 år sedan med vinstockar för produktion av detta vin. Inför skörden, som är manuell, utför man grön skörd, d.v.s tar bort blad och omogna druvor.

Philippe låter maceration och jäsning med naturlig jäst ske i cementtankar under c:a 30 dagar. Sen får vinet utvecklas på franska ekfat, 70% nya fat och 30% använda fat.

Genom sin ringa storlek på vingården är det ett exklusivt vin som buteljeras ofiltrerat.