Naturliga viner eller Vin Nature.

Minimal påverkan i tillverkningsprocessen, druvor som skördas för hand och minimalt med bekämpningsmedel i vingården är några av riktlinjerna. Till exempel får bara de naturliga vilda jästsvamparna som finns på vingården och i vinkällaren användas när druvmusten jäser till vin.

Växtplatsen och druvsorten ska tala för sig själva i vinet

— Isabelle Master of Wine

Den enda tillsats som är tillåten är svavel, som dels förekommer naturligt i mycket små mängder i druvmusten, dels får tillföras manuellt (i form av sulfit) för att göra vinet mer hållbart och inte oxidera. Men här är det minimal användning som gäller – och många producenter väljer att inte tillföra svavel alls.

Jämfört med ekologisk odling tar naturvinsproducenter ett steg till – den mänskliga inblandningen vid själva tillverkningen ska vara minimal.

För eko-producenter är det till exempel tillåtet att använda ekchips, filtrera vinet eller tillsätta olika kemiska ämnen i syfte att påverka smaken i önskad riktning. Naturvinrörelsen vill undvika detta – växtplatsen och druvsorten ska tala för sig själva i vinet, menar Isabelle Legeron, Master of Wine, som fördjupat sig i ”naturvinstillverkning”.

Vinprovning

Vill du veta om viner är en vinprovning ett bra sätt att lära sig mer.

Kontakta Niklas Landner
Tel: 070 994 62 08
Mail: niklas@buteljholmen.se

Kort om naturvin

Naturvin produceras från lågavkastande vingårdar, i små kvantiteter, av handplockade och ekologiskt odlade druvor.

  • Att tillsätta socker (chaptalisering), syra eller industriellt framtagen jäst är inte tillåtet.
  • Mikrooxidation (syresättning av vinet för att mjuka upp det) är inte tillåten, och inte heller att avlägsna vatten och/eller alkohol för att öka koncentrationen (så kallad omvänd osmos).
  • Att tillsätta svavel är tillåtet, men bara vid buteljeringen, och då oftast väldigt lite eller inte alls.

Buteljholmen